Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Malta

 Μια που πιασαμε τις Αραβικες χωρες, ας πουμε και κατι για τη Μαλτα.
File:Flag of Malta.svg
"Ειναι η Μαλτα Αραβικη χωρα? Αφου ειναι στην Ε.Ε.!", θα μου πειτε.
Και τι εγινε που ειναι στην Ε.Ε.? Δηλαδη, εσεις δεν ξερετε καμια Αραβικη χωρα ή εστω χωρα με Αραβικη κουλτουρα, Αραβικα εθιμα, Αραβικη θρησκοληψια που να ειναι μελος της Ε.Ε.?
Η Μαλτα, δεν ειναι αραβικη χωρα. Η γλωσσα που μιλανε η Μαλτεζοι ομως ειναι μια Αραβικη διαλεκτος (με λατινικα γραμματα ομως, μερικα απο αυτα ειναι αγνωστου προφορας οπως ż, ċ, ġ, għ, ħ). Δε μιλαμε για μιξη Αραβικων, Αγγλικων και Ιταλικων, αλλά κανονικα Αραβικα που τους επιτρεπουν να συνεννοηθουν με τους υπολοιπους Αραβες. Με πολλα Ιταλικα στοιχεια. Και με Αγγλικα στοιχεια, αλλά οχι πολλα. Ομως τα Αγγλικα ειναι επισημη γλωσσα στη Μαλτα. Δεν ξερω αν αυτος που τα υιοθετησε ως επισημη γλωσσα (οκ, ηταν και βρετανικη αποικια μεχρι να ανεξαρτητοποιηθει το 1964), κατηγορηθηκε ως προδοτης ή δωσιλογος απο τους πρωην συνεργατες των Ναζι, οπως συμβαινει σε αλλες Αραβικες χωρες της Ε.Ε., αλλα σημερα η Μαλτα επωφελειται απο αυτο. 
Πρωτον γιατι παρολο που ειναι ενα παν-ασχημο μερος, ειναι γεματο απο Αγγλους (και οχι μονο) τουριστες.
Και δευτερον γιατι ειναι γεματο απο φοιτητες απο ολον τον κοσμο που ή πανε να σπουδασουν στα αγγλικα πανεπιστημια ή να μαθουν αγγλικα. Σε μια χωρα που αποτελειται απο 3 νησια και ειναι η μικροτερη της Ε.Ε. εχοντας το μεγεθος της Ναξου. 
Image:Malta Regions map.png 
Και μπορει να ειναι απο τα πιο ασχημα, αλλα ειναι ταυτοχρονα απο τα πιο χαρουμενα μερη που εχω παει ποτε. 
Ειναι πυκνοκατοικημενη οσο δεν παιρνει αλλο. Φανταστειτε τη Ναξο με 400.000 κατοικους. 
Εχει απιστευτα κακη αρχιτεκτονικη. Η Αθηνα μπροστα της ειναι Βιεννη.
Εχει παρα πολυ ωραιο κλιμα και ειναι και μακρυα αλλα και κοντα στην Ευρωπη.
Και ενω ειναι περιτριγυρισμενη απο θαλασσα, σχεδον δεν εχει παραλιες.
Ας τα παρουμε απο την αρχη.
Η πρωτη εντυπωση απο το αεροπλανο ειναι χαλια μαυρα. Σα να προσγειωνεσαι στο αεροδρομιο του Αιγαλεω.
Οι δρομοι και η ρυμοτομια θυμιζουν εντονα Δυτικη Αττικη. Δεν εχει ομως καθολου κινηση. 
Η μεγαλυτερη ευθεια πρεπει να ειναι περιπου 500 μετρα και ο ταριφας που με πηρε απο το αεροδρομιο, ειχε ενα ονειρο ρε παιδι μου ο ανθρωπος. Να γινει παγκοσμιος πρωταθλητης στη Formula 1. Ελα ομως που συνομωτησαν εναντιον του οι Εβραιοι, οι Μασωνοι, οι Γερμανοι, οι Σκοπιανοι και οι αγορες, και εγινε ταξιτζης. Δε φοραγε ουτε ζωνη, ουτε κρανος. Ουτε μπηκε στα πιτς για αλλαγη ελαστικων σε 8 δευτερολεπτα. Αλλα επειδη συγκινηθηκα πολυ (ειδικα στο στομαχι) απο τον τροπο οδηγησης, του ειπα οτι ή θα παει πιο αργα ή θα αφησω στο πισω καθισμα μια πιτσα και 8 μπυρες σε ημιστερεα μορφη. 
Δεν καταλαβε το υπονοουμενο (ανεβασα το βιντεακι για οσους δεν θυμουνται πως προεκυψε η εκφραση "Δε μας χεζεις ρε Νταλαρα"), αλλα σταματησε να πηγαινει σαν τον Alonso και χαλαρωσε λιγο, ειδικα μετα απο το μασαζακι που του εκανα φορωντας το μικροσκοπικο στριγκακι μου. Για να καταλαβετε τι εννοω, οχι για το στριγκακι, αλλα για τη διαδρομη, ριξτε μια ματια σ΄αυτο το γκανταμπληγκτιγκο βιντεακι (με τον Ari Vatanen στην αναβαση του Pikes Peak) απο τη δεκαετια του 90. 
Τοτε που ολα τα αρσενικα της εφηβειας που σεβονταν τον εαυτο τους διαβαζαν δυο περιοδικα.
Το ενα ειναι το Κλικ που το διαβαζαν για για να μαθουν πως πρεπει να συμπεριφερονται ως απολυτα αρσενικα, πως να εντυπωσιασουν τις γκομενες και πως να εμβαθυνουν σε θεματα κοσμοιστορικης σημασιας οπως "15 τροποι να τη χυσετε στη μαπα και να σας πει ευχαριστω" ή "Tα 100 καλυτερα μπουρδελα του Μπαγκλαντες" που τα διαφημιζε με την ξενερωτη και wanna be καυλιαρικη φωνη της, η Αφροδιτη Σημιτη. Η οποια εχει σχεση και με τον Ταπερμαν εκσυγχρονιστη πολιτικο και με το γνωστο γουρλη αψηλο πρωην πρωθυπουργο μια και παντρευτηκε εναν ανιψιο του. 
Το αλλο ειναι οι 4Τροχοι  που το διαβαζαν για να εντυπωσιασουν τους φιλους τους με ειδικευση σε θεματα οπως Porsche 959 vs. Ferrari Testa Rossa. Ενα θεμα που ενδιεφερε αμεσα το μεσο Νεοελληνα εφηβο της ηλικιας, που σκεφτοταν να πουλησει το παπακι GLX 50cc, να τσονταρει κατι η μαμα, η γιαγια, ο παππους κι ο νονος ωστε να μπορεσει να αγορασει ή την 959 ή την Testa Rossa. Και περιμενε απο τον Καββαθα να τον διαφωτισει ποιο απο τα δυο εχει πιο καλη επιταχυνση. Για να πεσει πιο γρηγορα στην κολωνα της παραλιακης.
Ενα απο τα αξιοθεατα της Μαλτας ειναι τα κιτρινα λεοφωρεια.
Τα βρισκεις μπροστα απο την Κεντρικη Πυλη (City Gate) στη Βαλλετα.
Λεωφορεια διαφορων χρονολογιων και μοντελων, αλλα παντα στο ιδιο χρωμα.  
Και οι διαδρομες ειναι συνηθως παραλιακες και πολυ ομορφες. 
Μοιαζει πολυ με μια βολτα στον Πειραια θα μου πειτε και θα εχετε δικιο. Θυμιζει Τουρκολιμανο (Μικρολιμανο για τους πατριωτες), Πασαλιμανι (για τους πατριωτες δεν εχει εναλλακτικη λυση – ας το ονομασουμε Βασιλικο Λιμανι) και Καστελλα (εκει που σε μια ομορφη κοπελα που΄πινε το απεριτιφ της, ριχτηκ΄ενας τσιφτης, απ΄την Κοκκινια).
Με τη διαφορα οτι ενω η διαδρομη στον Περαια ειναι πολυ πιο ομορφη, αλλα παντελως αγνωστη, ενω η αντιστοιχη διαδρομη στη Μαλτα ειναι τιγκα στους τουριστες. Θα μου πειτε τωρα, εδω δεν εχουμε να φαμε, με τους τουριστες θα ασχολουμαστε. Δυστυχως ομως σε μια κοινωνια Δυτικου τυπου (οπως θα θελαμε να ειμαστε, αλλα δε γουσταρουμε) πρεπει να βρεις καποιο τροπο να βγαλεις λεφτα. Και δυστυχως ενας απο αυτους ειναι να ερχονται εδω οι ξενερωτοι ηλιθιοι κουτοφραγκοι και να αφηνουν τα λεφτα τους, τα οποια σε αντιθεση με τις τραπεζες, τους κερδοσκοπους και τις αγορες, δεν τα θελουν πισω ουτε με τοκο, ουτε χωρις τοκο. Και θα μoυ πειτε τωρα, δεν ειναι αντιφατικο να γραφω οτι "θα θελαμε" να ειμαστε κοινωνια Δυτικου τυπου, αλλα "δε γουσταρουμε"? Πως γινεται να θελεις κατι αλλα να μην το γουσταρεις? Γινεται. Θα θελαμε να εχουμε τα πλεονεκτηματα μιας τετοιας κοινωνιας, δηλαδη ψηλους μισθους, οργανωση, σεβασμο στον πολιτη και στο κρατος, αλλα δε γουσταρουμε τις υποχρεωσεις που συνεπαγονται τα παραπανω.
Π.χ. το να πληρωνουμε φορους. Γιατι ομως να πληρωνουμε φορους αφου το κρατος δε μας προσφερει τιποτα? Θα μπορουσαμε να απαιτουμε απο το κρατος μας να μας προσφερει ποιοτητα ζωης. Για ολους ομως. Αλλα εμεις προτιμησαμε να μην απαιτουμε απο το κρατος μας κατι για ολους, αλλα να παρακαλαμε τους πολιτικους μας να κανουν κατι για το προσωπικο ή (στην καλυτερη περιπτωση) τοπικο συμφερον. Για το συλλογικο συμφερον δεν ενδιαφερθηκαμε ποτε. 
Και χαιρομασταν οταν οι πολιτικοι μας (που οι αλλοι ψηφισαν) χρησιμοποιουσαν τους φορους μας για εργα βιτρινας, και οχι για ενα κρατος προνοιας, που να εξασφαλιζει στους πολιτες του τα βασικα αγαθα που προσφερει ενα δυτικο κρατος, δηλαδη παιδεια και υγεια. "Μα εχουμε!" θα μου πειτε. "T΄ αρχιδια μου εχουμε" ειναι η σωστη απαντηση, αλλα δε σας τη γραφω ετσι για να μη γινω αισχρος. Αυτο το μπουρδελο που εχουμε δεν υπαρχει σε ΚΑΝΕΝΑ δυτικοευρωπαϊκο κρατος. Ουτε καν στην Ισπανια, την Ιταλια, ή την Πορτογαλια που νομιζουμε οτι μας μοιαζουν. Το δικο μας κρατος ασκουσε κοινωνικη πολιτικη μονο μεσω του διορισμου. Θα σε διορισουμε για να παιρνεις εναν καλο μισθο χωρις να δουλευεις και να μας χρωστας χαρη. Για να μας ψηφιζεις και να μας αφηνεις να τρωμε οτι γουσταρουμε. Εσυ ψιχουλα κι εμεις τα υπολοιπα. Sorry, για το ασχετο σχολιο. Ας επιστρεψουμε στην ασχημη Μαλτα
Oι ποδοσφαιροφατσες θα θυμουνται σιγουρα τη Σλιέμα Μαλτας (ισως και τη Χαμρουν). 
Δανεισμενη απο τη Wikipedia
Η Σλιέμα ειναι ενα λιμανακι, απο το οποιο παιρνεις ενα καραβακι και περνας στην παλια πολη, στη Valleta. Βασικα πας και με το λεωφορειο εκει, αλλα το καραβακι ειναι αλλη φαση.
Αυτο ειναι το τυπικο Μαλτεζικο τρεχαντηρι.

Απο τη Σλιεμα περνας με το καραβακι στη Βαλλετα.
Στον κυκλο ειναι η παλια πολη που θα δειτε πιο κατω.
Tο τριγωνο ειναι η θεα απο τα Barraka Gardens προς τις λεγομενες Τρεις Πολεις.



Η παλια πολη ειναι καταπληκτικη. Ειναι αλλωστε μνημειο παγκοσμιας πολιτιστικης κληρονομιας. Κατι σαν το ΚΚΕ δηλαδη, αλλα λιγο πιο μοντερνο.
Δε θυμιζει Κερκυρα? 
Ενω η Μαλτα ειναι πολυ κοντα στην Ιταλια, και η γλωσσα περιεχει πολλες ιταλικες λεξεις (το "ευχαριστω" για παραδειγμα ειναι "grazi"), οι Μαλτεζοι εχουν ασχημες αναμνησεις απο τους Ιταλους, καθως στον πολεμο βομβαρδιστηκε ουκ ολιγες φορες. Οι Μαλτεζοι περιμενουν να διαλυθει η Ιταλια σε δυο μερη: Στην Padania, δηλαδη τη γερμανικη Ιταλια του Βορρα και στην αραβικη Ιταλια του Νοτου, ετσι ωστε να διακδικησουν τις πολεμικες αποζημιωσεις, χωρις να επιβαρυνουν τα αδερφια τους, τους αραβοϊταλους του Νοτου.
Αντε να σας παω κατι για να ανυψωσω το ηθικο σας και να τιμησω το αρχαιοελληνικο DNA σας. Η Μαλτα λεγεται Μαλτα, γιατι το σημερινο ονομα ειναι παραφθορα του ονοματος Μελιτη. Ετσι την ελεγαν οι Αρχαιοι ημων προγονοι. Γιατι παρηγαγε μελι. Και το μελι της ηταν διασημο σε ολον τον αρχαιο κοσμο. Μελι - Μελιτη - Μαλτα. Ειδατε που μπορω να σας κανω και περηφανους που και που...
Σημερα η Μαλτα δεν ειναι τοσο σημαντικη και κανεις δε γνωριζει κανενα Μαλτεζο ή Μαλτεζα εκτος απο κατι παλτα που παιζουν στο ελληνικο πρωταθλημα και απο τις πατσαβουρες τραγουδιστριες που πανε στη Eurovision.

Μια που λεμε για Μαλτεζες τραγουδιστριες και πατσαβουρες, να σας αποκαλυψω οτι - προς μεγαλη σας εκπληξη - και ο Bryan Adams και η Britney Spears εχουν καταγωγη απο Μαλτα.
O Σταυρός της Μαλτας. Με τις 8 γωνιες.
Εδω το προαυλιο του καθεδρικου ναου του Αγιου Ιωαννη. Για να μπεις πληρωνεις εισοδο. 
Κυριως για να θαυμασεις τις εικονες του Caravaggio, του παλιου ποδοσφαιριστη της Milan, γνωστου και απο τις παρτουζες του Berlusconi.

Η πλαϊνη εισοδος στην εκκλησια.

H προτομη του Enrico Mizzi, του πρωην αντρα της Χηρας Μητση .
 Απο την εποχη που το χιουμορ στην Ελλαδα ειχε ενα επιπεδο.
Αυτο ειναι το Μεγαρο του Κυβερνητη, εδρα της Μαλτεζικης κυβερνησης.
Bγαινοντας απο Μεγαρο του Κυβερνητη βλεπεις πρωτα το αγαλμα του George Borg Olivier, πρωην πρωθυπουργου 
και λιγο πιο κατω, ενα κοματι του Grand Harbour αναμεσα απο τα τειχη. 
Τα τειχη αυτα περιβαλλουν τους κηπους Barakka Gardens 
Με την εκπληκτικη θεα προς το λιμανι, το Grand Harbour.
Και προς τις λεγομενες Three Cities. Την Cospicua, τη Vittoriosa και τη Senglea. 

Και επιστροφη μεσω θαλασσης παλι.
Δε μου συνεβη και τιποτα συνταρακτικο στη Μαλτα, γιαυτο και το post ειναι λιγο πτωχο (πλην τιμιο).
Το πιο ενδιαφερον ηταν η γνωριμια μου με το crew μιας ταινιας που γυριζοταν εκεινες τις μερες στη Μαλτα. "Crew". Οχι "screw", που στα Πειραωτικα Αγγλικα σημαινει "βιδώνω" οπως εχει πει και ο Βαγγελας. Γνωρισα στο ξενοδοχειο δυο ηθοποιους. Τον Ισραηλινο Sasson Gabai και τη Γαλλιδα (αν και την εκοψα για Εβραια) Myriam Tekaïa. Βασικα οταν τους γνωρισα δεν ηξερα πως ηταν ηθοποιοι, αλλα στο μπλα μπλα και στο "τι κανετε εδω?" μου ειπαν οτι γυριζουν μια ταινια με τιτλο "Το γουρουνι της Γαζας" και με γνωρισαν και στο σκηνοθετη Sylvain Estibal. Δε γνωριζα κανεναν απο τους τρεις, αλλα μετα εμαθα οτι ο Sasson Gabai ειναι πασιγνωστος στο Ισραηλ, αλλα θα γραψουμε γιαυτο στο επομενο post για το Ισραηλ.
Οπως ειδατε και στο trailer (αν ειδατε), παιζει και ο Γερμανοναζι Ulrich Tukur, που εχει γινει μονιμος πρωταγωνιστης στις τελευταιες ταινιες του Γαβρά. Τον Tukur δεν τον πετυχα παντως και λυπουμαι πολυ περι τουτου.
Γενικα η Μαλτα χρησιμοποιειται συχνα για γυρισματα ταινιων γιατι τα τοπια της και η αρχιτεκτονικη της μπορουν να υποκαταστησουν τη Μεση Ανατολη αλλά και εξωτικα μερη. Εκει γυριστηκε και μια χοντροπατατα του Φινλανδου Renny Harlin (που ειχε κανει και το Die Hard 2) με πρωταγωνιστρια την τοτε γυναικα του  Geena Davis.

Η ταινια ηταν (ω τι εκπληξη!) τρομακτικη αποτυχια στα box office. Το βιβλιο Guinness μαλιστα την αναφερει ως την πιο αποτυχημενη ταινια ολων των εποχων αφου κοστισε 100 εκατομμυρια δολλαρια και κερδισε μολις 10. Ακομα πιο αποτυχημενη και απο το Heaven's Gate του Cimino ("Ελαφοκυνηγος") που ειχε στοιχισει 44 μυρια και κερδισε 3.


By the way, το ξερατε οτι υπαρχει Wikipedia και στα Ποντιακα??? Δειτε εδω το λημμα για την Ευρωπη.
http://pnt.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου