Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Masada

Σηκωθηκα κατα τις 04:45. Η αληθεια ειναι οτι δεν ειχα κοιμηθει καθολου, γιατι ολη τη νυχτα στριφογυριζα και κοιταζα το ρολόι. Καταφερα να σηκωθω και συρθηκα στο μπανιο για να κανω ενα ντους και να ξυπνησω. Απ΄εξω ακουγονταν φωνες πιτσιρικαδων που προφανως ετοιμαζοντουσαν για την αναβαση.
Ντυθηκα, φορτωθηκα το σακο, το νερο και ξεκινησα. Ουτε καφες, ουτε πρωινο, ουτε τιποτα. Εξω ηταν ακομη σκοταδι και εκανε ηδη ζεστη. "Καλυτερα ετσι, παρα να ξεκινησω με μπουφαν και μετα να το κουβαλαω στο λιοπυρι" σκεφτηκα.
Μπροστα μου φαινοταν σιγα σιγα η μορφη του βραχου της Masada.
What the fuck is this Masada, ρε μαλακαααααααα???? αναρωτιεστε δικαιολογημενα.
Λοιπον, η Masada ή Μazzada ή Metsada (γραφεται με πολλους τροπους και προφερεται με ακομα περισσοτερους) ειναι για τους Εβραιους ότι για μας η Ακροπολη, το Μεσσολογγι και το Σουλι μαζι. Σε μια συσκευασια.
Βασικα ειναι ενας βραχος υψους 400 μετρων, διπλα στη Νεκρα Θαλασσα, οπου εχτισε το παλατι του ο Βασιλιας της Ιουδαιας, ο Ηρωδης. 
Δανεικη εννοειται...

Ο γνωστος Ηρωδης, που υποτιθεται οτι εδωσε εντολη να σκοτωσουν τα νηπια για να πεθανει αναμεσα τους και ο νεος Μεσιας. Πουτσες μπλε και πρασινα γαρυφαλλα. Ουδεποτε συνεβη το περιστατικο, αλλα η Εκκλησια γουσταρε να πλασαρει στο αιμοδιψες και καθυστερημενο ποιμνιο της, εναν (ακομα) πιασιαρικο μυθο. Ο Ηρωδης πεθανε το 4 π.Χ. και απ΄οτι ξερω η εγκυμοσυνες δεν διαρκουνε 4 χρονια. Επισης ξερω οτι οι εγκυμοσυνες προϋποθετουν και ενεργη συμμετοχη διαφορων αλλων ανθρωπινων οργανων περαν του κρινου, αλλα προτιμω να σιωπησω παρα να γινω βλασφημος.
Το παλατι λοιπον χτιστηκε σε διαφορα επιπεδα πανω στο βραχο, οπως βλεπετε και στο μοντελο, και λογω της τοποθεσιας παρειχε ασφαλεια απο επιδοξους επιδρομεις. 
Μετα το θανατο του Ηρωδη, χρησιμοποιηθηκε ως φρουριο απο τους Ρωμαιους.
Εδω πρεπει να πουμε οτι απο την εποχη της ενοποιησης του μεσογειακου χωρου κατω απο τη ρωμαϊκη αυτοκρατορια, κανενας απο τους αρχαιους λαους δεν αγωνιστηκε τοσο  σθεναρα εναντιον τους, οσο οι Ιουδαιοι. ΟΚ, δεν ηταν μονο οι Ιουδαιοι. Ηταν και οι Γαλατες του Αστεριξ και του Οβελιξ που προεβαλαν μυθικη αντισταση, περιπου οσο και η Ορθοδοξη Εκκλησια επι Τουρκοκρατιας, που κι αυτη προεβαλε, κυριολεκτικα ομως, μυθικη αντισταση.
H Ιουδαϊκη Επανασταση, γνωστη και ως Πρωτος Ιουδαϊκος Πολεμος ξεσπασε μεταξυ του 66 και 74 μ.Χ.  Το 66 μ.Χ. η Ρωμαϊκη φρουρα στη Μασαντα αιφνιδιαστηκε απο τους Σικαριους, ενα γκρουπ Εβραιων φανατικων (που ειχαν αποσπαστει απο τους Ζηλωτες), οι οποιοι και κατελαβαν τη Μασαντα. Οι Ζηλωτες ηταν γνωστα εβραιοταλιμπαν που πηραν το ονομα τους απο το "ζηλο" με τον οποιο πιστευαν. Η υποομαδα αυτη των Ζηλωτων, ονομαστηκε απο τους Ρωμαιους Sicarii, που σημαινει κατι σα μαχαιροβγαλτες. Ακτιβιστες θα τους ονομαζε ο Μακης ο Βοριδης.
Οι Ρωμαιοι που απασχολουνταν με το δικο τους εμφυλιο πολεμο, δεν ασχοληθηκαν σοβαρα με την υποθεση μεχρι το Μαρτιο του 70 μ.Χ. οποτε και επιτεθηκαν στην Ιερουσαλημ, την οποια και κατεστρεψαν ολοσχερως το Σεπτεμβρη της ιδιας χρονιας. Δεν αφησαν κολυμπηθροξυλο καιγοντας και το Ναο του Σολωμοντα, το ιεροτερο τεμενος των Εβραιων, οι οποιοι μυρισαν τον κρινο και διασκορπιστηκαν παντου. 
Καποιοι ανεβηκαν στη Μασαντα που ηταν και το τελευταιο οχυρο αντιστασης εναντιον των Ρωμαιων. Την ανοιξη του 73 μ.Χ. συνολικα 1.000 ατομα σχεδον βρισκοντουσαν στη Μασαντα με αρχηγο τον Ελεαζαρ Μπεν Γιαΐρ. Ο Υπουργος Προστασιας του Ρωμαιου Πολιτη, Gaius Titus Nikus Dendius φυσικα δεν το αφησε ετσι. Και αποφασισε να εκκενωσει τη Βιλα Μασαντα απο τους παρεισακτους. Οπως ακριβως γινεται σε μοντερνα και προηγμενα κρατη, οταν αδιστακτοι καταληψιες εχουν μετατρεψει κτιρια σε κεντρα εγκληματικοτητας, και τα εχουν καταστησει επικινδυνα για τη δημοσια υγεια και την ασφαλεια των πολιτων. 
Προσοχη, στα κτιρια αυτα δε συγκαταλεγεται η ελληνικη Βουλη.
Οι Εβραιοι λοιπον στη Μασαντα κοιμοντουσαν τον υπνο του δικαιου μεχρι που ξυπνησαν ενα πρωι και ειδαν μπροστα απο τα τειχη τους την Δέκατη Λεγεωνα (Legio X Fretensis), 
με αρχηγο το Φλαβιο Σιλβα, θειο του Ζιλμπερτο Σιλβα του Παναθηναϊκου... 
Υπο τις διαταγες του ειχε:
4.000 Ρωμαιους στρατιωτες.
Τα ΜΑΤ.
Τον Darth Vader.
Και το κασιδιαρι. 
Το κασιδιαρι ειναι προϊστορικο ον χαμηλης ευφυιας, αλλα αξιοσημειωτης ευφραδειας πασπαλισμενης με γενναιες δοσεις τσαμπουκαλεμενης πορδομαγκιας. Το κασιδιαρι βεβαια δεν εμφανιστηκε αμεσως στην πολιορκια γιατι κρυβοταν 3 μερες για να γλυτωσει το αυτοφωρο, αλλα μετα την παρελευση του αυτοφωρου, ηρθε να κοπανησει μερικους καταληψιες. Ειχε φαει και 2-3 φασολαδες για να τους κλασει τ΄αρχιδια, αλλα ηταν οντως εκει, για τον απλουστατο λογο οτι ειναι παντου. Και ειναι παντου για να μαγευει με τον πυρινο λογο του τους Χ.Ε. και να μαζευει τα ψηφαλακια τους. Μη ρωτατε τωρα τι ειναι οι Χ.Ε. Γραψαμε σε προηγουμενο post οτι Χ.Ε. σημαινει "χωρις εγκεφαλο" και αναφερεται στα 3 εκατομμυρια Ελληνων που υπεγραψαν το δημοψηφισμα του Χριστοδουλου παρολο που δεν ξερουν να γραφουν και δεν εχουν ανοιξει βιβλιο στη ζωη τους. Λιγα μου φαινονται παντως τα 3 μυρια... Τους ειχα κοψει για περισσοτερους.
Η πολιορκια κρατησε αρκετες μερες. Οι Ρωμαιοι εχτισαν γυρω απο τη Μασαντα οχυρα και πυργους, των οποιων τα ερειπια ειναι ορατα ακομα και σημερα. 
Η ελπιδα των πολιορκημενων Εβραιων οτι η Μασαντα θα αντεξει, αρχισε να σβηνει οταν ανακαλυψαν οτι οι Ρωμαιοι αρχισαν να χτιζουν μια ραμπα απο τη δυτικη μερια οπου ο βραχος δεν ηταν και τοσο αποτομος οσο απο την ανατολικη μερια (της Νεκρας Θαλασσας δηλαδη). Οι Ρωμαιοι εφτιαξαν λοιπον τη ραμπα, πλησιασαν με τις πολιορκητικες μηχανες τους το τειχος και ηταν πια θεμα χρονου η καταληψη του μεχρι τοτε απορθητου οχυρου.
Και τι εκαναν οι Εβραιοι? Ειδαν οτι πλησιαζει η ωρα του κρινου και αποφασισαν να δωσουν τερμα στη ζωη τους. Επειδη ομως στη θρησκεια τους η αυτοκτονια ειναι αμαρτια, επελεξαν με κληρο μια ομαδα δεκα ατομων, που ανελαβε την εθυνη να τους σκοτωσει ολους. 
Θα ρωτησετε τωρα, δεν ειναι αμαρτια στην εβραϊκη θρησκεια ο φονος? Ρε παιδια, εχει λογικη η θρησκεια? Εδω στο χριστιανισμο ειναι αμαρτημα η μαλακια. Οχι να πεις καμμια μαλακια. Να τον παιζεις ειναι αμαρτια. Αν ισχυει αυτο, ξερω πολλους ανθρωπους που θα καουν στην κολαση, και πρωτος εγω ο πουστης. Ασε που οπως εχουν πει οι πολυχρονεμενοι (και καλοπληρωμενοι) Πατερες της Εκκλησιας, η μαλακια τυφλωνει. Δεν ειναι τυχαιο οτι η μυωπια μου εμφανιστηκε στην εφηβεια. Και μη γελατε, δεν ειναι καθολου αστειο. Τα λενε οι Γραφες αυτα. Και οποιος δεν τα πιστευει θα καει στο πυρ το εξωτερον. Και καλα να καω εγω που τον εχω παιξει 5-6 εκατομμυρια φορες, αλλα να καειτε κι εσεις για τις δικες μου τις αμαρτιες, ειναι κριμα κι αδικο. Σαν τους αποκλεισμους του γαυρο στο ΤσουΛου.
Σκοτωσε που λετε ολους τους υπολοιπους αυτη η ομαδα, και στο τελος ενας απο αυτους σκοτωσε και τα μελη της ομαδας. Και στο τελος αυτοκτονησε. Αυτος ηταν ο μέγκα ηρωας γιατι αμαρτησε με την αυτοκτονια του. Θα τον ψαξω να τον πετυχω καπου στην κολαση εκει στα διαλλειματα των ψησιματων που θα μας κανουν οι δαιμονες της κολασεως και θα του αφιερωσω ενα ωραιο post.
Η Μασαντα λοιπον εκτος απο Ακροπολη, πολιορκημενη πολη á la Μεσσολογγι, εγινε και τοπος θυσιας á la Σουλι. Πως να μην ειναι λοιπον συμβολο για τους απανταχου Εβραιους?
Να σας θυμισω εδω οτι οι Σουλιωτες (αρα και οι Σουλιωτισσες) ηταν μαλλον Αρβανιτες (δηλαδη Αλβανοι).  Δεν ειναι 100% σιγουρο οτι ηταν Αρβανιτες, σιγουρο ομως ειναι οτι η κυρια γλωσσα τους ηταν αρβανιτικα και οχι ελληνικα, οπως αλλωστε αρβανιτικα ηταν η κυρια γλωσσα των μισων (και βαλε!) ηρωων της Επαναστασης.
Αρα το να βριζεις σε παρελαση τους Αλβανους και ταυτοχρονα να θαυμαζεις τους Σουλιωτες ειναι λιγο παραδοξο, αλλα τι δεν ειναι παραδοξο στο Πρωην Οθωμανικο Βιλαετι της Ρουμελης και τους μονιμως σε πνευματικη συγχυση βρισκομενους κατοικους του, που ακομα πιστευουν οτι εχουν απ΄ευθειας σχεση με τους Αρχαιους Ελληνες. Δεν ξερω αν το εχετε παρατηρησει, μια και μπαινοβγαινετε καθημερινα σε μουσεια ανα την υφηλιο, αλλα η φατσα του Νεοελληνα, και ειδικα του χρυσαυγιτη παραπεμπει σε αρχαια αγαλματα. Το εχετε δει? Ειναι τρομαχτικη η ομοιοτητα. Εδικα αυτος ο Λαγος (βουλευτης των Χ.Ε.), οποτε τον βλεπω μου ερχεται στο μυαλο ο Ερμης του Πραξιτελη.
Εν τω μεταξυ πολλοι Εβραιοι σημερα διαφωνουν με τη θεοποιηση και την ηρωοποιηση της μαζικης αυτοκτονιας της Μασαντα, γιατι αν ολοι οι Εβραιοι αντιδρουσαν με αυτον τον τροπο, σημερα πολυ απλα δε θα υπηρχε ουτε ενας. Οι υπολοιποι Εβραιοι βεβαια θεωρουν οσους πιστευουν κατι τετοιο προφανως προδοτες. Οπως και συσωμος ο ελληνικος λαος σημερα θεωρει προδοτες τους πολιτικους. Και τους ξαναψηφιζει. Πριν τους εγλυφε και τους ψηφιζε, σημερα τους βριζει και τους ψηφιζει. Απολυτα λογικο ετσι? Και ερχονται και τα χρυσαυγουλα και μιλανε για δωσιλογους. Να σε λενε δωσιλογο οι απογονοι των δωσιλογων και των ταγματασφαλητων... Ειναι να τραβας τα βυζια σου ετσι? 
Πληρωσα λοιπον το εισιτηριο, πρωι πρωι με την αυγουλα. 
Τι πρωι πρωι? Μαυρα μεσανυχτα ητανε, γαμω τη μπουτανα μου γαμω...
Και ξεκινησα να ανεβω το Snake Path, τη σκουληκαντερα που λεμε στα νεα χελληνικα.

Ετσι ακριβως ητανε το φως τη στιγμη της ληψης, 
αλλα αλλαξα την ταχυτητα της μηχανης για να φανει λιγο πιο φωτεινο.
Προσπερασα την οικογενεια που ηταν μπροστα μου και αρχισα την αναβαση.
Καποια στιγμη σταματησε ενα λεοφωρειο κατω στο παρκινγκ και αποβιβασε καμμια πενηνταρια Αμερικανους μαθητες, οι οποιοι με το που βγηκαν τα εκαναν ολα πουτανα! Τι φωνες, τι φασαρια! "FUUUUUUCK YOOOOOOUUUUU" ουρλιαζαν και αντιλαλουσαν τα βουνα απο τα γκαρισματα τους. Ηθελα να τα σπασω στο ξυλο τα μαλακισμενα, αλλα πρωτον ηταν κανα-δυο χιλιομετρα πιο πισω, και δευτερον ηταν πολλα τα γαμημενα, οποτε ειπα να το παιξω Παυλοπουλος και να μην ασχοληθω. Μπροστα μου ηταν κι αλλο σχολειο. Ιταλοι. Κριση-κριση οι Ιταλοι, αλλα φετος οπου και να πηγα (και σε κυριλε και ακριβα μερη) ηταν πρωτη μοστρα τα μπαμπινια.
Μετα απο λιγο σταματησα να πιω μια γουλια. Ειχα ηδη αρχισει να ιδρωνω.
Στο βαθος η Νεκρα Θαλασσα αρχισε να αχνοφαινεται στα πρωτα φωτα της αυγης. 
Τα τετραγωνα που βλεπετε στην αμμο, ειναι τα ερειπια απο τα Ρωμαϊκα στρατοπεδα.
Δεξια πανω στο βαθος βλεπετε τη βαση του τελεφερικ, τον κατωνε σταθμο. Λιγο πιο πισω ειναι το Hostel
Μετα τις 10:00 το πρωι, τους καλοκαιρινους μηνες, το μονοπατι κλεινει λογω ζεστης 
και η αναβαση γινεται μονο με το τελεφερικ.
Σιγα σιγα πλησιαζαμε και τον πανωνε σταθμο του τελεφερικ. 
Δεν ηταν και τοσο κουραστικη η αναβαση, απλα ηθελε που και που να σταματας 
για μερικες ανασες (ειχε πολλη υγρασια) και για μερικες γουλιες.
Τελικα εφτασα στην πυλη.
Περιμενα η αναβαση να κρατησει γυρω στη μια ωρα, αλλα νομιζω οτι εκανα λιγοτερο απο 40 λεπτα.
Μετα απο τοση ωρα ανεβασμα, ημουν μολις 50 μετρα πανω απο την επιφανεια της θαλασσας! Πως γινεται αυτο? Οι ακτες της Νεκρας Θαλασσας ειναι το χαμηλοτερο σημειο στη Γη. Δηλαδη ειχα ξεκινησει απο το -350. 
Στο βαθος φαινοταν μια ομαδα Ισραηλινων στρατιωτων που ειχε ερθει για ασκηση.
Αρχισα τη γυρα στα ερειπια περιμενοντας να βγει ο ηλιος.
Ολοι ηταν στην αναμονη.
Ηταν ηδη 6 η ωρα. 
Ξαφνικα ακουστηκε μια φωνη απο την παρεα των Ιταλων. "Il sole"!
Οντως ο ηλιος ξεπροβαλε απο τα βουνα της Ιορδανιας περα απο τη Νεκρα Θαλασσα. 

Η ανατολη ηλιου στη Μασαντα, ειναι αντιστοιχη του ηλιοβασιλεματος στην Οια.
Εκατονταδες μαλακες περιμενουν να δουν και να φωτογραφισουν ενα απλο καθημερινο θεαμα της φυσης.
Κατσε να σε βγαλω μια τωρα με φοντο τον ηλιο. Κοιτα το πουλακι.
Το πουλακι τσιου!
Κατω απο το σκεπαστρο ηταν συγκεντρωμενοι οι μαθητες απο ενα αμερικανικο σχολειο. 
Ενας ξεναγος τους ελεγε την ιστορια της Μασαντα. 
Ακριβως απο κατω ηταν τα ερεπια του στρογγυλου κτιριου απο το παλατι του Ηρωδη.
Οπως βλεπετε και στο μοντελο.
Κατεβηκα μια σκαλα απο τη δυτικη πλευρα.
Κοιτουσε προς την ερημο.
Το τετραγωνο σχημα που βλεπετε στο πλατωμα, ειναι οτι απεμεινε απο το Ρωμαϊκο στρατοπεδο.
Ακριβως διπλα, ειναι το θεατρο για το Ηχος και Φως.
Και πιο αριστερα το καμπινγκ.
Και ο δρομος που οδηγει σ΄αυτο.
Μετα το στρογγυλο κομματι,
συνεχισα τη σκαλα, που με οδηγησε ακομα πιο χαμηλα. 
Στο πιο χαμηλο κομματι του παλατιου.

Με τις κολωνες που ειχαν παρει ενα ωραιο ζεστο κοκκινωπο φως στο χρωμα του ηλιου που ανατελει.
Και που αρχιζει να ανεβαινει ψηλα πανω απο τη Νεκρα Θαλασσα.
Ανεβηκα παλι πανω.
Στα δεξια μου, οι μικροι Εβραιοι προσευχονταν στη Συναγωγη με κατευθυνση προς την Ιερουσαλημ.
Τα τρια πιπινακια καθισμενα αριστερα, δε νομιζω να διαβαζουν κειμενα απο το Ταλμουδ.
Μαλλον μαλακιζονται με το i-phone.
Εδω ηταν το Columbarium. Τι να σημαινει αραγε αυτο?
Μου αρεσει ο τροπος που σκεφτεστε, αλλα ηταν απλα ο περιστερωνας. Περιστερι ολέ!
Το ταχυδρομειο της εποχης. Ακομα και σημερα στα ιταλικα και στα ισπανικα, colomba ειναι το περιστερι. 
Πως λεγομαστε αραγε στα ιταλοισπανικα εμεις οι Περιστεριωτες?
Αν ειναι αυτο που υποψιαζομαι, θα πεθααααανω...
Αυτη ειναι η ραμπα που εχτισαν οι Ρωμαιοι για να επιτεθουν στη Μασαντα. 
Υπαρχει ακομα και χρησιμευει για την αναβαση στους τουριστες που δε θελουν να ταλαιπωρηθουν απο την αλλη μερια και δε γουσταρουν να πληρωσουν το τελεφερικ. 
Για μια οικογενεια ειναι η φθηνοτερη και ευκολοτερη επιλογη. 
Απλα θελει τελειως διαφορετικη διαδρομη με το αυτοκινητο.
Τη ραμπα χρησιμοποιει και ο ισραηλινος στρατος.
Νομιζω οτι ολοι οι Ισραηλινοι στρατιωτες πρεπει να κανουν μια ασκηση στη Μασαντα 
κατα τη διαρκεια της θητειας τους. 
Συνθημα τους "Η Μασαντα δε θα ξαναπεσει ποτε!".

Εδω η δεξαμενη που μαζευαν το νερο.
Και η βυζαντινη εκκλησια. Κομματι του εβραιορθοδοξου πολιτισμου.
Η απαραιτητη βρυση.
Και μια αποψη απο το ψηλοτερο κεντρικο σημειο του βραχου.

Νοτος (Ερημος Negev).

Δυση (Βουνα Ιουδαιας – Μεσογειος).

Βορρας.

Ανατολη (Νεκρα Θαλασσα).
Δε φαινεται μεγαλος χωρος, αλλα ενα διωρακι το τρως στην επισκεψη.
Εγω ειχα ηδη κλεισει το τριωρακι including αναβαση και ξεκινησα τη θριαμβευτικη μου επιστροφη στο hostel οπου με περιμενε υποδοχη με πρωινο. 
Αφησα πισω μου τους πρωτους νεκρους της ημερας, 
προχωρησα προς το τελεφερικ, 
που ετοιμαζοταν να τεθει σε λειτουργια για τους μη μαζοχες, και αρχισα το κατεβασμα.
Το τοπιο ηταν διαφορετικο τωρα. Μονο και μονο απο το διαφορετικο φως του ηλιου που τωρα ηταν ηδη ψηλα.
Ειχε παει 09:00 οταν εφτασα κατω. 
Απο την κουραση που ειχα, δεν προσεξα την εξοδο και βγηκα απο εκει που ειχα μπει, δηλαδη απο την εισοδο. Ο φυλακας του χωρου ηρθε να μου την πει. "Sorry, very tired" του ειπα. Στραβωσε και με κοιταξε με ενα αγριεμενο υφος, λες και του ειπα οτι η Χαμάς του γαμαει τη θεια. Ηθελα να του πω να πα να γαμηθει αλλα ημουν τοσο κουρασμενος και ιδρωμενος που συνεχισα το δρομο προς το δωματιο. 
Στην πισινα του hostel που τελικα ηταν γαματο, ειχαν ηδη βουτηξει κατι πιτσιρικα.  
Τα ζηλεψα, αλλα προτιμησα ενα γρηγορο ντουζακι που με ξυπνησε και με ξαναεστησε στα ποδια μου. 
Οι υπολοιποι μαντραχαλεοι συγκατοικοι ακομα κοιμοντουσαν.
Κατεβηκα βουρ για πρωινο και εφτιαξα μια φραπεδια καμαρωτη, οχι πολυ πετυχημενη ομως γιατι ο καφες ηταν ψιλομαλακια. Και χτυπησα ψητα ψωμια και πιτες με χουμους και διαφορα αλλα αραβικα μπινελικια. Και πολυ χαλβα. Υποθετω οτι η λεξη χαλβας προερχεται απο το αραβικο "χελουα" που σημαινει γλυκο. Ημουν τελικα τυχερος με το timing, γιατι με το που τελειωσα το φαΐ στη μεγαλη αιθουσα που ηταν ακομα ησυχη, εσκασαν μυτη 2 σχολεια και εγινε της πουτανας. 
Μαζεψα τα πραματα και μιλησα με το hostel στο Mitzpe Ramon που θα κοιμομουν το βραδυ, για να κανονισουμε την παραλαβη του κλειδιου, γιατι αυτοι θα εκλειναν νωρις και εγω θα εφτανα αργα. Και ξεκινησα για τα υπολοιπα αξιοθεατα της περιοχης. Εφυγα.
Στον κεντρικο δρομο, αντι να παρω την κατευθυνση προς Eilat, που ειναι η πιο νοτια πολη του Ισραηλ, στην Ερυθρα Θαλασσα – ακριβως διπλα στην Ακαμπα της Ιορδανιας, γυρισα προς τα πισω.
Προς Ιερουσαλημ. Για να παω στο Ein Gedi
Μια μικρη οαση με καταρρακτες και λιμνουλες.
Περισσοτερα για το Ein Gedi και τη Νεκρα Θαλασσα στο επομενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου