Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Cairo: Ο Τουτ και οι πρωτες εντυπωσεις

Π.Κ. (Προ Καΐρου)
Μια μερα πριν φυγω για Κάιρο ημουν στη Φρανκφουρτη, στην εκθεση με τα αντικειμενα που βρηκε ο  αρχαιολογος Howard Carter στον ταφο του Τουτανγχαμων.
Ολα τα εκθεματα ηταν ρεπλικες. Τα γνησια ειναι στο Αρχαιολογικο Μουσειο του Καΐρου, αλλα ολα ηταν πολυ πολυ πολυ εντυπωσιακα! Ηταν η πρωτη φορα που ειχα επαφη με την Αρχαια Αιγυπτο και ομολογω οτι ηξερα ελαχιστα πριν παω στην εκθεση. Τα εισιτηρια ηταν ακριβα (19€ ενηλικες, 10€ παιδια, 48€ το οικογενειακο), αλλα αξιζε. Σα να πηγαινεις 2 φορες σινεμα οικογενειακως. 

Μια που λεμε για σινεμα, να δειτε το Hugo του Martin Scorcese. 
http://www.hugomovie.com/#home
Η πιο μαγικη ταινια που ειδα φετος. Το ειδα με το Γιωργο και μας αρεσε και στους δυο, αλλα πιο πολυ σ΄εμενα. Το trailer δεν ειναι πολυ καλο. Μη σας αποθαρρυνει ομως.
Ηταν το καλυτερο 3D που εχω δει ποτε, παρολο που δεν ειμαι fan του 3D. Στο Avatar για παραδειγμα (που οσονουπω βγαινει και το Νο2) μου ειχε σπασει τ΄αρχιδια το να εχω ενα τερας μπροστα απο τη μυτη μου ολη την ωρα. Φοβερη φωτογραφια και φοβερη μουσικη. Την ωρα που το διαβαζετε, μπορει να εχει σηκωσει και κανα αγαλματιδιο.
Ωραια ηταν και το Descendants και το Artist, αλλα αυτο που μου αρεσε παρα πολυ ηταν το Anonymous του Γερμανοναζι Roland Emmerich. 

Που εχει κανει τις απιστευτες χοντρομαλακιες Stargate, Independence Day, Patriot, 2012 κλπ. Εδω ομως δινει ρεστα.

Επιστρεφουμε στη Φρανκφουρτη και στην εκθεση.
Το πιο εντυπωσιακο ηταν οτι μετα απο την εισοδο που μαθαινεις τα βασικα για την ιστορια της Αιγυπτου, μπαινεις σε μια αιθουσα που προβαλεται ενα φιλμ (πολυ καλοφτιαγμενο) για τις περιπετειες του Carter. Το φιλμ σταματαει στη στιγμη που ο Carter ανακαλυπτει τον ταφο και κοιταζει μεσα. Αναβουν τα φωτα και περνας στην επομενη αιθουσα, οπου βλεπεις το εσωτερικο του ταφου, οπως ακριβως το βρηκε ο Carter. Δηλαδη ετσι:
Οτι χρειαζεται ο Φαραω στον αλλο κοσμο. Τα ασπρα που μοιαζουν με καρβελια ψωμι, ειναι φαγητα.
Εδω βρεθηκε η σαρκοφαγος.


 To ονομα Τουτ-Ανχ-Αμουν αποτελειται απο 3 λεξεις.
Αυτο ειναι το ονομα στα Ιερογλυφικα. 
"Τουτ" που σημαινει "εικονα". 
"Αμουν" που ειναι ο Θεος του ανεμου και της γονιμοτητας. (Θυμαστε τον Αμμων-Δια?) 
Και "Aνχ" που σημαινει "ζωη".
Ολο μαζι ειναι η "Ζωντανη Εικονα του Αμουν".
Το συμβολο για τη λεξη Ανχ ειναι πιθανοτατα εμπνευσμενο απο το Δελτα του Νειλου. Ο Νειλος δινει ζωη. Κυλαει απο την Ανω Αιγυπτο (Νοτια - κατω μερος του Ανχ) προς την Κατω (Βορεια), εκβαλει στο Δελτα (θηλεια - πανω μερος του Ανχ), και δεξια και αριστερα ειναι οι οχθες του. 
Αν το συμβολο Ανχ σας θυμιζει κατι, ναι δεν εχετε αδικο. Θυμιζει το συμβολο του Χριστιανισμου. Απλα στο Χριστιανικο σταυρο λειπει η θηλια. Μα θα μου πειτε, ο σταυρος ειναι το συμβολο του Χριστιανισμου, γιατι εκει σταυρωσαν το Χριστο. 
Χα! Νομιζετε! Οι σταυροι που χρησιμοποιουσαν οι Ρωμαιοι (και οχι μονο) ειχαν σχημα Τ! 
Μηπως αν τον κρεμαγανε, θα γινοταν συμβολο του Χριστιανισμου η κρεμαλα? Και θα καναμε την κρεμαλα μας αντι να κανουμε το σταυρο μας? 
Η αν τον λιθοβολουσαν, θα πεταγαμε πετρες ο ενας τον αλλον την Ανασταση? 
Κατα πασα πιθανοτητα, οι Χριστιανοι οικειοποιηθηκαν το συμβολο ως δικο τους. Το αλλαξαν βεβαια λιγο, για να μην κανει καραμπαμ η κλοπη. Ετσι κι αλλιως ολες οι θρησκειες κατι εχουν "κλεψει" απο τις αλλες. Η Αφροδιτη δεν ειναι Ελληνιδα. Ishtar την ελεγαν και ηταν απο τη Βαβυλωνα.
Δε σχολιαζω τις κουκουβαγιες διπλα για να μην ανοιξουμε κι αλλο θεμα

Στην Ελλαδα εγινε Ασταρτη και μετα Αφροδιτη. Ο κλεψας του κλεψαντος. Εδω εκλεβε ο Καλδαρας ινδικα τραγουδια, θα μου πειτε. Οι πραγματικα πιστοι απο σας (δηλαδη οι οπαδοι του Εφραιμ, του Ανθιμου και του Καλδαρα), στο σημειο αυτο εχετε το δικαιωμα να στραβωσετε και να με μπινελικωσετε.


Ο Τουτ-Ανχ-Αμουν ανηκε στη 18η δυναστεια, και εζησε απο το 1332 εως το 1323. Αν κανετε την αφαιρεση θα δειτε οτι εζησε μονο 19 χρονια. 
Και γιατι ειναι ο πιο γνωστος Φαραω? Προλαβε να κανει τοσα πολλα? 
Βασικα δεν εκανε απολυτως τιποτα. Δεν προλαβε. 
Απλα ο ταφος του ηταν μοναδικος. Ασυλητος και γεματος εντυπωσιακα αντικειμενα. Και η μουμια του σε εξαιρετικη κατασταση. Τα ταφικα αντικειμενα ειναι απο τα πιο σημαντικα εκθεματα του Αρχαιλογικου Μουσειου στο Καϊρο. Η μουμια του ειναι στον ταφο του, στην Κοιλαδα των Βασιλεων και η επισκεψη μονο για τη μουμια θελει εξτρα εισιτηριο γυρω στα 15€.     
Βρηκα και μια φωτο στο Ιντερνετ. Εννοειται πως δεν πηγα.
Ειναι 720 χιλιομετρα μακρυα απο το Καϊρο.
Ο Τουτ πεθανε απο διαφορες ασθενειες, οι οποιες ειχαν προκληθει απο το γεγονος οτι η οικογενεια του ειχε γαμηθει τελειως. Στην κυριολεξια ομως ειχε γαμηθει. Οι Φαραω της Δυναστειας του, ηθελαν να κανουν το Φαραωιλικι κλειστο επαγγελμα σε πεισμα των Γερμανοναζι που τους επεβαλαν να το ανοιξουν. Κατι σαν τους ταριφες και τους συμβολαιογραφους δηλαδη. Και αποφασισαν να προστατεψουν την καθαροτητα της οικογενειας τους δια της αιμομειξιας. Το τι εγινε, δεν περιγραφεται. Μεχρι και παππου να παντρευεται εγγονη ειδαμε! Και οπως γινεται σε τετοιες περιπτωσεις αρρωστησαν και εξαφανιστηκαν. Η εξελιξη βρισκεται παντα στη μπασταρδοποιηση και στις ανταλλαγες, δηλαδη τις αλλαξοκωλιες. Οι "καθαροι" εξαφανιζονται. Δειτε τι παθαν οι Σπαρτιατες. Ειχαν απαγορευσει τους γαμους με αλλοφυλλους και απλα εξαφανιστηκαν. Ενω οι Αθηναιοι. Πηγαν παντου και πηδηξαν το συμπαν. Αναμιχθηκαν με ολους. Επετρεπαν τους γαμους με ξενους και επετρεπαν σε ξενους να γινουν Αθηναιοι πολιτες. Δε μπορει. Κατι Αθηναϊκο θα εχουμε ολοι στο DNA μας. Εκτος απο τον Πανικα, που ξερει να αντιστεκεται στους φραπεδομαγκες του σαπιου κρατους των Αθηνων. 
Τελικα, με φοβερη ανυπομονησια να βρεθω στην πατριδα των Φαραω, αφησα πισω μου την ηλιολουστη, αλλα παγωμενη Φρανκφουρτη με τους -10° και εφτασα στο Καϊρο των +20°.

Κάιρο
Οσο το αεροπλανο προσεγγιζε το αεροδρομιο, εγω ειχα καρφωθει στο παραθυρο και κοιταζα το Νειλο και την απιστευτη, εφιαλτικη θα ελεγα, εικονα της πολης. Τεραστια και με μια ρυμοτομια που παρομοια δεν ειχα ξαναδει ποτε. Λες κι ενας γιγαντας σηκωσε κοκκινους κυβους και τους πεταξε στη μεση της ερημου. Μια ατελειωτη θαλασσα απο κυριως κοκκινα (λογω χρωματος τουβλων), καφε και γκριζα σπιτια, χωρις ευδιακριτους δρομους αναμεσα τους (κατι σαν Αθηνα απο ψηλα, αλλα πολυ πολυ χειροτερο) και τεραστιες λεωφορους με ατελειωτα μποτιλισαρισματα...  
Στο αεροδρομιο αφου περασα απο τους ουγκα ουγκα που με ρωταγαν αν θελω ταξι εφτασα στον οδηγο που με περιμενε. Ημουν σιγουρος πως δε με περιμενε λιμουζινα, αλλα τετοιο αυτοκινητο δεν ειχα ξαναδει. Τρακαρισμενο απο ολες τις πλευρες. Το πορτ μπαγκαζ δεν εκλεινε. Ο τυπος εμοιαζε με γιδοβοσκος. Μπορει και να ηταν. Με πηρε μαζι με εναν αλλο Αγγλο να μας παει στο ξενοδοχειο, οταν ξαφνικα ανακαλυψε στη μεση του αυτοκινητοδρομου οτι δε μενουμε στο ιδιο. Σταματησε. Εκανε μερικα τηλεφωνα. Και εκανε επιτοπου οδηγωντας αναποδα κανα χιλιομετρο για να μας παει σε καποιον που μας προτεινε να μας χωρισει, αλλα επειδη με τον Αγγλουλη παππου ειχα αρχισει μια ιδιαιτερη ρομαντικη σχεση, αποφασισαμε να παμε με το ιδιο οχημα (ο Αλλαχ να το κανει οχημα). Ο τυπος εκανε .... και τι δεν εκανε. Ουτε εγω δεν οδηγουσα ετσι οταν ημουν 18 χρονων. Η ζωνη δεν εκλεινε και ειχα πιαστει απο οτι εβρισκα μπροστα μου. Μπορει να ηταν και η τσαπου του παππου (του Αγγλου). Κορνες, φωτα, μπινελικια και Amr Diab. Βαλτε να ακουτε για να μπαινετε στο κλιμα.
 Πολυ αγαπημενος ο Amr. Εχει τραγουδησει και ντουετο με τη Θεα την Αντζελα! Οχι τη Merkel, ρε παιδια. Ελεος!
Αιγυπτια ηταν και η μεγαλυτερη τραγουδιστρια του Αραβικου κοσμου. Η Umm Kulthum. "Umm" σημαινει στα Αραβικα "μητερα" και ειναι ανιστοιχο του "Abu" που σημαινει "πατερας". Μετα τη γεννηση του πρωτοτοκου γιου X, ο πατερας γινεται "Abu X" και η μητερα "Umm X". Αρα Umm Kulthum ειναι η μητερα του Kulthum. Η αληθεια ειναι οτι η Umm Kulthum δεν ειχε παιδια, αλλα ο ιμαμης πατερας της, της εδωσε το ονομα της ομωνυμης εγγονης του Μωαμεθ. Μην τυχον και μπαϊλντισει ο ιμαμης. Imam bayildi σημαινει στα τουρκικα "Ο ιμαμης λιποθυμησε". Μαλλον απο την υπεροχη γευση του ομωνυμου πιατου. 
To "μεγαλυτερη τραγουδιστρια" ειναι μαλλον πολυ λιγο για να χαρακτηρισει την αγαπη των Αραβων ανεξαρτητου χωρας προς την Umm Kulthum. Μιλαμε για ενα φαινομενο που δεν εχει αντιστοιχο παγκοσμιως. Η κηδεια της, το Φλεβαρη του 1975, πηγαινε απο αναβολη σε αναβολη γιατι οι αρχες δεν ηξεραν τι να κανουν με τον κοσμο. Υπολογισαν οτι τελικα παρεβρεθηκαν 3 με 4 εκατομμυρια ανθρωποι!!!
Μια που λεμε για κηδεια, ειχα αρχισει να ψαχνω τα τηλεφωνα γραφειων μουμιοποιησης, γιατι ο γιδοβοσκος ταξιτζης συνεχιζε να πηγαινει γαμιωντας και να προκαλει το Χαρο. Ανεβηκε σε μια γεφυρα, ανακαλυψε οτι μπροστα εχει μποτιλιαρισμα (εγω δεν το ειδα) και εκανε καμμια 500αρια μετρα οπισθεν πανω στη ραμπα για να ξαναβγει με τον κωλο στον κεντρικο δρομο. Απο κει μας εβαλε σε ενα τουνελ το οποιο ειχει τιγκαρει. Πρεπει να μειναμε μεσα τουλαχιστον κανα μισαωρο για να διανυσουμε μπορει και 2 χιλιομετρα. Αρχισε να ποναει το κεφαλι μου απο τα καυσαερια. Ξερω. Εχω γινει τελειως λουγκρα στη ναζιστικη Γερμανια. Σε χαλαγε πολυ να περιμενεις πανω στη γεφυρα ρε πουστη μου? Πιο καλα ειναι εδω μεσα? Τελικα καποια στιγμη βγηκαμε στην επιφανεια, περασαμε μια γεφυρα και βρεθηκαμε στο Zamalek. Ενα νησακι στη μεση του Νειλου. 
Ειναι το Κολωνακι του Καΐρου. Μαλλον με Περιστερι μοιαζει βεβαια, αλλα τελος παντων. 
Τωρα που το ξαναβλεπω, μαλλον με το Manhattan μοιαζει.






Ειχαμε χρειαστει περιπου μιαμιση ωρα για να φτασουμε...  Ηθελα να παρω το πρωτο αεροπλανο και να γυρισω πισω. 


Ζητησα ενα δωματιο με θεα και ανεβηκα. Ανοιξα τις κουρτινες και ειδα μπροστα μου μια πολυκατοικια. Πηρα τηλεφωνο τη ρεσεψιον και ειπα του μαλακα οτι οταν ενας ανθρωπος ζηταει δωμαιο με "θέα", δεν εννοει θέα σε πολυκατοικια! 
"Εχω ενα αλλο, αλλα εχει μικρο μπαλκονι" μου ειπε. "Το θελετε?".
"Οχι ρε μαλακα! Θα κρατησω αυτο για να απολαμβανω τη θεα στον τοιχο καθισμενος στο μεγαλο μπαλκονι μου. Φυσικα και το θελω". 
Και μου εδωσε ενα δωματιο με θεα το Νειλο. Βγηκα να φαω ενα Falafel. Στη Γερμανια το σαντουιτς στοιχιζει απο 2,5€ εως 3,5€. Εκει ηταν λιγο πιο μικρο και λιγο πιο φθηνο. Στοιχιζε 1,5EGP = 0,18€!!!
Μετα με καλεσαν για βραδυνο στον 21ο οροφο του ξενοδοχειου. Ενας Ιταλος συναδερφος μαγειρεψε μακαρονια, εκανε σαλατα και εβγαλε αιγυπτιακες μπυρες, ιταλικο limoncelo και γερμανικο Schnaps. 

Ημασταν 5-6 ατομα, φαγαμε, ηπιαμε, γελασαμε.
Επεσα κουρασμενος για υπνο. Το πρωι που σηκωθηκα ειδα τον θεο Ρε ή Ρα να εχει ανεβει ψηλα και να φωτιζει το Νειλο. Το Ανχ του Τουτ-Ανχ-Αμουν.
To be continued.

H Σκόνη του Χρόνου

Ειναι δυνατον να ξεκινας post με ενα σκονισμενο παπουτσι? Ειναι!
Και τι σημαινει αυτο? Σημαινει οτι η σκονη πανω στο παπουτσι δεν ειναι οποιαδηποτε.
Τι ειναι δηλαδη? Χρυσοσκονη?
Οχι! Ακομα κατι ακομα πιο πολυτιμο. Ειναι η Σκονη του Χρονου
Το ξερω οτι σας κουφανα με την ποιητικη εισαγωγη μου και το σκεφτομαι πολυ σοβαρα να ριξω ενα συνθημα για το Γαυρο για να επανερθω στο γνωστο φαιδρο υφος μου.
Η σκονη παντως δεν ειναι οτι κι οτι. Ειναι σκονη απο την ερημο Σαχαρα. Kαι οχι απ΄ οπουδηποτε απο την ερημο. Ειναι απο τις Πυραμιδες.
Η Πυραμιδα που βλεπετε, δεν ειναι η γνωστη. Του Χεοπα. Ουτε του Κλεοπα. Δεν ειναι καν μια απο τις γνωστες Πυραμιδες της Γκιζας. Ειναι η μια απο τις δυο μεγαλες Πυραμιδες της Dashur. Τις εχτισε ο πατερας του Χεοπα, ο Sneferu ή Snofru.  Βασικα μια ηθελε να φτιαξει ο ανθρωπος. Τι να τις κανει και τις δυο? Οι πυραμιδες ηταν ταφοι και ο Sneferu χρειαζοταν μονο εναν ταφο, αρα μια μονο πυραμιδα. Αν του τις πληρωνε η ΕΟΚ με τα πακετα Delors (γνωστα και ως ΚΠΣ), θα εγραφε το κοστος στην καραπουτσαρα του και θα εφτιαχνε 10 πυραμιδες για να βγαλουνε κανα φραγκο κι οι κολλητοι του διαπλεκομενοι εργολαβοι καναλαρχες. Αλλα απο την τσεπη του τα πληρωνε ολα και δεν τον επαιρνε να κανει διπλες σπαταλες. Γιαυτο παρηγγειλε μονο μια. 
Προκυρηξε και διεθνη διαγωνισμο που τον κερδισε η Hoch-Tief.
Δεν ειναι τυχαιο το σημα της Hoch-Tief.
Ειναι επηρεασμενο απο την πρωτη της δουλεια παγκοσμιως.
Ξεκινησε λοιπον η κατασκευη, αλλα μετα απο λιγο καιρο, η πυραμιδα  αρχισε να παρουσιαζει συμπτωματα ασταθειας, ακρατειας και συχνοουριας και υπηρχε ορατος κινδυνος καταρρευσης. Και οι αρχιτεκτονες προκειμενου να αποφυγουν την καταρευση, προχωρησαν στη λυση του κουρεματος, αναγκαστηκαν δηλαδη να αλλαξουν την κλιση της με αποτελεσμα να μοιαζει σα στραβοχυμενος λουκουμας.
Απο αυτη τη γωνια νομιζω φαινεται καλα η αλλαγη κλισης.
Κι οταν ο Sneferu ειδε το αποτελεσμα φρικαρε και αρχισε να μπινελικιαζει σαν τον Τραγκα τους Γερμανους, που απο τοτε ειχαν αποκτησει κακη φημη οτι πολλες κατασκευες τους γερνουν. Και καποιοι τα παιρνουν. Για παραδειγμα, ο Υπουργος του που ηταν υπευθυνος για την παραγγελια. Και οταν κατηγορηθηκε οτι επαιρνε πυρα-μιζες, εκανε το μαλακα και επινε την αιγυπτιακη φραπεδια του με θεα την πυραμιδα καθισμενος στο νεοκλασικο που ανηκε σε εταιρια off-shore, λεγοντας οτι ειναι αθωος και οτι ολα ειναι σκευωρια των Γερμανων και των πολιτικων του αντιπαλων. Στ΄αρχιδια του αλλωστε, αφου: 
- πρωτον: ηταν πρωην υπουργος και κολλητος του πατερα του Φαραω, 
- δευτερον: τα τυχον αδικηματα των φαραωνικων παραγραφονταν σε δυο χρονια βαση ενος νομου που ειχε περασει ο προηγουμενος Φαραω (ο οποιος ηταν gay, χαζοβιολης και ανηψιος αλλου πολυ παλαιοτερου Φαραω και συμφωνα με πολλες δημοσκοπησεις θεωρειτο απο τον Αιγυπτιακο λαο ο "καταλληλοτερος" ως Φαραω) και   
- τριτον: Στην Αρχαια Αιγυπτο δεν τιμωρουνταν αυτος που επαιρνε πηρα-μιζες, αλλα αυτος που εδινε. Δηλαδη οι Γερμανοι. Οι οποιοι ειχαν το κακο συνηθειο να καταδικαζουν πολιτες τους οι οποιοι εδιναν πηρα-μιζες για να παιρνουν δουλειες σε χωρες σαν την Αρχαια Αιγυπτο, οπου ολες τις δουλειες, τις επαιρναν οσοι εδιναν τις καλυτερες πηρα-μιζες. Και γιαυτο δεν εφταιγαν οι Αιγυπτιοι, αλλα οι Γερμανοι. 

Τελικα, το τεχνικο προβλημα δε διορθωνοταν και ο Sneferu λοιπον, αναγκαστηκε να παραγγειλει καινουργια πυραμιδα, εναμισι χιλιομετρο μακρυα απο την πρωτη. Η καινουργια πυραμιδα τελειωσε μετα το θανατο του και η μουμια του μεταφερθηκε εκει, απο την πρωτη.
Αυτη που ειδατε λοιπον στην αρχη ειναι η δευτερη. Η επονομαζομενη και Κοκκινη Πυραμιδα.      
Ξανα η κοκκινη πυραμιδα. Sorry που η φωτο ειναι παρομοια με την πρωτη,
αλλα το θεαμα ειναι τρομερο και απλα δεν περιγραφεται. 

Ουτε με λογια, ουτε με φωτογραφιες...

Δεν ονομαστηκε κοκκινη λογω οιασδηποτε σχεσης με την Αλεκα ή τον πραγματικο πατερα της τον Ιωσηφ, αλλα λογω του χρωματος της πετρας που χρησιμοποιηθηκε για την κατασκευη της. Η πετρα αυτη ηρθε στο φως, οταν οι νεοαφιχθεντες Αραβες που εμφανισθηκαν τον 7ο αιωνα, αρχιζαν να αφαιρουν το υλικο επιστρωσης για να το χρησιμοποιησουν στα σπιτια τους. Και εκτος απο το να κατασκευασουν σπιτια χωρις να αγορασουν το υλικο, δημιουργησαν και τον φαραω-μουσουλμανικο πολιτισμο για να εχουν κατι να εκμεταλευονται εμπορικα οι καθυστερημενοι απογονοι τους. Ακριβως οπως οι θρησκοληπτοι Ρωμαιοαλβανοελληνες αυτοκρατορες της Ανατολικης Ρωμαϊκης Αυτοκρατοριας και οι παρατρεχαμενοι τους, γκρεμιζαν τους αρχαιους Ελληνικους ναους, για να φτιαξουν με τα αρχαια υλικα χριστιανικους ναους. Και να δημιουργησουν ετσι τον περιφημο ελληνοχριστιανικο πολιτισμο για να μπορει να τον εμπορευεται ψηφοθηρικα ο εκαστοτε Νεοελληνας κουτοπονηρος πολιτικαντης (ειτε λεγεται Πανικας, ειτε λεγεται Εφραιμ, ειτε λεγεται Πανος Συγ-καμμενος) εκμεταλευομενος την πρωτογονη αγνοια και τη βαρβαρη ημιμαθεια του Νεοελληνα ψηφοφορου. Μηπως ηρθε η ωρα να απαιτησουμε την επιστροφη των μαρμαρων απο την Εκκλησια?
File:Kapnikarea222.jpg
Το εσωτερικο της Καπνικαρεας στην Ερμου. Οι κιονες ειναι Κορινθιακου ρυθμου. Συμπτωσουλα ε?
Μπειτε μια φορα μεσα. Οχι συνεχεια στο Zara.

Το μοναδικο πραγμα που ειναι γνησιο στην Ελλαδα ειναι η ελληνικη μουσικη. 
Απολαυστε αυθεντικη ελληνικη λαϊκη μουσικη απο τον Αποστολο Καλδαρα.
Και μετα δειτε αυτο το βιντεακι. 
Το "δικο" μας ειναι σαφως καλυτερο. Γενικα το δικο μας ειναι παντα καλυτερο. 
Αυτο ειναι και το ηθικον διδαγμα του παρακατω βιντεο. 




Ξανα πισω στις Πυραμιδες, το Dahshur το τριτο και μακρυτερο (σε αποσταση) πυραμιδοsite στα περιξ του Καΐρου. (Δεν ξερω αν το παρατηρησατε, αλλα εμαθα να βαζω διαλυτικα. Μπορει καποια μερα να ξεκινησω να βαζω και τονους:-) 
Πρωτα ειναι η Γκιζα, μετα η Saqqara, και μετα το Dahshur. Και με αυτη τη σειρα τις επισκεφτηκα. 
Αυτη ειναι η πιο γνωστη Πυραμιδα. Του Χεοπα ή Κhufu οπως λεγεται στα Αρχαια Αιγυπτιακα. 
H αποσταση μεταξυ της Γκιζας και του Dahshur ειναι λιγοτερο απο 30 χιλιομετρα. Απο τη Saqqara που ειναι περιπου στη μεση, βλεπεις και τις πανω και τις κατω Πυραμιδες. Υποθετω οτι αν ο καιρος ειναι καλος μαλον βλεπεις και απο τη Γκιζα στο Dahshur. Στη Γκιζα ειναι οι πιο γνωστες και πιο εντυπωσιακες, αλλα στο Dahshur με διαφορά οι πιο μαγικες! Πιθανως λογω της θεσης που δεν ειναι πια τοσο κοντα στο Καϊρο. Ηταν το τελος της διαδρομης και κανονικα θα επρεπε να τελειωσω με αυτο, αλλα μου αρεσε τοσο πολυ που ξεκιναω. Η Κοκκινη Πυραμιδα ειναι η τριτη μεγαλυτερη Πυραμιδα της Αιγυπτου (μετα τις 2 ψηλοτερες στη Γκιζα) και η αρχαιοτερη πυραμιδα του κοσμου με επιπεδες πλευρες. Οι παλαιοτερες χτιζονταν κλιμακωτα (βαθμιδωτα). Δειτε για παραδειγμα την Πυραμιδα του Φαραω Djoser στη Saqqara για να καταλαβετε τη διαφορά.


Λοιπον, οπως σαφως καταλαβατε, αποφασισα να αλλαξω στυλ καν να μη συνεχισω με το Ισραηλ. Οχι οτι το παρατησα. Εχω πολυ πραμα ακομα. Αλλα εχω την εντυπωση οτι το πολυ το "Κυριε Ελεησον" το βαριεται κι ο παπας. Γιαυτο ξεκινησα να γραφω για την Αιγυπτο, κανοντας ενα διαλειμμα. Εχω βαλει ομως labels σε καθε post, που σημαινει οτι αν δε θελετε να διαβασετε τα posts με τη χρονολογικη τους σειρα, αλλα με βαση το θεμα τους, θα μπορειτε να πατατε σε μια απο τις Ετικέτες και να διαλεγετε το θεμα. Π.χ. Αν διαλεξετε "Israel" ο Blogger θα σας δειξει μονο τα posts με θεμα Ισραηλ.
Ετσι γραφουν πολλοι συγγραφεις, οπως για παραδειγμα ο Dan Brown

Στο τελος καθε κεφαλαιου σε αφηνει με την αγωνια. Γραφει για παραδειγμα για τον καθηγητη Langdon. Αυτον που τον παιζει ο Tom Hanks στις ταινιες. Παραδειγμα απο τα βιβλια του. 
(Με αλλαγμενο περιεχομενο εννοειται. Δε γραφει τετοιες μαλακιες ο ανθρωπος. Απλα γραφει με αυτη τη δομη.)
Κεφαλαιο Χ
Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα....
......
......
Εκεινη τη στιγμη ο Langdon ειδε κατι που του εκοψε την ανασα. Μια γυναικα κρεμοταν πανω απο το λακο με τα κωλοδαχτυλα και κρατιοταν απο μια αρχιδοτριχα φοραδας που σιγα σιγα ξεφτιζε και ηταν ετοιμη να σπασει.
(Εδω το κοβει ο πουστης για να μεινεις με την αγωνια και αλλαζει τελειως σκηνικο)

Κεφαλαιο Χ+1
Την ιδια στιγμη, ο Βαγγελης Σκορδοπουτσογλου, ταμιας του Πολιτιστικου και Εξωραιστικου Συλλογου Ανω Μακρυμουνιτσας, περιμενε να ερθει η ωρα να σχολασει ξυνοντας τ’ αρχιδια του με τσουγκρανα ακουγοντας στο ραδιοφωνο τον Τραγκα. Ο Βαγγελης ακουγε τον Τραγκα να βριζει τη γαμιολα τη Μερκελ και συμφωνουσε απολυα γιατι αυτη η χονροκωλα εφταιγε που του εκοψαν το επιδομα χειρισμου τσουγκρανας. Ηταν σιγουρος πως θα του εκοβαν και το επιδομα συντηρησης γκασμα, που ηταν το εναλλακτικο εργαλειο που ειχε για να ξυνει τ΄ αρχιδια του οταν στομωνε η τσουγκρανα. Ισως να του εκοβαν και το επιδομα βαρετης εργασιας και το επιδομα εγκαιρης προσελευσης και μπορει να σταματαγαν να του πληρωνουν και τις υπερωριες που δεν εκανε.
Πηγε να βρισει και τους αλητες και προδοτες πολιτικους που μπορει μεν να τον διορισαν, αλλα ψηφισαν το μνημονιο, οταν ξαφνικα παγωσε το αιμα του. Ενας τυπος με μαυρο δερματινο μπουφαν, ζελεδιασμενο μαλι, μουσι τριων ημερων και περιπτεrayban γυαλια, κατι μεταζυ Κωστοπουλου και Σακη Ρουβα, τον σημαδεψε με μια κοντοκανη καραμπινα.
(Εδω το ξανακοβει ο πουστης για να μεινεις παλι με την αγωνια και ξαναλλαζει τελειως σκηνικο)

Κεφαλαιο Χ+2
Ο Γιωργος εβαλε λιγο αντηλιακο στο γυμνασμενο κορμι του και κατεβασε το κανω του στο νερο.
Εγνεψε στους σωματοφυλακες του να φυγουν με το αυτοκινητο και να τον περιμενουν στην απεναντι πλευρα του κολπου. Ηθελε να διωξει απο πανω του την πιεση της δουλειας και το στρες που του προκαλουσε η Αγκελα, ο Αντωνης, ο Λουκας και ο Βαγγελης. Εσπρωξε το κουπι του και με γρηγορες κινησεις εσχισε το νερο και απομακρυνθηκε απο την ακτη. Οπως κωπηλατουσε αισθανθηκε μια παραξενη δυναμη να του τραβει το κουπι. Εσκυψε να δει τι ηταν και το θεαμα που ειδε τον εκανε να τρομαξει τοσο πολυ που πηγαν να σπασουν οι αιμορροΐδες του.
Εδω το κοβω κι εγω ο πουστης για να μεινετε με την αγωνια. Τελικα τι εγινε? Την εσωσε τη γκομενα  ο Langdon πριν κοπει η αρχιδοτριχα της φοραδας? Της τον ακουμπησε? (Της φοραδας εννοειται οχι της γκομενας. Ειναι κρυφοgay o Langdon...) Πυροβολησε ο Κωστοπουλος το Βαγγελη Σκορδοπουτσογλου? Αν ναι που? Του κοψαν καποιο απο τα επιδοματα που επαιρνε για να ξυνει τ΄αρχιδια του? Μηπως του κοψαν καποιο απο τ΄αρχιδια του? Ποιος βουλευτης εβγαλε ενα εκατομμυριο στο εξωτερικο? Ποιος εβγαλε δυο? Ποιος εβγαλε τρια? Ποιος δεν εβγαλε τιποτα?(Λετε να ειναι επιστημονικης φαντασιας το μυθιστορημα?) Ποιος τα εκανε βιλα-αναψυκητριο με θεα την Ακροπολη ή εστω την Πυραμιδα? Ποιος τα εφαγε στις πουτανες? Ποιος τα εφαγε σε σουβλακια? (Γιαυτον εχω μια υποψια. Εχει διατελεσει και ως καταλληλοτερος Φαραω)

Πολλες ερωτησεις που θα απαντηθουν στα επομενα κεφαλαια. Οχι του blog ομως, γιατι εγω γραφω για αλλα πραγματα. 
Ας αλλαξουμε λοιπον σκηνικο και ας παρουμε τα πραγματα οπως εγιναν, γιατι εχω αρχισει να μπερδευομαι κι εγω. Παμε απο την αρχη. Ξεκιναμε απο εδω.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Tel Aviv 2: Life is a beach

 "Η ζωη ειναι καριολα" λοιπον. Το μεταφραζω απο τα αγγλικα για να μαθαινετε ξενες γλωσσες. 
Στην παραλια του Τελ Αβιβ δρα και ο μεγαλυτερος Ισραηλινος ηρωας, ο μυθικος Zohan!
Στο trailer ειχα πεθανει στο γελιο. Η ταινια ειναι χοντρομαλακια!
Η παραλια ειναι ενιαια και αδιαιρετη σαν την Αγια Τριαδα, σαν τον Ελληνισμο και την Ορθδοξια, σαν τον γαυρο και την προκριση στον επομενο γυρο του Champions League. Χωριζεται ομως σε διαφορετικα τμηματα, που παιρνουν το ονομα τους συνηθως απο τον καθετο δρομο που ξεκινα απο το συγκεκριμενο κομματι και οδηγει προς τα ενδοτερα της πολης.
Προσθεσα και το τραγουδι του Chris Rea ετσι για να γουσταρετε λιγο.
Γιατι φευγει ο Φλεβαρης. Που αν φλεβισει, καλοκαιρι θα μυρισει.
Το Rennaisance βρισκεται στο βορειο τμημα λιγο πιο κατω απο το Hilton. Μαζι με το Crowne Plaza και αλλο ενα ξενοδοχειο που μου διαφευγει το ονομα στεκονται κολητα το ενα διπλα στο αλλο πανω στην παραλια
Αριστερα το Crowne Plaza. Κεντρο Rennaissance. To τριτο (και οχι απαραιτητα μακρυτερο) αριστερα δε φαινεται.  Πιο δεξια ειναι το Sheraton
Εχει την πιο καλη θεση απο τα τρια, γιατι εχει φοβερη θεα αν παρεις δωματιο που κοιταει προς το Νοτο. "Που τριζει ο θανατος κι η αγαπη κανει κροτο", οπως λεει κι ο Μαχαιριτσας. Τωρα πως μπορει να κανει κροτο η αγαπη δε μπορω να καταλαβω. Εκτος κι αν ριξει δυναμιτακια το βραδυ της Αναστασης.  Τετοια ακουει και ο Mikeius και ξεσαλωνει για το εντεχνο.

Κατω απο το ξενοδοχειο το πρωτο απογευμα, που ηρθε και η βαλιτσα (αυτη που μου ειχαν κρατησει οι αδερφοι Τουρκοι στην Πολη), ειχαν στησει ενα μικρο παρτυ στην παραλια. 
Bitch party
Bitch volley
Bitch soccer
Και Bitch γαμος...
Παντρευοταν ο Aaron τη Svetlana.
 Το Τελ Αβιβ ειναι τιγκα στις Ρωσιδες. Και Ρωσοεβραιες και Ρωσοτουριστριες.
Μετα τα Εβραικα, η επομενη γλωσσα ειναι τα ρωσικα.



Ακριβως πανω απο το Rennaisance ειναι η μαρινα. 
Λιγο πιο πανω απο τη μαρινα, πολυ κοντα στο Hilton, βρισκεται η Nordau beach. Η παραλια των ευσεβων και καθωσπρεπει ανθρωπων (συνομωταξιας Ανθιμος-Χριστοδουλος-Εφραιμ), που εχει διαφορετικες ημερες (!) λειτουργιας για αντρες και γυναικες. Κυριακη, Τριτη Πεμπτη για ανδρες. Δευτερα, Τεταρτη, Παρασκευη για γυναικες. Σαββατο κλειστα! Μη γελατε. Εχουμε να πουμε πολλα για τη θρησκοληψια των Εβραιων. Μπροστα τους ειμαστε απιστοι ελβετοψυχοι Γερμανοαυστριακοι.
Και πιο πανω, ειναι το Namal, το λιμανι. Που να το ξεκαθαρισουμε, δεν εχει καμια σχεση με αυτο που λεμε "Γαβροι, Ρουφιανοι, γαμιεται το λιμανι". Εδω ειναι το κεντρο της νυχτερινης ζωης. Εδω γινεται χειμωνα-καλοκαιρι της πουτανας το καγκελο και του μουνιου το πανηγυρι. Υπο αλλες συνθηκες θα ζητουσα συγνωμη για τις χυδαιες εκφρασεις, αλλα νομιζω οτι με εχετε συνηθισει πια. Πρεπει να σημειωσω εδω οτι δεν ημουν παντα ετσι αισχρος. Παλια ημουν καλο παιδι και αξιο παληκαρι. Γαιδαρου κωλο φιλησα για ενα εικοσαρι. Να τα λεμε ολα. Και κατηχητικο πηγαινα και παπαδακι εχω κανει. 
Εγω κουβαλησει τοσο θυμιατο και εξαπτερυγο που κανονικα θα επρεπε να μου εχει κοψει συνταξη ο Αγ. Αντωνης στο Περιστερι. Ουτε επινα, ουτε εβριζα, ουτε εκανα κακες παρεες. Οπως λεει κι ο Πανουσης: "Ολη μερα, αυνανισμο-προσευχη, αυνανισμο-προσευχη". Μετα με κατεστρεψε η συναναστροφη με τους κομμουνιστας και φυσικα η ναζιστικη Γερμανια. Που δε δινει χωρις εγγυησεις μερικα δισεκατομμυρια Ευρω για να τα διαχειριστουν οι Ελληνες πολιτικοι. Γιατι αραγε? Εμεις δηλαδη που τους αφηναμε τοσα χρονια να τα διαχειριστουν για το καλο μας, μαλακες ειμαστε? 
Πριν απαντησετε στο παραπανω ερωτημα, θυμηθηκα οτι υπαρχει ενα πολυ σημαντικοτερο. Τι εγινε με τα λερωμενα, τ' απλυτα, τα παραπεταμενα? Ξεχασατε οτι ειχαμε σταματησει το προηγουμενο post στα βρεγμενα σωβρακα? Κι επειδη τωρα που σας το θυμησα, εχετε αγωνια να μαθετε αν πηγα στο meeting φορωντας μεσα απο το κουστουμι, φανελακι παππου τιραντοειδες χωρις πουκαμισο, μαυρο παπουτσι χωρις καλτσα και φοδρα παντελονιου χωμενη στον κωλο λογω ελλειψης σωβρακου, θα σας καθησυχασω. Ολα πηγαν καλα. Πηρα τηλεφωνο τη ρεσεψιον. Ηρθαν μου τα πηραν, τους τα πασαρα γυμνος κρυμμενος πισω απο την πoρτα. Τα στεγνωσαν και μου τα επεστρεψαν σε κανα εικοσαλεπτο. Και πηγα καλοντυμενος και φρεσκοσιδερωμενος στο γραφειο. Και με ειδαν και οι Ωβραιες και γουσταραν πολυ. Γενικα οι Εβραιες γουσταρουν τους Ευρωπαιους. Κανουν αμαν για καλοντυμενους κυριλατους wanna be φραγκατους. (Ποιες μου θυμιζουν? Ποιες μου θυμιζουν?) Τρελαινονται για Ελληνες. Τωρα, αν εισαι Ευρωπαιος, ιδιως Ελληνας, καλοντυμενος wanna be γιαπης/Λιαπης/αραπης, και δεν καταφερεις να χτυπησεις γκομενα ή εισαι πολυ μαλακας ή βαζελος ανθελληνας γερμανοτσολιας μπουρδολογος. Η και τα δυο μαζι. 



Για παραλιες ειχαμε ξεκινησει να λεμε και ξεφυγαμε. 
Στην ουσια μια παραλια ειναι οπως ειπαμαν, απλα χωριζεται σε τμηματα που τα ορια τους δεν ειναι διακριτα σε ματια που δεν εχουν την εμπειρια. Περιπου οπως τα προαστια της Αθηνας. Πανω πανω λοιπον, ειναι η Nordau beach. Καπακι απο κατω ειναι η Hilton beach, μπροστα απο το ομωνυμο ξενοδοχειο. Η ανεπισημη παραλια των gay. Εδω μαζευονται αδερφες και παληκαρια (και γινονται μαλλια κουβαρια) και αναπολουν τις ωραιες μερες και εντονες νυχτες της Μυκονου, που βρισκεται καπου στο βαθος του οριζοντα. Επισης εδω μαζευονται για πεπρατημα οι ζωοφιλοι με τα σκυλακια τους. Μαζευονται και αρκετοι surfers. Τωρα αν ειστε gay surfer με σκυλο, this is the place to be!
Απο κατω η Gordon beach και η Frishman beach. Εχουν παρει το ονομα απο τους δρομους που τελειωνουν μπροστα τους. Συνεχιζοντας προς τα κατω, φτανουμε στη Drummers beach η αλλιως Chiky beach. Εδω μαζευονται καθε Παρασκευη απογευμα λιγο πριν τη δυση του ηλιου (λιγο πριν αρχισει το Sabbath δηλαδη) οι ντραμερς και παιζουν οτι κρουστο φανταζεστε. Απο τυμπανα, τουμπελεκια και μπονγκο μεχρι κουτακι κοκα-κολας. Διπλα στην παραλια βρισκονται και τα εριπια του Dolphinarium. Του κλαμπ που το 2001 εγινε συνωνυμο του τρομου οταν ενας νεαρος Παλαιστινιος αυτοανατιναχτηκε και σκοτωσε καμια 20αρια 20χρονους.
Η επομενη παραλια λιγο πριν την αραβικη γειτονια, τη Jaffa (αραβικα) ή Yafo (εβραικα) 
ειναι η Alma beach.
Για οσους δεν προσεξαν τα beach bitches στην προηγουμενη φωτο, τα βαζω σε μεγεθυνση 

Ειναι καθαρο το νερο? 
Λοιπον την πρωτη φορα που βουτηξα, ειχε πολυ κυμα. Και οι ναυαγοσωστες ουρλιαζαν απο τα μεγαφωνα σε οποιον απομακρυνοταν απο την ακτη. Και το νερο μου φανηκε χαλια. Οταν ομως επεσε ο αερας, ομολογω οτι εντυπωσιαστηκα, γιατι ειναι ωραιο και καθαρο. Δεν ειναι και το αιγαιοπελαγιτικο χρωμα, μαλον προς Λουτσα σε καλες μερες φερνει. Αλλα, δεδομενου οτι εισαι στο κεντρο της πολης, ειναι super! Σαφως καλυτερα απο τις παραλιες του Φαληρου και του Αλιμου.
Το ωραιο βεβαια στην παραλια ειναι οταν πεφτει το βραδυ...
Και αρχιζουν τα ωραια κολπα.
Οταν καπνιζει ο λουλας, εσυ δεν πρεπει να μιλας...
Ακους απο ροκ...
...και κλασικη μουσικη... 

...εως Χαρε Κρισνα.
Και φυσικα Brazil! 
 Δεν ειμαστε στο Ριο. Στο Τελ Αβιβ ειμαστε.
Καλα, δεν ειναι επικινδυνα?
Ξερω γω? Ειναι? Εχετε δει μια πολη σε πολεμο μεχρι τωρα?
Πιο πολυ κινδυνο αισθανομαι παντως οταν διασχιζω το δρομο μπροστα απο το σπιτι μου που ενωνονται τρεις λεωφοροι...
1 μπυρονι = 30 Sheqel = 7 €υρωπουλα! 
Η πολη ειναι αρκετα ακριβη σε σχεση με τις Ευρωπαικες πρωτευουσες, αλλα αν πατε απο Αθηνα δε θα σας κανει εντυπωση. Περιπου ιδιες piasecolo τιμες σε ποτα και πιο πολυ σε φαΐ. Το λεω αυτο γιατι το φαΐ ειναι σχετικα φθηνο στην Αθηνα. Σε σχεση με τις τιμες των ποτων παντα. Αυτο ομως που ειναι πανακριβο ειναι στο Τελ Αβιβ ειναι τα ακινητα. Και στο ενοικιο και στο κοστος αγορας σπιτιων. Ειδικα οσο πλησιαζεις την παραλια οι τιμες γινονται βαπορισιες.



To φωτακι στον ουρανο ειναι αεροπλανο. Παει για προσγειωση στο Dov Hoz, το αεροδρομιο που εξυπηρετει τις εσωτερικες πτησεις και βρισκεται πανω απο το λιμανι. Φερει το ονομα του Dov Hoz, σιωνιστη ηγετη. Αδερφος του Kol Hoz που διατηρουσε κτηνοτροφικες μοναδες στην πρωην Σοβιετικη Ενωση.

Beach bar στη Hertzliya. Τη Silicon Valley του Ισραηλ. 10 χιλιομετρα βορεια του Τελ Αβιβ. 


Sabbath
Το αδιαχωρητο γινεται στις παραλιες τις Παρασκευες και τα Σαββατα. 
Elvis lives
Η ημερα αργιας των Εβραιων ειναι το Σαββατο. Αλλωστε η λεξη ειναι εβραικη και λεγεται Sabbàth. To Σαββατο δεν ξεκιναει οπως ολες οι μερες απο τα μεσανυχτα, αλλα την Παρασκευη με τη δυση του ηλιου. Και τελειωνει το Σαββατο με τη δυση του ηλιου. Απο την Παρασκευη το μεσημερι αρχιζουν να ευχονται μεταξυ τους Sabbàth Shalòm! Αυτα που εχετε ακουσει περι Σαββατου για τους Εβραιους οτι δε δουλευουν, οτι η οποιαδηποτε απασχοληση ειναι αμαρτια κλπ. ειναι λιγα

Εκει που ελεγα Δεν ειναι δυνατο να ειναι τοσο κολλημενοι, παντα καταφερναν να με εντυπωσιαζουν πιο πολυ. Μιλαμε παντα για Τελ Αβιβ, που ειναι η πιο μοντερνα πολη και οχι για Ιερουσαλημ και αλλα μερη που ζουν οι ουγκα ουγκα. Στο ξενοδοχειο, Σαββατο πρωι παρατηρησα οτι ο μπουφες ηταν εντυπωσιακα πιο φτωχος απο την προηγουμενη. Παρηγγειλα εναν espresso στη Ρωσιδα που σερβιρε. "Sorry" μου ειπε, "Αλλα δε δουλευει το μηχανημα σημερα. Ειναι Σαββατο". 
"Δηλαδη δε θα με χρεωσετε πρωινο σημερα? Τι ωραια?" Χαμογελασε και εφυγε. 
Χωρις πλακα! Οι ορθοδοξοι Εβραιοι, δεν κανουν τιποτα απο Παρασκευη μεχρι Σαββατο βραδυ.
Οχι απλα απαγορευεται να δουλεψεις. Απαγορευεται να ξεκινησεις τη λειτουργια οποιουδηποτε μηγχανηματος. Αν θες φαΐ για το Σαββατο, θα μαγειρεψεις πριν τη δυση του ηλιου την Παρασκευη. Μπορεις να το φας οποτε γουσταρεις, αλλα δε θα το μαγειρεψεις Σαββατο. Απαγορευεται να αναψεις τα φωτα. Θα τα αναψεις πριν ξεκινησει το Sabbath αν τα χρειαζεσαι.
Απαγορευεται να πατησεις το κουμπι για να ερθει το ασανσερ! Και τι κανεις οταν ειναι Σαββατο και εχεις να ανεβεις 50 οροφους? Οπως για παραδειγμα στο ξενοδοχειο Crown Plaza του πιο εντυπωσιακου κτιριου της χωρας, του Azrieli Tower. 
Επειδη ειστε εξυπνα παιδια και εξοικειωμενα με την τεχνολογια σιγουρα σκεφτηκατε οτι μπορεις να χρησιμοποιησεις εναν αισθητηρα που αναγνωριζει την παρουσια ανθρωπων και χωρις να πατησεις το κουμπι, ερχεται το ασανσερ και σε παιρνει. Αμ δε! Ο νομος απαγορευει την εκκινηση λειτουργιας μηχανηματος που την προκαλει η παρουσια του ανθρωπου. Ακομα κι οταν δεν υπαρχει φυσικη επαφη, σεξουαλικη επαφη ή παρα φυσιν επαφη... 
Πλακα κανεις!
Not at all! Οι Εβραιοι ομως εχουν για ολα μια λυση. Και η λυση ειναι απλη. Το Sabbath elevator. Το ασανσερ που σταματαει σε καθε οροφο!!! Αργεις λιγο, αλλα δεν αμαρτανεις...
Ακομα και το "εξυπνο" συστημα που ζυγιζει το βαρος των ανθρωπων ωστε να εξοικονομει ενεργεια το ασανσερ, απενεργοποιειται τα Σαββατα. 
Α! Και η EL-AL δεν πεταει Σαββατα. Και αν κυκλοφορησετε Σαββατο με αυτοκινητο στην Ιερουσαλημ, υπαρχουν γειτονιες που ειναι πολυ επικινδυνες. Σε παιρνουν κυριολεκτικα με τις πετρες. Τετοιες μαλακιες εκανε και ο Bruno και δειτε τι επαθε...