Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Copenhagen II

Συνεχιζουμε με Κοπεγχαγη, αλλα επειδη ανεφερα τον Bille August στο προηγουμενο post, υπενθυμιζω να δειτε (οσοι δεν εχετε δει ακομη) το Σπιτι των Πνευματων. 
Ειναι βασισμενο στο ομωνυμο βιβλιο της Isabel Allende και ειναι μια απο τις καλυτερες ταινιες των 90s. Το βιβλιο δεν το εχω διαβασει. Κακως μεν, αλλα εκεινη την εποχη δεν πολυδιαβαζα. Δειτε το trailer απο το imdb, γιατι στο youtube η ποιοτητα ειναι χαλια. 
Και ακουστε τη μουσικη του Γερμανοναζι Hans Zimmer
Δεν ξερω αν οι Πολωνοι τον ονομαζουν Jan Zimmer ή Jan Pokój
οπως μεταφραζεται το Zimmer (“δωματιο“) στα πολωνικα.
By the way, θυμηθηκα και μια αλλη σκηνη με τη λεξη Zimmer.

Αν το ονομα Allende σας λεει κατι, η Isabel Allende ειναι ανηψια του πρωην προεδρου της Χιλης, Salvador Allende. Ο Allende ειχε εκλεγει προεδρος το 1970 φερνοντας νεες ελπιδες για δημοκρατια και κοινωνικη δικαιοσυνη οχι μονο στη Χιλη, αλλα και στις υπολοιπες χωρες της Λατινικης Αμερικης, οι οποιες μεχρι τοτε υπεφεραν απο τη φτωχεια και τις κοινωνικες ανισοτητες. Στην δεκαετια που ξεκινουσε (του ΄70) οι χωρες της Λατινικης Αμερικης θα υπεφεραν επισης απο δικτατορικα καθεστωτα. Διαβαστε για την περιφημη επιχειρηση Condor ενορχηστρωμενη απο τον εξπερ του ειδους, Henry Kissinger. Ξερετε, του “ανθελληνα“ που εγραψε την περιφημη επιστολη περι του "Ελληνα που πρεπει να χτυπηθει στις πολιτισμικες του ριζες"... Αλλη καυλα δεν ειχε ο Kissinger την εποχη του Ψυχρου Πολεμου και των χιλιαδων θεματων που ειχε στο τραπεζι του γραφειου του, να ασχοληθει και με το μαλακα τον Ελληνα...
Ο Allende λοιπον, αφου εκλεχθηκε, αρχισε να εθνικοποιει διαφορες Αμερικανικες εταιριες και φυσικα τα ορυχεια χαλκου της Χιλης με το συνθημα "Ahora el cobre es chileno" ("Τωρα ο χαλκος ειναι Χιλιανος"). 

Συνθημα που δεν αρεσε πολυ ουτε στους Αμερικανους, ουτε και στους ντοπιους πατριωτες. Οι οποιοι (και οι Αμερικανοι, και οι ντοπιοι πατριωτες) ξεκινησαν τον αγωνα εναντιον του. Οι εξαγωγες τροφιμων απο τις ΗΠΑ προς τη Χιλη σταματησαν, οι εργατοπατερες χρηματιστηκαν για να αρχισουν απεργιες και οι νοικοκυρες βγηκαν στους δρομους χτυπωντας ...κατσαρολες!
Γιαυτο μου ειχε σηκωθει η τριχα με το κινημα τις κατσαρολας προσφατα στην Ελλαδα. 
Εβλεπα και τους αμορφωτους λελεδες με τις ηλιθιες πατσαβουρες που το παιζουν δημοσιογραφοι με τα μικροφωνα στα χερια να μιλανε για αγανακτισμενους πολιτες και κατσαρολες και δεν ηξερα τι να πω γι αυτον το λαο, που ευτυχως ειναι πανεξυπνος και ενημερωνεται για ιστορικα θεματα κυριως απο ...chain mails. Σαν κι αυτο με το υποτιθεμενο σχεδιο του Kissinger να χτυπησει τους Ελληνες στις πολιτισμικες τους ριζες. Ειμαι περιεργος πως μπορεις να χτυπησεις τον Ελληνα στις πολιτισμικες του ριζες? Λετε το δυστυχημα που ειχε η απολυτη σταρ προσφατα, με την καταπακτη που ανοιξε, να ηταν σκηνοθετημενο απο τη CIA?
Για να μην ξεχναμε λοιπον, και πριν επιστρεψω στον Allende και τη Χιλη του ΄70, αγανακτισμενοι πολιτες ειναι ορος στη Νεα Ελληνικη γλωσσα και σημαινει κατι πολυ συγκεκριμενο. Δεν αναφερεται στον πολιτη που αγανακτησε επειδη η κυβερνηση του κοβει το μισθο, επειδη ο Τοτσε δε μπορει να βαλει γκολ (γανω την αγανακτηση, γαμω) κι επειδη τα γιουβαρλακια της γυναικας δεν ειναι τοσο νοστιμα οσο της μανας. Αγανακτισμενοι πολιτες ονομαστηκαν οι δεξιοι τραμπουκοι της δεκαετιας του ΄60 και ΄70 που ανοιγαν τα κεφαλια των αριστερων, τις λιγες εκεινες περιοδους της Νεοελληνικης ιστοριας που το να εισαι αριστερος δεν ηταν παρανομο. Ευτυχως που αυτες οι εποχες εχουν περασει. Χμμμμ, εχουν περάσει ή εχουν πέραση? 
Ξεχναω τα ελληνικα μου εδω στη ναζιστικη Γερμανια...

Η Αμερικανικη κυβερνηση λοιπον φοβοταν οτι η Χιλη λογω της ανευθυνοτητας των πολιτων της, κινουταν ολοταχως προς τον κακον κομμουνισμον και αποφασισε οπως επεμβει ωστε να γλυτωσει τους πολιτας της απο την ανευθυνοτητα τους. Και το εκανε με πραξικοπημα. Δεν το οργανωσε βεβαια η ιδια, αλλα του “διαμορφωσε τις προϋποθεσεις για να γεννηθει“. Αυτο οντως το ειπε ετσι ακριβως ο Kissinger

To πρωτο πραξικοπημα, τον Ιουνιο του 1973, απετυχε γιατι τμηματα του στρατου εμειναν πιστα στον προεδρο. Ο Allende διορισε νεο αρχηγο του στρατου εναν εμπιστο ανθρωπο. 
Τον ...Augusto Pinochet
O οποιος τον ανετρεψε μια μερα του Σεπτεμβρη. Συγκεκριμενα στις 11 Σεπτεμβριου 1973. 
Στις 11 Σεπτεμβρη (προσεξτε την τραγικη ειρωνια) ο στρατος στασιασε.
Η χιλιανη πολεμικη αεροπορικη βομβαρδισε τη Moneda, το Προεδρικο μεγαρο της χωρας.

Ο Allende με το Καλασνικοφ στο χερι μεσα στο Προεδρικο μεγαρο.
Ο στρατος του πατριωτη Augusto Pinochet απ΄εξω. Να βαλλει κατα του Προεδρικου μεγαρου.

Μετα απο μερικες ωρες ο Allende ηταν νεκρος. Αυτοκτονησε με το Καλασνικοφ. Τα σταδια εγιναν στρατοπεδα συγκεντρωσης και αρχισαν να γεμιζουν με αντικαθεστωτικους. Με ποιητες, συγγραφεις, καλλιτεχνες, απλους ανθρωπους.
Βασανιστηρια. Δολοφονιες. Εξαφανισεις. Το ονομα Pinochet εγινε συνωνυμο το τρομου.
Για να μαθετε περισσοτερα για το πραξικοπημα της Χιλης, δειτε την ταινια του Κωστα Γαβρα "Missing".

 Και για να μαθετε περισσοτερα για τους αγανακτισμενους πολιτες, δειτε την ταινια του Κωστα Γαβρα, "Ζ".
Θα μου πειτε τωρα, για τη Χιλη και για τη Δεξια μας ειπες. Για τα κομμουνιστικα καθεστωτα δε μας ειπες. Και τα εχω ξαναπει, και οταν ερθει η ωρα θα τα ξαναπω. Και σημαντικο ειναι να μη μπερδευουμε την Αριστερα με τα κομμουνιστικα καθεστωτα. Αριστερα, δηλαδη σοσιαλιστικα, ειναι και τα κρατη της Σκανδιναβιας, χωρις να εχουν σχεση ουτε με τα καθεστωτα της Ανατολικης Ευρωπης, αλλα ουτε και με τη γελοιοτητα του Τσιπρα.
Και για να μαθετε περισσοτερα για τα κομμουνιστικα καθεστωτα, δειτε την ταινια του Κωστα Γαβρα, "Η Ομολογια".
Και ξερω οτι μετα απο τετοια ιστορικο-πολιτικο-οικονομικη αναλυση θελετε να μαθετε και την απαντηση στο πιο σημαντικο και θεμελιωδες ερωτημα που κινει τις εξελιξεις του ελληνικου κοινωνικο-πολιτικου γιγνεσθαι και τα νηματα της παγκοσμιας ιστοριας. Το ερωτημα που μου το εχετε θεσει σχεδον σε καθε post
Το οποιο ειναι στη συγκεκριμενη περιπτωση: "Εχει καλα μουνια η Κοπεγχαγη?" 
Ενταξει καλα εχει, αλλα δεν επαθα και πλακα.
Και μια που λεμε για σοσιαλιστικη Σκανδιναβια και μουνια, ας γυρισουμε στη Δανια.
Συνεχισα λοιπον τον περιπατο παραλληλα με το καναλι και λιγο πιο κατω, εφτασα στο υψος του Amalienborg (Β). Tελικος προορισμος, μην το ξεχναμε, ηταν η καριολα η Μικρη Γοργονα (C).
Το Amalienborg ειναι ενα συγκροτημα παλατιων που αποτελουν την κυρια κατοικια των βασιλιαδων της Δανιας. 
rococo κτιρια, χτισμενα σε σχημα ρομβου (μεταξυ 1750 και 1758) πανω σε μια πλατεια με οκταγωνο σχημα. 
Η φωτο πρεπει να ειναι απο την κορυφη της Frederiks Kirke
Απο την αλλη οχθη του καναλιου οπως ειπαμε, η Οπερα.

Αν ενδιαφερεστε για την ιστορια του παλατιου διαβαστε εδω κι εδω.
Στο βαθος η Frederiks Kirke ή αλλιως Marmorkirken
Κοιταξτε ποσο κοντα φαινεται η οπερα.
Τι κοινο εχει αραγε η Ελλαδα με τη Δανια και τη Νορβηγια?
Εκτος απο το οτι ειναι και οι 3 χωρες Ευρωπαϊκες. 
Και εκτος το οτι ειναι σοσιαλιστικες κοινωνιες προτυπα. 
Και εκτος απο το γεγονος οτι και οι τρεις χωρες κατοικουνται απο υπευθυνους και μορφωμενους πολιτες και ολα λειτουργουν στην εντελεια.
Αντε, να το παρει το ποταμι γιατι ειναι πολλα τα κοινα.
Λοιπον, εχουμε την ιδια βασιλικη οικογενεια. Τον οικο των Glücksburg. 
Μαλλον πιο σωστα, το Γερμανικο οικο των Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, που βρισκεται καπου στα Γερμανο-Δανικα συνορα. Το εγραψα ετσι ολο στα Γερμανικα για να καυλωσετε οι πατριωτες νεοναζι ψηφοφοροι της Χρισεις Αβγις.
Ναι, η Margrethe II της Δανιμαρκιας, ο Haakon της Νορβηγιας και ο Κοκός, μαζι με το Φιλιππο (τον αντρα της Queen) και τη Reina Sofia (γυναικας του Juan Carlos και αδερφης του Κοκού) της Ισπανιας, ειναι ολοι το ιδιο σόι.
Μια που πιασαμε τους βασιλιαδες και ειδικα της Δανιας, θυμηθηκα οτι τετοια εποχη (28 Οκτωβρη) μου στελνετε συνηθως ενα chain mail για να ξεστραβωθω και να διαβασω για τον ηρωισμο του ελληνικου λαου. Το mail αυτο αναφερει και τους ξεφτιλισμενους λαους, οπως π.χ. τους Δανους. Των οποιων ο βασιλιας (συμφωνα με το chain mail παντα) εδωσε την κορωνα του σε ενα μοτοσυκλετιστη του Χιτλερ για να του την παραδωσει σαν ενδειξη υποταγης. Λυπαμαι, αλλα εψαξα και δε βρηκα πουθενα αυτη την πληροφορια. Ισα-ισα που διαβασα οτι οι Δανοι ηταν πολυ περηφανοι για το βασιλια τους που εκανε "σιωπηρη αντισταση" στους Γερμανους. Τωρα τι σκατα αντισταση ειναι η σιωπηρη αντισταση, δε μπορω να καταλαβω.
Επισης δε μπορω να καταλαβω πως ενας λαος ειναι ηρωικος οταν πολεμαει στην Πινδο εναντιον των Ιταλων, αλλα δεν ειναι εναντιον των Γερμανων. Δεν αμφιβαλλω για τον ηρωισμο των Ελληνων στο Αλβανικο Μετωπο, αλλα η αληθεια ειναι οτι οι Γερμανοναζι μας πηραν παραμαζωμα.
Και για να το κλεισω, επειδη ανεφερα τη σιωπηρη αντισταση του Δανου βασιλια, να σημειωσω (και να με συγχωρεσετε γιαυτο που θα γραψω), οτι η πλεον ηρωικη στιγμη του Ελληνικου λαου στη νεωτερη ιστορια του, περισσοτερο κι απο το επος της Αλβανιας, ειναι η Εθνικη Αντισταση.
Στα βουνα με τον Αρη, που λοιδορηθηκε και απο την Αριστερα και απο τη Δεξια.
Και στις πολεις με το ΕΑΜ. Διαβαστε για παραδειγμα για την επιστρατευση του 1943
Την καλυτερη περιγραφη για το συγκεκριμενο περιστατικο, την κανει ο Διονυσης Χαριτοπουλος (ναι, ο αντρας της Μαλβινας ειναι) στο καταπληκτικο βιβλιο του, Αρης - ο αρχηγος των ατακτων.
Πισω στην Κοπεγχαγη ειχα αρχισει να κουραζομαι. Δεν ειχα φαει τιποτα, δεν ειχα πιει τιποτα και ο καιρος μου την εδινε στα νευρα. Μια ζεστη - μια κρυο.
Δεν ηξερα και που ακριβως ηταν αυτη η ψωλα η μικη γοργονα, και αντι να παω δεξια απο την παραλια, πηγα ευθεια στο κεντρο του νησιου-καστρου με το παραξενο σχημα. Ο μαλακισμενος χαρτης που ειχα δεν το εδειχνε καλα. 
Εφτασα στο κεντρο του νησιου που λεγεται kastelet και χωρις να ξερω οτι πρεπει να συνεχισω ισια ωστε να βγω απο την αλλη, πηγα δεξια προς τη θαλασσα. Αλλα δενε ειχε διεξοδο ή γεφυρα και αναγκαστηκα να κανω κυκλους πανω στην περιμετρο του νησιου προσπαθωντας να βγω. 
Τα μπινελικια που εριξε στην ρουφοκαβλετα τη γοργονα δε γραφονται εδω... 
Η διαδρομη δεν ελεγε να τελειωσει. 
Περασα κι απο το μνημειο του Αγνωστου Στρατιωτη, το οποιο ειναι μια παπαρια. 
Τι αγνωστος? Αφου τον ανθρωπο τονε λεγανε Christian Andersen ή Anders Christiansen.
Ετσι λεγονται ολοι οι Δανοι.
Ανεβηκα γεφυρες, περπατησα μονοπατια και οταν βγηκα σ΄αυτη τη μαρινα 
αισθανθηκα οτι την πλησιαζα την πουτανα τη γοργονα.
Ωωωωπ! Πουν΄τη η γαμημενη?
Καλα, γιαυτη τη μαλακια ξεποδαριαστηκα?
Και πηρα το δρομο της επιστροφης.
Περασα απο την Αγγλικανικη εκκλησια του St. Alban.
Με το Συντριβανι της Gefion (Gefionspringvandet). 
Gefion ειναι σκανδιναβικη θεα της γονιμοτητας, κατι αντιστοιχο με τη Δημητρα.
Και συνεχισα προς το Rosenborg Slot, το Καστρο Rosenborg.
Περνωντας απο γραφικες γειτονιες.
 Το Rosenborg Slot με τους καταπληκτικους κηπους χτιστηκε το 1606 
και ηταν το θερινο ανακτορο της βασιλικης οικογενειας. 
Ολα αυτα που βλεπετε ειναι μεσα στο κεντρο της πολης.
Εδω ειπα να baresso εναν καφε και στο τελος παραλιγο να baresso τη σερβιτορα στο μπαρ 
που χρειαστηκε 20 λεπτα για να φτιαξει ενα εσπρεσακι... 
Μετα τον καφε, πηγα να μπω στον Rundetårn, το Στρογγυλο Πυργο, αστεροσκοπειο που χτιστηκε το 17ο αιωνα. 
H κοπελα στο ταμειο μου ειπε οτι κλεινουν. Τη ρωτησα αν μπορει να κανει μια μικρη εξαιρεση γιατι φευγω σε μιση ωρα και δεν ξερω ποτε θα ξαναρθω στην πολη. Μου ειπε οτι και να μ΄αφησει αυτη, θα με κατεβασει ο φυλακας πανω. Να δοκιμασω? Δοκιμασε! Πηγα να την πληρωσω για το εισιτηριο και μου ειπε οτι για τον τοσο λιγο χρονο που θα εχω, δε χρειαζοταν να πληρωσω. Και ανεβηκα. 
Και η θεα ηταν καταπληκτικη.
Και ο φυλακας δεν ηρθε ποτε.
Κατεβηκα ομως γρηγορα για να προλαβω το τραινο.
Εφτασα εξω απο το σταθμο κι επειδη δεν ειχα φαει τιποτα και ειχα 3 ωρες δρομο, σταματησα σε μια πιτσαρια να παρω μια μικρη πιτσα. 
Εδωσα την παραγγελια σε ενα μικροσωμο Ασιατη.
Εξω απο την πιτσαρια ειχε ενα μικρο μηχανικο αλογακι απ΄αυτα που κουνιουνται τα παιδια. 
Οπως περιμενα πλησιασε μια μητερα με το αγορακι της. 
Το ανεβασε πανω, εριξε ενα κερμα και το αφησε να κουνιεται. 
"Θα το προσεξετε να παω μια στιγμη στην τουαλετα?" μου ειπε.
"Ευχαριστως!"
H γυναικα εφυγε και μετα απο λιγο το αλογακι σταματησε. 
Βοηθησα το παιδακι να κατεβει απο το αλογακι και οταν κατεβηκε ειχε μεταμορφωθει στο Βαγγελη το Μεϊμαρακη! 




Τι θα ελεγα τωρα στη μανα του??? 
Εγω ειχα μεινει Παυλοπουλος!

"Δε μου γλειφεις τον πουτσο?" μου ειπε.
"Συγνωμη???"
"Τι συγνωμη? Δε μου γλειφεις τον πουτσο? Του Χατζηνικολαου δηλαδη ειναι καλυτερος?"
Ειχα παθει σοκ! Εκεινη τη στιγμη εμφανιστηκε η μανα του. "Ωχ, τη γαμησαμε" σκεφτηκα. 
Πλησιασε με γουρλωμενα ματια σα να ελεγε "Tι εκανες στο παιδι μου?" και μου ειπε:
"Eτοιμη η πιτσα!"
"Συγνωμη?"
"Eτοιμη η πιτσα!"
"Ε? Πιτσα? Τι πιτσα?"
"Η πιτσα που μου παραγγειλατε ειναι ετοιμη" ειπε ο μικροσωμος Ασιατης.
"A, ναι σωστα." Κοιταξα γυρω μου. Δεν υπηρχε ουτε μανα, ουτε παιδι.
Πηρα την πιτσα και ανεβηκα στο τραινο. Ειχα 3 ωρες ταξιδι για Karlskrona.

1 σχόλιο:

  1. Γεια σου Νικος

    Ξέχασες να αναφέρεις τα πολλά σκουπίδια στους δρόμους της Κοπεγχάγη και την καθαρή μας Αθήνα...

    Χαιρετίσματα Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή