Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Hong Kong 2



Οπως σιγουρα ψιλιαζεστε, κυκλοφορησα βασικα νυχτα, γιατι το πρωι (ναι συμβαινει καμια φορα) δουλευα.  


Για φαι, πηγαμε σε διαφορα μερη. 

Και του σαλονιου... 

και του λιμανιου... 


Ολα κοντα στα γραφεια, που στεγαζονται σε business center, μπροστα απο το οποιο γινεται μετα το περας της εργασιας, του ελα να δεις! Στα παρακειμενα μπαροκαφε. Δεν ειχα την καμαρα μαζι για να φωτογραφιξω. 








Θεα του λιμανιου απο το ξενοδοχειο. Προς τα αριστερα (δυτικα), 


και προς τα δεξια (ανατολικα).




Και απο το παραθυρο του δωματιου. Να πουλησουμε και λιγο μουρη.
Φθηνο ηταν παντως. Πρεπει να εδινα γυρω στα 100€. 




Οι φωτογραφιες ειναι απο το bar (στον 42ο αν θυμαμαι καλα).




Το IFC απο χαμηλα αυτη τη φορα.




Και το ice bar στο Lan Kwai Fong. 


Το δρομο με τα μπαρ. Το κεντρο της νυχτερινης ζωης. Με αρεσε!


Και οι φωτος απο ψηλα. Απο ενα sky bar, που ξεχασα πως το λεγαν. Χαμηλα ομως. γυρω στον 20ο οροφο.
















Στην πολη μεσα κυκλοφορουν και διοροφα τραμ. 










Το οποια ειναι ανοιχτα (χωρις αρκουδισιον) και μεσα στη ζεστη και υγρη νυχτα ειναι μια κινουμενη σαουνα. Οσο κινειται, υποφερεται γιατι δροσιζει ο αερας. Οταν σταματαει, προσπαθεις να βρεις κατι να κανεις αερα.






Σε ολη τη διαδρομη του τραμ ο αερας μυριζει εντονα κουζινιλα.






Γενικα τα φαγαδικα ειναι παντου και μαγειρευουν κινεζικα για τη συντριπτικη πλειοψηφια των Χονγκκονγκιεζων, που κατα το 95% ειναι Κινεζοι. Ζεστη-Υγρασια-Κουζινιλα. Πως λεμε Πατρις-Θρησκεια-Οικογενεια...

Αυτες ειναι οι ευωδιες που εδωσαν στην πολη την ονομασια της απο τα cantonese-chinese. Τι σημαινει “cantonese-chinese“?

Στην Κινα υπαρχουν δυο βασικες γλωσσες που μιλουνται απο τη μεγαλη πλειοψηφια των Κινεζων. Τα μανδαρινικα (mandarin) και τα καντωνεζικα (cantonese). Στο Πεκινο μιλανε μανδαρινικα. Στην Καντωνα μιλανε καντωνεζικα. Το ιδιο στο Hong Kong και στη Σαγκαη. (Shang-Hai προφερεται η πολη. Με το Sagai που λεμε εμεις δεν καταλαβαινει κανεις εκτος Ελλαδας για ποια πολη μιλαμε και δε φταινε οι ξενερωτοι Ευρωπαιοι γιαυτο.)
Hong Kong οπως ειπαμε, σημαινει στα καντωνεζικα “Ευωδιαστο λιμανι“. Περιπου οπως και ο Πειραιας με το Σαρωνικο του, που εχει για καμαρι του τον Ολυμπιακο του. Με διαχρονικες αξιες οπως τους «επιστημονες» του Σ(φ)αλιαρελη, την Παραγκα του Σωκρατη (πως λεμε το Συμποσιο του Πλατωνα), το Επος της Ριζουπολης, το «Αντε γεια» του Τακη, και το «διδαξαμε ηθος» του Βαγγελα, καθε λιμανι εχει τις μυρωδιες του και αυτο που το κανει να ξεχωριζει απο τα υπολοιπα. Το Hong Kong απο τη μεγαλυτερη πυκνοτητα ουρανοξυστων στον κοσμο. Ο Πειραιας απο τη μεγαλυτερη πυκνοτητα «επιστημονων». 
Επισης εχουν απο κοινου τη λεξη Kong, που εκτος απο συστατικο της λεξης Hong Kong, ειναι και συστατικο της λεξης King KongKing Kong στα Μαο μαο σημαινει «χοντρος αντιπαθητικος γοριλας». Εχει King Kong ο Πειραιας?



Εχει. Οχι μονο ο Πειραιας. Ολο το Ελληνικο Ποδοσφαιρο.
Εχει το Βαγγελα Kong,   

τον Πατερα Kong,

τον Αχιλλεα Kong,


το Μακη Kong
(γνωστοτερο και ως Big Mak) και οπως καθε λαος εχει τους πολιτικους που του αξιζουν, ετσι εχει και τους ποδοσφαιρικους παραγοντες που του αξιζουν. 




Τωρα αν παρουμε αυτα τα 2 απλα παραδειγματα, δηλαδη ποδοσφαιρο και πολιτικη στην Ελλαδα, πραγματικα απορω πως δεν εχουμε ξασηκωθει ακομη να επαναστατισουμε εναντιον τον Γερμανοναζι που εχουν ερθει να μας τα καταστρεψουν και τα δυο.


Την πολιτικη μας με την Τροικα, και το ποδοσφαιρο μας με τη Μερκελο-Ντορτμουντ.

Εχω τσακωθει απειρες φορες για το θεμα του χουλιγκανισμου, προσπαθωντας να εξηγησω οτι ο χουλιγκανισμος στην Ελλαδα δεν εχει απολυτως καμια σχεση με το χουλιγκανισμο στην ξενερωτη Ευρωπη. Ο μεσος Ευρωπαιος, εννοω παντα απο τις Αλπεις και πανω, δεν παρακολουθει ποδοσφαιρο με τη γκαυλα που παρακολουθει ο Μεσογειακος. 
Ο Ιταλοισπανοπορτογαλοελληνοτουρκος συζηταει απο τη Δευτερα μεχρι την Τεταρτη για το ματς της Κυριακης που περασε, και απο την Πεμπτη μεχρι το Σαββατο για το ματς της Κυριακης που ερχεται. Και καλα κανει δηλαδη. Κι εγω ετσι ειμαι.
Η πλειοψηφια των Γερμανογαλλοολλανδοβελγοαυστριακων θα κατσουν να δουν την Εθνικη τους απο προημιτελικο Παγκοσμιου και περα. Αμφιβολο ειναι αν πανω απο τους μισους παρουν χαμπαρι ποιος πηρε το εθνικο πρωταθλημα, ποσο μαλλον το ποιος νικησε στο τελευταιο ντερμπυ. Και οι επιστημονες φιλαθλοι ακομη νομιζουν οτι η Ντορτμουντ εκατσε να χασει απο τη Μαρσειγ, επειδη οι Γερμανοναζι ηθελαν να εκδικηθουν τους επιστημονες για το «Ετσι γαμανε, αυτοι που σας χρωστανε» συνθημα που ακουστηκε στο Σταδιο Κοκκαλισκακη. Βεβαια ειναι αληθεια οτι για να αποκλειστει ο Γαυρος απο την Ευρωπη πρεπει να γινει συμμαχια σε επιπεδο Μερκοζι!!!

Το ποσοστο των ανθρωπων που πηγαινει στο γηπεδο για να κανει επεισοδια στην Ευρωπη ειναι πια τρομακτικα μικρο! Παλιοτερα ηταν μεγαλυτερο. Και δε μιλαω για την Ανω-των-Αλπεων Ευρωπη, αλλα και για τη Μεσογειακη. Ενταξει, ανω των Αλπεων τα πραγματα ειναι τραγικα. Τα Σαββατα που ξυπναω και βγαινω βολτα με τα παιδια στο Mainz και παιζει η ομαδα στην εδρα της, η πολη ειναι γεματη με ανθρωπους που φορανε κοκκινα κασκολ και παρα πολλους με τα χρωματα της φιλοξενουμενης ομαδας. Και το χειροτερο που μπορει να συμβει μεταξυ τους, ειναι να κανουν πλακα ο ενας στον αλλο.

Θυμαμαι φετος, γυρω στα μεσα Οκτωβρη, ενα ζεστο Σαββατιατικο μεσημερι. Επαιζε Mainz - ΜερκελοDortmund. Ξερετε, αυτην την κιτρινομαυρη ομαδα που καθεται να χασει επιτηδες επειδη τη γαμανε αυτοι που της χρωστανε. Εγω ημανε με τα παιδια στο Παιδικο Πανεπιστημιο. 
Τι ειναι αυτο? Μια εκδηλωση για παιδια απο 5 ετων και πανω, ενα ειδος παιδικου πανεπιστημιου, που γινεται μεσα στο κανονικο Πανεπιστημιο του Mainz με διαλεξεις για παιδια. Και ολοι οι πρωην φοιτητες (και μη) φερνουν τα παιδια τους προκειμενου να παρουν μια γευση πανεπιστημιου και να ακουσουν κατι που τους κινει το ενδιαφερον.
Π.χ. Νομικα: χρηση του φοιτητικου ασυλου για ξεκουραση κατα τη διαρκεια επεισοδιων. 
Χημεια: κατασκευη κοκτειλ μολοτοφ με απλα υλικα,


Αθλητισμος: Σκυταλοδρομια με τσεκουρια.
Στη φωτογραφια ενας πρωην πρωταθλητης τσεκουροβολιας και νυν υπουργος. Εκ των τριων υπουργοποιημενων του πατριωτικου ελληνορθοδοξου κομματος. Οχι ο μπουμπουκος/βιβλιοπωλης. Ο αλλος.

Πολιτικες επιστημες: Φοιτητικες εκλογες, Τραμπουκισμοι, Τσαμπουκαδες, Καφριλικια. 


Θελετε, δε θελετε να το παραδεχτειτε, πρωταθλητες δεν ειναι οι μπαχαλακηδες Τσιπροαλαβανοι, αλλα οι καλοντυμενοι με ζελε στο μαλλι και ψηλο τακουνι καφροι της νεολαιας με τα 3+4 γραμματα. 


Θυμηθειτε τον υπουργο Βατοπαιδιου και Θρησκευματων σε μια φοιτητικη ομιλια.




Το αστειο ειναι οτι καποτε πιστευα (και πολλοι απο σας το πιστευουν ακομη), οτι η Ελλαδα ειναι η πλεον δημοκρατικη χωρα, γιατι διοργανωνει φοιτητικες εκλογες. Βεβαια, τωρα που το σκεφτομαι, η συγχρονη Ελλαδα πρεπει να ειναι το πλεον δημοκρατικο κρατος στην ιστορια του συμπαντος, γιατι εκτος απο φοιτητικες, διοργανωνει και μαθητικες εκλογες. Αυτο ειναι το μυστικο της απολυτης επιτυχιας μας. Οτι ως πολιτισμενος, σοβαρος και καλλιεργημενος λαος εχουμε καταφερει να δημιουργησουμε μια ζηλευτη δημοκρατια και να εχουμε για εκπροσωπους μας στο κοινοβουλιο την creme de la creme της τηλεοπτικης κοινωνιας μας. Οπως μου ελεγε σε ασχετη φαση και ο φιλος μου ο Klaus (φιλελληνας και φυσικα γερμανοναζι βεβαιως-βεβαιως), που διαβαζε και Chomsky και Friedman και Marx και Καζαντζακη (και εχει γραψει ενα κομματι του διδακτορικου του στο Πανεπιστημιο του Ηρακλειου), οτι ολοι οι λαοι εχουν τους πολιτικους που τους αξιζουν. Και εχει 1.000% δικιο.
Να συμπληρωσω στην παρατηρηση του Klaus οτι δεν εχουμε τυχαια τα γνωστα χουλιγκανια του ελληνικου ποδοσφαιρου. Ο ελληνικος χουλιγκανισμος δεν εχει να κανει με 5-6 μαλακισμενα που ανηκουν σε χαμηλες κοινωνικες ταξεις, χωρις εκπαιδευση, δουλεια και κοινωνικη αναγνωριση. 
14 χρονων εχω φαει μπουκαλι στο κεφαλι. Πλαστικο και αδειο. Οχι το κεφαλι, το μπουκαλι εννοω (αν και τωρα που το ξανασκεφτομαι...). Ηταν η ωρα που μολις ειχε ληξει ο τελικος Ολυμπιακου – Παναθηναικου. Το περιφημο 2-2. Που το πηραμε στα πεναλτυ, οταν ο Σαργκανης επιασε το 3ο συγχωρεμενου του Funes (του ειχε χτυπησει 2 ευστοχα μεσα στο παιχνιδι)
Καθομουν οπως παντα αναμεσα στους γαβρους που τραγουδουσαν συνεχεια "Σαργκανη Σαργκανη, ο Funes τι σου κανει!" 
Τα πηρε στην κρανα και το Φαντομ και το επιασε το 3o και σημαντικοτερο πεναλτυ. Κι εγω χειροκροτουσα στο τελος την ομαδαρα, την ιδια ωρα που οι γαβροι εφευγαν σαν κλαμενα αιδοια. Θα μπορουσα να ειμαι και γαβρος, που απλα χειροκροταει την ομαδα του που εχασε. Λεμε τωρα. Και τοτε προσγειωθηκε το μπουκαλι. Και οταν γυρισα να δω ποιος το εριξε επαθα σοκ. 
Οχι δεν ηταν ο Πρετεντερης. Αυτος ειναι δικος μας, βαζελος. 
Ηταν ενας τυπος στην ηλικια του πατερα μου. Εννοω στη σημερινη ηλικια του πατερα μου. Κι αυτο πριν 25 χρονια... 
Στην ξενερωτη Ευρωπη, οι hooligans ειναι διαφορετικοι απο την υπολοιπη κοινωνια. Ειναι αυτο που ειπα πριν.  5-6 μαλακισμενα που ανηκουν σε χαμηλες κοινωνικες ταξεις, χωρις εκπαιδευση, δουλεια και κοινωνικη αναγνωριση. 

Στην Ελλαδα, χουλιγκανικος ειναι ο τροπος που συμπεριφερομαστε στην καθημερινη μας ζωη. 
Ο τροπος που οδηγαμε ειναι χουλιγκανικος. Επισης ο τροπος που παρκαρουμε. Ο τροπος που διεκδικουμε το δικιο μας. Ο τροπος που συμπεριφερομαστε στη διαφορετικοτητα, ειτε ο διαφορετικος ειναι μεταναστης, ειτε ομοφυλοφιλος, ειτε φτωχος, ειτε πλουσιος, ειτε δεξιος, ειτε αριστερος, ειτε βαζελος, ειτε γαβρος, ειτε μαυρος...
Χουλιγκανικος ειναι ο τροπος που διαφωνουμε οταν συζηταμε. Και εμεις και οι πολιτικοι μας.


Οταν καθηγητες πανεπιστημιων γινονται πατριωτες θεοσεβουμενοι σαν τον Ζουρ(λ)αρι, και επιχειρηματολογουν με τον τροπο που επιχειρηματολογουν, συγνωμη, αλλα τι να περιμενω απο τους γαβροβαζελους???


Τελος παντων, στο Mainz λοιπον γιατι απο κει ξεκινησα, βγαινοντας απο το ¨παιδικο πανεπιστημιο¨, πετυχαμε τους φιλαθλους της ομαδας να περνανε μεσα απο το λεγομενο campus στο δρομο προς το γηπεδο. Στη ναζιστικη Γερμανια, δεν εχει δυστυχως ασυλο για να μπορεσουν να το σπασουν με την ησυχια τους, αλλα τετοιες λουγκρες και ρομποτακια που ειναι οι Γερμανοι, δε νομιζω να το ειχαν καν στα υποψιν τους. Και αναμεσα στα κοκκινα (δυστυχως) κασκολ της ομαδας μας, εβλεπα και μικρα παρεακια η ζευγαρακια με κιτρινομαυρα κασκολ. Οχι δεν ηταν Αεκτζηδες ουτε Αρειανοι. Ντορτμουντ ηταν και πηγαιναν ολοι στο γηπεδο παρεα. Και μετα τον αγωνα θα ξαναγυριζαν στην πολη παρεα και θα πιναν μπυρες σχολιαζοντας το παιχνιδι. 
Δε θα ξεχασω ποτε ενα βραδυ που βρεθηκα (καλεσμενος, κανονικα δεν παω σε τετοια μερη) σε ενα μπαρ που ειχαν μαζευτει ολοι οι τελειωμενοι μετα τον αγωνα Mainz-Κολωνιας. Ατμοσφαιρα που αν την εβλεπε ο αρθρογραφος του περιφημου ¨ανθελληνικου¨ αρθρου του Spiegel περι ελλειψης κουλτουρας των Ελληνων, μαλον θα το σκεφτοταν ξανα πριν το γραψει. 
Τι γινοταν μεσα στο μπαρ? Της πουτά! 
Ουγκα-ουγκα καθυστερημενοι βλαχογερμανοι με κοκκινα μπλουζακια και κασκωλ, χορευαν μεθυσμενοι αγκαλια διπλα/πανω/κατω απο το μπαρ σε ρυθμους μουσικης που κανει τις συνθεσεις του Καρβελα να μοιαζουν με Mozart... Μετα απο 5-6 μπυρες, αν και ποτε δεν πινω τοσες (στις 3 ειμαι γκολ και δε μπορω να διακρινω αν ο Κατσουρανης καλυπτεται η οχι), αρχισα να ενοχλουμαι λιγοτερο απο το ολο σκηνικο και καποια στιγμη που ο εγκεφαλος μου αρχισε να λειτουργει σε επιπεδα Νεοελληνα ψηφοφορου, συνειδητοποιησα οτι τουλαχιστον οι μισοι εκει μεσα φοραγαν μπλουζακια με εναν τραγο. 



Οχι τον Ανθιμο

ουτε το Σεραφειμ Πειραιως

αλλα εναν πραγματικο τραγο, και συγκεκριμενα τη μασκωτ της FC Köln, δηλαδη της Κολωνιας (Hennes λεγεται το αγαθον εριφιον). 

Δηλαδη το μισο μαγαζι ηταν γεματο με οπαδους της Κολωνιας, και αντι να πλακωνονται στα μπουκετα με τους Mainzεριωτες, πιναν μπυρες και χορευαν παρεα...
Ακομα κι οταν πινουν, δεν πλακωνονται οι Ναζι ρε πουστη!
Παντως ετσι θε θα μας κανουν οι κατακτητες του 4ου Ραιχ.
Πιστευω οτι οσο και να προσπαθησουν τα ναζιστακια της Τροικας και οι ντοπιοι προσκυνημενοι, δε θα καταφερουν ποτε να διαλυσουν τα ιερα και τα οσια της Πατριδας! 
Φανταζεστε, να οργανωθει παιδικο πανεπιστημιο στη Λειβαδια, να κατεβαινουν τα τυρια οι αγροτες με τα τρακτερια απο τα γυρω χωρια για να φερουν τα παιδια τους, και μεσα απο το πανεπιστημιο να περνανε οι φιλαθλοι του Λεβαδειακου πηγαινοντας στο γηπεδο παρεα με τους γαβρους????
ΟΧΙ!
Του Ελληνα ο τραχηλος ζυγο δεν υπομενει. Εκτος κι αν του δινουν δανεικα. Με 3 βασικες προυποθεσεις:
1. Να παιρνει τις δοσεις στην ωρα τους 
2. Να μπορει να βριζει το απληστο δανειστη που εκμεταλευεται την αναγκη του. 
3. Τα δανεικα να ειναι αγυριστα

Μαγκες, "ποθεν εσχες" δε σημαινει "ποσα εχεις?", αλλα "πως τα απεκτησες?"
Δειτε τι εγινε στη Γερμανια με το δανειο του Γερμανου προεδρου. Σε λιγο θα μας τα φερουν και σε μας αυτα. Αντισταθειτε στα σχεδια του 4ου Ραιχ και βοηθειστε να σωσουμε την ασυλια των βουλευτων μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου