Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Hong Kong 1




Ξεκιναω με μπυρες και Lufthansa. Ετσι για να προκαλεσω αντιγερμανικο μενος και αγριες καταστασεις. 




Ταξιδακι παλι πανω απο την Ασια με τις ατελειωτες ερημες εκτασεις,


τα χιονισμενα βουνα που αποτελουν την προεκταση των Ιμαλαιων, 

τις λιμνες, 


τη μικρη Κινεζουλα που χαζευε τα ποτα, 

και τη μεγαλη Κινεζουλα που τα μοιραζε και τη χαζευαμε εμεις οι λιγουρηδες της οικονομικης θεσης.



To Ηong Kong ειναι ομοιως με τη Σιγκαπουρη που ειδαμε στα προηγουμενα posts, μια πολη-κρατος. Δηλαδη μια πολη που νομιζει πως ειναι κρατος. Ενω στην πραγματικοτητα ειναι κατι που θυμιζει επιδημικη ασθενεια της Ασιας, δηλαδη SAR (Special Administrative Region).
Ειναι η 4η πιο πυκνοκατοικημενη χωρα στον κοσμο, μετα το Μακαο, το Μονακο και τη Σιγκαπουρη. 7 εκατομμυρια κατοικοι στιβαγμενοι σε 1.110 τετραγωνικα χιλιομετρα.

Γεωγραφικα αποτελειται απο πολλα νησια, εκ των οποιων τα πιο σημαντικα ειναι το Lantau, και το Hong Kong Island, συν το Kowloon και τα New Territories που ειναι προεκτασεις της Κινας. Το γνωστο και πολυφωτογραφημενο κομματι, αυτο που ξερετε απο φωτογραφιες, ειναι οι δυο αντικρυστες παραθαλασσιες περιοχες, η νοτια μερια του Kowloon και η βορεια του Hong Kong Island, που συνθετουν ενα φαντασμαγορικο σκηνικο ειδικα τη νυχτα. 



Η βρεττανικη ιστορια του ξεκιναει το 1841, οταν τα γατονια οι Αγγλοι κατελαβαν την περιοχη του Hong Kong Island και το 1843 ιδρυσαν τη Victoria City. Το 1860 τσιμπησαν και το Kowloon. Το 1898 εκαναν leasing και το νησι Lantau και τα Northern Territories με 99ετες συμβολαιο. Η περιοχη παρεμεινε βρετανικη αποικια μεχρι το 1997. 
Κι αυτο οπως και η Σιγκαπουρη ειναι οι μοναδικες βρετανικες κτησεις που κατακτηθηκαν απο τους οχτρους, δηλαδη τους Γιαπωνεζους. Κατα την σχεδον 4χρονη Ιαπωνικη κατοχη (1941-1945) ο πληθυσμος μειωθηκε απο 1,6 μυρια σε 600.000. 
Την 1η Ιουλιου του 1997, ακριβως 7 χρονια πριν τον ημιτελικο με την Τσεχια στο Euro της Πορτογαλιας, το Hong Kong επεστρεψε στη μαμα Πατριδα, αλλα εξακολουθει να ειναι σχετικα αυτονομο. Η αληθεια ειναι οτι στα χρονια που ακολουθησαν, μαλον η Κινα αρχισε να μοιαζει με το Hong Kong, παρα το αντιθετο. Το συστημα διακυβερνησης δε μας ενδιαφερει καθολου, μια και ο μονος λογος που διαβαζετε το blog δεν ειναι για να διευρυνετε τους πνευματικους σας οριζοντες, αλλα για να ξεχαρμανιασετε βλεποντας ωραια κτιρια, ωραια κωλαρακια (δεν τα βαζω πολυ συχνα τελευταια και ζητω ταπεινα συγνωμη γιαυτο) και τα φαιδρα σχολια μου, τα οποια αν δε σας εκνευριζουν γιατι ειναι ανθελληνικα και αντιχριστιανικα, σας κανουν τουλαχιστον να αναρωτιεστε ποσο χαμηλα μπορει να φτασει το πνευματικο επιπεδο του ανθρωπου, οταν αναγκαζεται να ζει αυτοεξοριστος σε βλαχοκωλοχωρι της ναζιστικης Γερμανιας ποτιζοντας μια ζαρντινιερα με θεα στο διαδικτυο.

Το κλιμα σε αντιθεση με τη Σιγκαπουρη, δεν ειναι τοσο στραβο, και δεν το εφαγε ο γαιδαρος. Εχει φυσικα υγρο και ζεστο καλοκαιρι, αλλα οι υπολοιπες εποχες ειναι ΟΚ για μας τους gay.
Εγω φυσικα λογω κωλοφαρδιας βρεθηκα παλι εκει την εποχη με τις πιο πολλες βροχερες μερες του χρονου (17,5 στατιστικα), αλλα δε βραχηκα. Σαν πουλι στην αγκαλια σου ηρθα και ζεσταθηκα. Κι αν με χτυπησε το αγιαζι (των μουσωνων), με το που προσγειωθηκα μετα απο 12  ωρες πτηση με τη Luftwaffe, οφειλω να ομολογησω οτι η πρωτη εντυπωση ηταν  ...εντυπωσιακη. Η αεροδρομα ειναι μοντερνα και big
Τα ταξα ειναι παλια. Αγνωστα στην Ευρωπη Ιαπωνικα μοντελα. Πρασινα για το Kowloon και κοκκινα Hong Kong Island.

 Δυστυχως επρεπε να μπω στο κοκκινο για να παω απο το Lantau που ειναι το καινουργιο αεροδρομιο στο Hong Kong Island


Το παλιο αεροδρομιο ηταν challenge για ολους τους πιλοτους και για τους επιβατες που εβλεπαν τις κεραιες απο τους ουρανοξυστες να γαργαλανε τα αρχιδια των αεροπλανων 
(γιαυτο και τα cockpit μοιαζουν να χαμογελουν) και μεταφερθηκε μακρυα στο Lantau.




Πριν μπουμε το tunnel για να μας περασει κατω απο το νερο, περασαμε διπλα απο το International Commerce Centre (ICC) με υψος 484 μετρα, το ψηλοτερο στο Hong Kong και το 5ο ψηλοτερο στον κοσμο μετρωντας απο το εδαφος ως την κορυφη. 
Αυτο τωρα μπορει να σημαινει 3 πραγματα:
1. Oτι αν μετρησεις απο την κορυφη προς τη βαση θα αλλαξει το υψος
2. Oτι μπορει να μετραμε οροφους αντι για μετρα
3. Oτι μετραμε χωρις αντενες, ημιυπαιθριους, πουτσες μπλε και λοιπες κατασκευες.
Ειναι πολυ πιθανο να νομιζετε οτι ισχυει το πρωτο. Δεν ειναι κακο αυτο αλλα ειναι ενδειξη (και οχι αποδειξη) οτι εχετε IQ ραδικιου. Ειστε σιγουροι ομως οτι οντως εχετε ενα θεματακι με το IQ σας, αν ψηφιζετε ΛΑΟΣ η ειστε Ολυμπιακος η και τα δυο μαζι, δηλαδη αν ψηφιζετε Ανατολακη. Ο οποιος εχει πληροφοριες οτι μας ψεκαζουν χημικα και εχει κανει και σχετικη επερωτηση στη Βουλη.
Και μαλλον εχει δικιο γιατι για να τον ψηφιζουμε, μαλον μας ψεκαζουν... 




Στο ICC υπαρχει το πιο ψηλο sky bar στον κοσμο. 

Η ατμοσφαιρα δε συγκρινεται με το Marina Bay στη Σιγκαπουρη, αλλα ειναι σχεδον 2 φορες πιο ψηλα και η θεα ειναι τρομερη.
(Απε δωθε ειναι η Kowloon κι απε κειθε το Hong Kong Island)






Η εισοδος στο Hong Kong Island ειναι επισης εντυπωσιακη, με τα υπεροχα κτιρια που θυμιζουν container τοποθετημενο το ενα πανω στο αλλο στο λιμανι του Πειραια.







Το μετρο ειναι πολυ ευχαριστο. Η διαδρομη στοιχιζε γυρω στα 50 ευρωcents αν θυμαμαι καλα. Αν θες να αυτοκτονιστεις η να αυτοκτονισεις καναν αλλον, δε μπορεις να πεσεις / να τον πεσεις στις γραμμες, γιατι ειναι κλεισμενες οι πορτες της πλατφορμας. Οταν σκασει μυτη ο συρμος και ακινητοποιηθει, τοτε ανοιγουν οι πορτες.





Στην πλευρα του Kowloon, ξεκιναει καθε βραδυ στις 8 το Light & Sound. Ενα show με laser και μουσικη. Εντελως ξενερουα και εντελως ντεκαβλε. Η θεα ομως ειναι ωραια. 




Και απο το lobby του Intercontinental. Το κακο ειναι οτι δεν υπηρχε ουτε ενα, μα ουτε ενα bar που να καθεσαι ΕΞΩ και να εχεις θεα τη θεα. Βεβαια, ειναι ενα θεματακι να κατσεις εξω με την κουφοβραση, αλλα με τετοια θεα, θα καθομουνα να υποφερω λιγο. 








Στον πεζοδρομο υπαρχουν τα αστερια αφιερωμενα στα ...αστερια του εγχωριου σινεμα, με κορυφαιο ολων το Bruce Lee.


(Φωτο δεν ειναι δικια μου)

Στην Kowloon βρισκονται και οι δρομοι που τη νυχτα ειναι πιο φωτεινοι απο τη μερα.










Απεναντι στο Hong Kong Island , το πιο εντυπωσιακο σημειο με θεα ειναι η κορυφη του βουνου που ονομαζεται Victorias Peak η απλα The peak, 

η αλλιως Victorias secret.



Μπορεις ανεβεις στο Peak και με το τελεφερικ και με το λεωφορειο.


 Επειδη και τα 2 εχουν τη φαση τους, τα εκανα και τα δυο.
Ανεβηκα με το τελεφερικ περνωντας απο το πιο αναγνωρισιμο κτιριο της χωρας, τον ουρανοξυστη της Bank of China.









Πετυχα και μια φωτογραφιση μοδας, δε στηθηκε για μενα η γκομενα.






Δεν εχει γειρει το κτιριο. Το τραμ εχει παρει κλιση. Δανειστηκα τη φωτο απο το internet, γιατι ανεβαινα βραδυ και δε μπορεσα να αποθανατισω το φαινομενο.



Στην κορφη εχει και μια πλατφορμα για να τα βλεπεις ολα απο ψηλα.

Η skyline της πολης ειναι η πιο εντυπωσιακη παγκοσμιως, πρωτον γιατι εχει τους περισσοτερους ουρανοξυστες στον κοσμο (7.650 για την ακριβεια, καλα διαβασατε), και δευτερον γιατι ολοι αυτοι ειναι μαζεμενοι σε ενα πολυ μικρο κομματι γης.



Στο βαθος το ICC. 

Μπροστα μας το IFC (International Finance Centre).
KFC  δεν ειχε.







Και κατεβηκα με το λεωφορειο. Η διαδρομη ηταν ολα τα λεφτα γιατι ο οδηγος πηγαινε γαμιωντας στα στροφιλικια που νομισα πως ημουνα στην Κρητη και κατεβαινα με το ΚΤΕΛ τον Ομαλο (αν και η αληθεια ειναι πως τον εχω ανεβει μονο).
Φωτος απο το κατεβασμα δεν εχει, γιατι κραταγα σακουλα.

2 σχόλια: