Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Τα καστρα του Λιγηρα 1: Orleans, Chambord

Châteaux de la Loire – Καστρα του Λιγηρα ονομαζονται τα καστρα-παλατια που βρισκονται στις οχθες του ποταμου Λιγηρα, 200 χιλιομετρα νοτια του Παρισιου.
Γαλλια δεν ειναι μονο το Παρισι.  Η πατριδα του Zidane, του Sarkozy, του Luis de Funes, του Aznavour ειναι η πιο μεγαλη σε εκταση της Ευρωπης. Εκτεινεται απο τις Αλπεις ως τα Πυρηναια και απο τον Ατλαντικο Ωκεανο ως τη Μεσογειο. Καμμια αλλη ευρωπαϊκη χωρα δε συνδυαζει τοσα πολλα κλιματα και τοσα πολλα διαφορετικα τοπια. Παρολο που ειναι απο τα παλαιοτερα ευρωπαϊκα κρατη, εχει ανομοιογεννη και αναμικτο πληθυσμο και δεν διδασκει στους πολιτες απο τα μικρα τους χρονια το ποσο σημαντικοι ειναι οι προγονοι τους. Για τον απλουστατο λογο οτι γαλλικη ιστορια δεν παραμενει κολλημενη σε αυτους, αλλα συνεχιζει να εξελισεται και να δημιουργει πολιτισμο. Και ο πολιτισμος γενικα δημιουργειται απο τις μιξεις και οχι απο τους διαχωρισμους. Απο την ξενοφοβικη Σπαρτη των στρατοκαυλων Δωριεων εχουν απομεινει ο Καιαδας και οι 300 Σπαρτιατες. Τετοιου ειδους ενδοξη ιστορια εχει να επιδειξει και ο καθε πικραμενος, ασχετο αν εμεις το αγνοουμε επειδη δεν ασχολουμαστε με την ιστορια των αλλων. Ενω απο τη μπασταρδη Αθηνα των εμπορων, ναυτικων και ηδονιστων Ιωνων εχει προερθει η βαση του σημερινου Δυτικου πολιτισμου. Δεν ανεφερα τυχαια τους προηγουμενους διασημους Γαλλους. Αν το προσεξατε, ειναι ολοι τους παιδια μεταναστων. Που αρπαξαν την ευκαιρια που τους προσεφερε η νεα πατριδα τους. Και απο αυτο κερδισαν και οι δυο. Και οι ιδιοι, αλλα και η Γαλλια. Που παρολα τα προβληματα της εξακολουθει να ειναι σημειο αναφορας σε οτι αφορα τον Πολιτισμο και την Παιδεια. Κατι σαν κι εμας δηλαδη. Και οι αναφορες στην παιδεια με κανουν να ξαναγυριζω στα σχολικα μου χρονια...
Περιστερι 1989. 2α Λυκειου. IA College. Μολις ειχαμε γυρισει απο διακοπες Χριστουγεννων και μας ρωτησε η καθηγητρια των Νεων Ελληνικων αν ειχαμε διαβασει τιποτα στις διακοπες μας. Με χαζοχαρουμενες απαντησεις του στυλ "Μπλεκ, Βαβουρα, Μανινα και Σουπερ Κατερινα" ξεκινησε ο καθιερωμενος  χαβαλες που θα κραταγε τουλαχιστον μεχρι το επομενο διαλλειμα. Η κυρια Πουλου (πραγματικο ονομα), παρολο που γουσταρε το χαβαλε που καναμε στο μαθημα της, προσπαθησε να μας ηρεμησει με την τσιριχτη φωνη της: "Γιαααα λιγο ησυχιαααααα!!! Ο Σπυρος μολις ειπε, γιατι δεν τον ακουσατε με τη φασαρια που κανετε, οτι διαβασε το 'Καλα, εσυ σκοτωθηκες νωρις' ".
"Εμεις τι κανουμε?" ακουστηκε τοτε η φωνη του αιωνιου χαβαλολεβεντομαλακα (μετα απο μενα βεβαιως-βεβαιως) Μπαμπη. Και η ταξη πεθανε στα γελια. Γελασε και η Πουλου. Και συνεχισε: "Καλο το αστειο Μπαμπη. Να το διαβασετε αυτο το βιβλιο παντως. Θα μαθετε πολλα. Ειναι του Χρονη Μισσιου.".
"Ποιος ειναι ρε μαλακα ο Χρονης Μισσιος?" με ρωτησε ο Μπαμπης. 
"Δεν ξερω ρε μαλακα. Ο μονος Χρονης που ξερω, ειναι ο Χρονης Εξαρχακος. Χρονης Μισσιος??? Μηπως ειναι το καινουργιο δεξι μπακ του ΠΑΟΚ?"
Πολλα χρονια μετα, οταν ξαναρχισα να διαβαζω, ανακαλυψα το Χρονη Μισσιο. 
Δεν ηταν το καινουργιο δεξι μπακ του ΠΑΟΚ, παντως το παρατσουκλι του ηταν Σαλονικιος. 
Ενω στην πραγματικοτητα ηταν Καβαλιωτης. 
Τα βιβλια του "Καλα, εσυ σκοτωθηκες νωρις" 
 και "Χαμογελα ρε, τι σου ζητανε" 
πρεπει να γινουν υποχρεωτικο μαθημα στο σχολειο. Γιατι φωτιζουν με πικρο χιουμορ ενα τραγικο κομματι της νεοελληνικης ιστοριας που ο μεσος Ελληνας αγνοει παντελως, ή ακομη χειροτερα, νομιζει οτι γνωριζει με βαση τι κομμα ψηφιζει (βασικα, με βαση τι κομμα του εμαθε ο πατερας του να ψηφιζει). Και το συγκεκριμενο κομματι της ιστοριας ειναι κομβικο για την εξελιξη της νεοελληνικης κοινωνιας στον 20ο αιωνα. Κομβικο, γιατι σε καμμια αλλη χωρα του κοσμου δε συνεβη αυτο που συνεβη στην Ελλαδα. Δηλαδη οι νικητες του πολεμου να αναγκαστουν να παραδωσουν τα οπλα τους στους ηττημενους, τους πρωην συνεργατες των Ναζι. 
Οι οποιοι εν μια νυχτι βαφτιστηκαν "πατριωτες" και κυνηγησαν τους αντιστασιακους, που επισης εν μια νυχτι βαφτιστηκαν "κομμουνιστες" και "ληστοσυμοριτες"!!!
Κανεις αλλος δεν περιεγραψε καλυτερα απο το Χρονη Μισσιο, την τραγωδια, τους αγωνες και το ηθος των ανθρωπων που θυσιασαν 30 χρονια απο τη ζωη τους (και απο τις ζωες των στενων συγγεννων τους), υπομενοντας βασανιστηρια, εκτοπισεις, φυλακισεις, εξοριες, για το εγκλημα που εκαναν να πολεμησουν τους Ναζι. Τους ανθρωπους που κυνηγηθηκαν τοσο απο τους δεξιους πατριωτες (πρωην συνεργατες των Ναζι) ως "κομμουνιστες", οσο και απο την Αριστερα ως "προδοτες" (δηλωσιες, ρεβιζιονιστες και οτι αλλο κοσμητικο επιθετο μπορουσε να μεταφρασει απο τα ρωσικα η καθοδηγηση)! Ναι, απο την Αριστερα! Οχι απο τη γελοια wanna-be Αριστερα του Τσιπρα. Αλλα απο το τραγικο ΚΚΕ. Tο οποιο δεν αλλαζει οσα χρονια κι αν περασουν.
Διαβαστε για παραδειγμα το απιστευτο αφιερωμα του Ριζοσπαστη στο Χρονη Μισσιο.
Προσεξτε τη φραση: "Με το έργο του βεβαίως δεν στάθηκε στο πλευρό των λαϊκών αγώνων... ενώ βρήκε «στέγη» στη λεγόμενη ανανεωτική «Αριστερά»"!
Μιλαμε, να τραβας τα βυζια σου, ετσι? Θα εγραφα οτι το ΚΚΕ ειναι το πιο σιχαμενο κομμα, αλλα η αληθεια ειναι οτι το ΚΚΕ δε μπορει να το δει κανεις ως κομμα, αλλα ως θρησκεια. Η μαλλον ακομα χειροτερα, ως δογμα. Εχω φτασει στο συμπερασμα οτι ακομα και οι γαυροι (ναι, οι γαυροι!) ειναι πιο συζητησιμοι απο τους ΚΚΕδες! 
Ενταξει, υπαρχουν εξαιρεσεις...
Γαυρακια, συγνωμη για την παρομοιωση, αλλα να ξερετε οτι δε μονοπωλειτε τους συνειρμους μου οταν σκεφτομαι ανθρωπους με πνευματικη καθυστερηση.
Πεθανε λοιπον στα 82 του ο Χρονης Μισσιος. Που σιγουρα αισθανθηκε δικαιωμενος που θυσιασε τα 30 καλυτερα χρονια της ζωης του αγωνιζομενος για να μπορει σε αυτη τη χωρα εν ετει 2012 να βρισκεται στο Κοινοβουλιο ο Αντωνης Σαμαρας, ο Βενιζελος, ο Τσιπρας, η Παπαρηγα και ο ...Παναγιωταρος. Αν νομιζετε οτι με ενοχλουν τα Χρυσα Αυγα ειστε μακραν νυχτωμενοι. Το γραφω εδω και πολυ καιρο, και σας το λεω οποτε βρισκομαστε, και σας ενοχλει και με λετε Ανθελληνα, αλλα αποδεικνυεται καθημερινα πανηγυρικα οτι αν οχι η πλειοψηφια, τοτε σιγουρα μια ηχηρη μειοψηφια των Νεοελληνων, ειναι καφροι, απαιδευτοι, ημιμαθεις και τριτοκοσμικοι τραμπουκοι. Και λιγοι ειναι οι 500.000 που ψηφιζουν τα Χρυσαυγουλα. Δεν ειναι μονο 500.000 οι καθυστερημενοι σην Ελλαδα. Ειναι 3 εκατομμυρια τουλαχιστον. Και να ειναι καλα εκει που βρισκεται αυτος ο αγιος ανθρωπος, ο Παρασκευαϊδης (γνωστοτερος και ως Αρχιεπισκοπος Χριστοδουλος) που εκατσε και τους μετρησε. 
Τοτε που μαζευε υπογραφες για τις ταυτοτητες. 3 εκατομμυρια υπογραφες μαζεψε. 
Αυτη ειναι η πραγματικη δυναμη των Χρυσαυγουλων στην Ελλαδα. Των ουγκα-ουγκα που νομιζουν πως ειναι απογονοι των Αρχαιων Χελληνων. Μια κρυβονται στη ΝΔ, μια κρυβονται στο ΛΑΟΣ, τωρα βρηκαν τη Χ.Α. Ενταξει, οχι μονο εκει. Και σε αλλα κομματα κρυβονται οι καθυστερημενοι. Αλλα κυριως εκει.
Θα μου πειτε τωρα, εχεις δικαιωμα να λες καθυστερημενο καποιον που εχει διαφορετικη γνωμη με σενα στο θεμα των ταυτοτητων? Δηλαδη γενικα οποιος εχει διαφορετικη γνωμη απο σενα ειναι καθυστερημενος?
Μα, δε συζηταμε για το αν θεωρω καθυστερημενο καποιον που του αρεσει η Ντορα, ο Βοριδης, ο Λοβερδος, η Κανελη, ή ο Τσιπρας. Μαλακα τον θεωρω μεν, αλλα ειναι δικαιωμα του να του αρεσουν ενα ή περισσοτερα απο τα προηγουμενα γελοια προσωπα. Ειναι θεμα γουστου, καυλας και IQ. Οταν ομως πας και υπογραφεις στις συλλογες υπογραφων του Χριστοδουλου και συμμετεχεις στις "λαοσυναξεις" και γενικα δε μπορεις να καταλαβεις τη διαφορα μεταξυ δημοκρατιας και ορθοδοξης αρχαιοπληκτης οχλοθεοκρατιας, χρειαζεσαι επειγοντως ψυχιατρικη βοηθεια, επιστροφη στην 1η Δημοτικου και ενα καλο τσιμπουκι για να ερθεις στα ισα σου.
Ξερω πως δεν ειναι ευκολο να οριστουν τα κριτηρια επιλογης, αλλα σε μερικους ανθρωπους (σε αρκετους δηλαδη στην Ελλαδα – τουλαχιστον 3 εκατομμυρια οπως ειπαμε) θα πρεπει να τους στερουνται τα εκλογικα δικαιωματα και να περνανε απο σεμιναρια βασικων αρχων δημοκρατικου πολιτευματος.
Επιστρεφοντας στα Χρυσαυγουλα, υπαρχουν συντομογραφιες που καθιερωνονται αμεσως και για πολλα χρονια ειναι τοσο αυτονοητες που ξεχναμε τι σημαινουν τα αρχικα. ΟΗΕ, ΕΟΚ, ΑΜΕΑ, ΜΑΤ (και ΜΕΑ, τον παιρνετε παρεα), ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΜΠΑΟΚ. Μια απο αυτες τις συντομογραφιες ειναι και το "Χ.Α.". Την εποχη των υπογραφων ειχαμε τη συντομογραφια "Χ.Ο.". Χριστιανος Ορθοδοξος για οσους ξεχασαν. Τωρα εχουμε τη Χ.Α. Κοινο χαρακτηριστικο και των δυο ειναι το Χ.Ε. - Χωρις Εγκεφαλο. Οι Χ.Ε. εχουν ξεσαλωσει τον τελευταιο καιρο. Οχι οτι πριν ηταν ησυχοι, αλλα τωρα ανακαλυπτουν οτι ειναι και πολλοι. Ολοι οι Χ.Ε. λοιπον, οι οποιοι ειναι ειτε βιολογικοι, ειτε πνευματικοι απογονοι των δοσιλωγων και των ταγματασφαλιτων της Κατοχης (ειτε απλα βλαμμενοι - κι αυτο παιζει), θελουν σημερα ντε και καλα να μας πεισουν οτι για τη σημερινη κατασταση της χωρας φταινε οι Γερμανοι (οχι οι Ναζι – οι τοτε φιλοι τους, αλλα οι σημερινοι Γερμανοι), το Πολυτεχνειο (αρα οι συληβδην ολοι οι Αριστεροι) και οι μεταναστες!
Και ξεφουρνιζουν καθημερινως "αποκαλυψεις" με αρθρα σε blogs της συμφορας ή με chain mails της πουτσας, τα οποια παντα με το ιδιο αναγνωρισιμο αγανακτισμενο υφος ξαναγραφουν την ιστορια. "Πες-πες κατι θα μεινει", ειχε πει ο Goebbels, υπουργος προπαγανδας του πνευματικου αρχηγου των Χ.Ε..
Επειδη προσφατα ειχαμε και την επετειο, διαβαστε λιγο εδω, για τα Δεκεμβριανα. Φωτογραφιες απο τη lifo και αρθρο του wikipedia.
"Τα Δεκεμβριανά δεν ήταν αντίδραση κομμουνιστών. Ήταν η αγανάκτηση των παιδιών της γαλαρίας που έβλεπαν τους συντρόφους τους και τα όνειρά τους στα φέρετρα, από σφαίρες που ρίξαν δωσίλογοι και φασίστες, φορώντας γαλάζιους μανδύες εθνικοφροσύνης. Και όλα αυτά τα ελληνικά αποβράσματα με την επίσημη στήριξη του νεαρού τότε κράτους είχανε έναν εχθρό: την ψυχή των παιδιών της γαλαρίας". Μάνος Χατζιδάκις
Ετσι σχολιαζει καποιος στα comments του αρθρου της lifo. Δε μπορω να πω με βεβαιοτητα οτι οντως το ειπε ο Μανος. Ταιριαζει ομως στο υφος του. 
Το παρακατω το εχει πει ομως σιγουρα και το βρισκετε και στην ιστοσελιδα του. Απο τα προσωπικά σημειώματά του στο Τέταρτο, τον Ιούλιο του 1985: 
Τα δικά μας παιδιά της γαλαρίας (από τον ομώνυμο τίτλο της ταινίας του Καρνέ) υπήρξαν κι αυτά θεατές από ψηλά, κι από την πιο ασήμαντη και φτηνή θέση, εγκλημάτων που διαδραματίζονται στην ελληνική γη, ανίκανα να ορίζουν και ν' αλλάζουν τη μοίρα των όσων έγιναν και γίνονται στον τόπο (...). Μετά τον πόλεμο ξανάρθαν τα φαντάσματα κι άρχισαν να πλαστογραφούν για άλλη μια φορά την ελληνική ιστορία. Και τα παιδιά που πολέμησαν κι ονειρεύτηκαν, γίναν παιδιά της γαλαρίας, όσα δεν διώχτηκαν και δεν εξαφανίστηκαν στις φυλακές και στα ξερά νησιά του Αιγαίου(...). Είναι τρισάθλια αντίληψη πως όλα τα παιδιά της γαλαρίας υπήρξαν οπαδοί του Ζαχαριάδη και του Μάρκου (...) Τα παιδιά της γαλαρίας δεν ήταν φαύλα, δεν ήσαν χίτες, δεν ήσαν ανώμαλα με τον φασισμό στο 'να πλευρό τους. Δεν συμβιβάστηκαν με τους νικητές Γερμανούς, δεν υπήρξαν ‹πατριώτες› με το περιεχόμενο του χωροφύλακα και του μπράβου. Είχαν τη σκέψη όργανο, τα μάτια υγρά κι ακούραστα να βλέπουνε τον κόσμο και την ψυχή παρθενική και απροσάρμοστη, στη μεταπολεμική ελληνική αθλιότητα.
(...) Τα παιδιά τής γαλαρίας σήμερα έχουνε γκρίζα ή άσπρα μαλλιά. Όσα απομείναν ξέχασαν τα όνειρά τους, έχουν συμβιβαστεί οριστικά με ό,τι ορίζει τη μοίρα τους έξω από αυτούς. Μονάχα μερικοί, ανάμεσα σ' αυτούς κι εγώ, με πείσμα κι επιμονή θυμούνται και εννοούν να θυμίζουν. Κι όσο βαστάξει ετούτο το παιχνίδι... 
Ξερω οτι δε θελετε να γραφω τετοια, και προτιματε τις χαζοχαρουμενες βλακειες μου, αλλα που και που πρεπει να σας επαναφερω στο σωστο δρομο. 
Στο δρομο για τα καστρα. 
Για να παμε στα καστρα προτιμησαμε αντι για το δικο μας αυτοκινητο, να παμε Παρισι με ενα γρηγορο τραινο, και μετα να νοικιασουμε αυτοκινητο.
Πηγαμε με το γερμανικο ICE. Το οποιο προφερεται "Ι-Τσε-Ε" και ουχίν "Άϊς", οπως ο παγος στα ηγγλεζικα. 
Αυτο που βλεπετε ειναι η ταχυτητα. 
Αν σας κανει εντυπωση, θα σας πω οτι το αντιστοιχο γαλλικο, το TGV, ειναι ακομα πιο γρηγορο.



Εδω ο οδηγος. Οταν οπλισα την καμερα, πατησε ενα κουμπι και το τζαμι εγινε ασπρο σα γαλα!
Ο προορισμος βεβαια δεν ηταν το Παρισι, αλλα η κοιλαδα του Λιγηρα με τα καταπληκτικα καστρα, οπως ειπαμε. 
Η διαδρομη συνεχιστηκε με το αυτοκινητο και ηταν πολυ καλη, αν εξαιρεσουμε το σταματα-ξεκινα στην Peripherique
Μας πηρε κανα μισαωρο για να βγουμε απο τον περιφερειακο του Παρισιου 
στον αυτοκινητοδρομο.
Πρωτη σταση στην Ορλεανη. Μια μικρη κουκλιστικη πολη πανω στο Λιγηρα.



Πηγαμε στην κεντρικη πλατεια, εκει οπου πισω απο τους χαρουμενους Γαλλους, που τα επιναν στα υπαιθρια cafe, βρισκοταν το αγαλμα της Jeanne dArc.


Γνωστής και στα χελληνικα ως "Ιωαννα της Λοραινης" ή αλλιως "Παρθενα της Ορλεανης". 



Η Jeanne dArc ηταν παρθενα απο τ΄αυτια οταν σε ηλικια 13 ετων ισχυρισθηκε οτι ειδε ενα οραμα με το Γεροντα Παστιτσιο που της ειπε να παρει ενα τσεκουρι και να παει να ανοιξει τα κεφαλια των Συριζαιων. 
Επειδη ομως οι Συριζαιοι θα εμφανιζοντουσαν στην ιστορια 500 χρονια αργοτερα, κι επειδη η Jeanne dArc δεν ειχε τη σκατοφατσα και τα ζωωδη ενστικτα του Μακη του Βοριδη (που αντι να παει στη Χ.Α. πηγε στη Ν.Δ.), αποφασισε να μην περιμενει 500 χρονια και ξεκινησε το 1429 να απελευθερωσει την Ορλεανη απο τους Αγγλους, πραγμα που καταφερε. Οι Γαλλοι βρισκονταν τοτε στο μακρυτερο πολεμο της ιστοριας τους με τους Αγγλους. 
Εναν πολεμο που ονομαστηκε 100ετης πολεμος, αν και η αληθεια ειναι οτι κρατησε 116 χρονια, απο το 1337 εως το 1453.
Τα Αγγλακια ομως δεν ξεχνουν οποιον τους κανει κακο οσα χρονια κι αν περασουν. Και συνελαβαν την παρθενα και την εστειλαν σε εκκλησιαστικο δικαστηριο, οπου προεδρευε ο Χρυσοστομος Περιστεριου. Ο γνωστος Μητροπολιτης που ειχε ξεσκιστει στη δουλεια (58 χρονια δουλευει ειπε) γιαυτο και καταφερε να μαζεψει αρκετα εκατομμυρια ευρω για την παρτη του.
Εσεις που δουλευετε και δε μπορειτε να μαζεψετε ουτε το ενα εκατοστο απο αυτα, μην απογοητευεστε. Δεν ειστε μαλακες. Απλα δεν εχετε το ιδιο πελατολογιο με το Μητροπολιτη Περιστεριου. Μην ξεχνατε οτι ο Περιστεριου απευθυνεται σε ενα αγοραστικο κοινο 3 εκατομμυριων Χ.Ε. που ειναι προθυμοτατοι α) να τον πληρωσουν ως εκπροσωπο του Μεγαλου στη Γη (εστω στο Περιστερι τουλαχιστον) β) να τον πιστεψουν οτι δεν τους τα εφαγε, αλλα τα μαζεψε μετα απο 58 χρονια δουλειας, αλλα και γ) να τον συγχωρησουν αν τελικα αποδειχτει οτι τα εφαγε οντως. Γιατι τωρα, να λεμε και την αληθεια, δε μπορεις να αμφισβητεις τις πραξεις του εκπροσωπου του Μεγαλου στο Περιστερι, εστω κι αν αυτες ειναι παρανομες κατα το γηινο δικαιο. Επισης υπαρχει παντα καποιο μεγαλυτερο ή δημοφιλεστερο λαμογιο για αντιπαραδειγμα (π.χ. Τσοχατζό) οποτε ο δικος σου, βγαινει παντα μικροτερο λαμογιο απο αυτον. Αυτη ειναι η επιχειρηματολογια του σημερινου αγανακτισμενου Νεοελληνα. Μπορεις να κανεις οτι πουστια γουσταρεις, γιατι παντα υπαρχει καποιος που εκανε μεγαλυτερη πουστια απο τη δικη σου και δεν τιμωρηθηκε. Επισης μπορεις να πεις οτι για ολα φταιει η Αριστερα και να γιαουρτωσεις το Νταλαρα. Και αν δε σε ικανοποιουν κι αυτα παμε στην ευκολοτερη λυση, οπου για οτι γινεται στην Ελλαδα φταινε οι Γερμανοι και οι μεταναστες. Οχι ομως οι Ελληνες μεταναστες στη Γερμανια. Ειμαστε ολοι μπουμπουκια.


Μια που μιλαμε για εκκλησια, ο καθεδρικος ναος της Ορλεανης χτιστηκε απο το 1278 ως το 1329 και απο το 1601 ως το 1829 (μετα την μερικη καταστροφη του το 1568).





Διπλα απο την εκκλησια βρισκεται η Σχολη Καλων Τεχνων,

η Συναγωγη,
και ενα ωραιο cafe.



Ο δρομος που ξεκινα μπροστα απο την εκκλησια 
λεγεται Rue Jeanne dArc. 


Και τελειωνει μπροστα απο το σπιτι της.

Εδω της ζητησαν οι Αγγλοι να παραδωθει κι αυτη πηρε φορα, τυλιχτηκε με μια γαλλικη σημαια (διαβαστε το link) και πηδησε στο κενο για να αυτοκτονησει.
Επειδη ομως εκεινη τη στιγμη βρισκοταν στο ισογειο, απλα κατρακυλησε στο πεζοδρομιο, σκονταψε σε μια ζαρντινιερα, επεσε πανω σε ενα μηχανακι κι εσπασε το τακουνι της, οπως δηλωσε ο τοτε Υπουργος Προστασιας του Πολιτη, Byron Comt de Polydoras. Παλαιοτερα το εν λογω υπουργειο λεγοταν "Υπουργειο Δημοσιας Ταξεως", αλλα του αλλαξαν το ονομα σε "Προστασιας του Πολιτη", μπας και καταφερουν οι μαλακες οι πολιτες να ξεχασουν το ξυλο που ειχανε φαει τοσα χρονια απο τα οργανα της (δημοσιας) ταξεως. Τελικα οι πολιτες οντως ξεχασαν. Γενικα ξεχνανε ευκολα οι πολιτες, ειδικα οι Χ.Ε.
Να κλεισουμε με τη Jeanne dArc, σημειωνοντας οτι το εκκλησιαστικο δικαστηριο την καταδικασε τελικα το 1431 σε θανατο στην πυρα σε ηλικια 19 χρονων. Σχεδον 500 χρονια αργοτερα, η Ρωμαιοκαθολικη Εκκλησια, την ανακηρυξε αγια. Κατι σαν τον Γεροντα Παστιτσιο ή το μοναχο Βησαριωνα, αλλα με λιγοτερα θρησκευτικα πανηγυρια οπου πωλουνται θαυματουργα λαδια, αλοιφες για τους κάλους και προφυλακτικα με αρωμα θυμιατου και γευση λιβανου.
Ειναι σημαντικο επισης να σημειωσουμε, οπως γινεται παντα σε ολα τα ιστορικα chain mails που κυκλοφορουν τον τελευταιο καιρο για να αφυπνισουν το κοιμωμενο εθνος, οτι η Jeanne dArc, εκτος απο παρθενα (απο τα ρουθουνια) ηταν και μελος της ΕΟΝ (Εθνικη Οργανωση Νεολαιας – Ναζιστικη Οργανωση του Μεταξα), των Ταγματων Ασφαλειας, της Χρυσης Αυγης και πηγαινε και κατηχητικο. Οπως ολοι οι σωστοι πατριωτες που διαφερουν απο τους "αναρχωαπλιτους-αρηστεροσυριζαιους-λαθρωλαγνους-θωλοκουλτουριαριδες". 
Οι προηγουμενοι χαρακτηρισμοι δεν ειναι δικες μου κατασκευες. Ειναι πολυ δημοφιλεις και απαντουνται συχνα σε σχολια αναγνωστων κατω απο αρθρα πατριωτικου περιεχομενου σε δημοφιλη blogs και χαζοεφημεριδες (λες κι εχουμε και καμμια σοβαρη εφημεριδα στην Ελλαδα) με τιτλους οπως "Στα 400 εκατομμυρια εχουν φτασει οι λαθρομεταναστες στην Ελλαδα", "Νεα γερμανικη/τουρκικη/αλβανικη/σκοπιανη/εβραϊκη προκληση", "ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!" κλπ. κλπ. Επισης οι συγκεκριμενοι χαρακτηρισμοι ειναι εξαιρετικα βολικοι για δυο λογους:
Πρωτον, γιατι ειναι συνθετες λεξεις και μπορουν ευκολα να αλληλοαντικατασταθουν. Για παραδειγμα απο το "αναρχοαπλυτος-αρηστεροσυριζαιος" μπορεις να φτιαξεις το " αρηστεροαπλυτος-αναρχοσυριζαιος" εχοντας ετσι την ψευδαισθηση οτι εκτος απο αφυπνισμενος ΕΛΛΗΝΑΣ εισαι και γλωσσοπλαστης.
Δευτερον, γιατι περιεχουν πολλα "α". Στα χελληνικα ο φθογγος "α" γραφεται μονο με το γραμμα "α", σε αντιθεση με τα υπολοιπα φωνηεντα που μπορουν γραφουν με πολλους τροπους, κανοντας ετσι αδυνατο το να γραψει ενας Χ.Ε. μια λεξη με τρια "ι" χωρις να κανει λαθος τουλαχιστον στα 2. Το τραγικο ειναι οτι αυτοι οι τυποι που δεν ξερουν ποτε χρησιμοποιειται το "ο-μικρον" και ποτε το "ο-μεγα", θελουν και την επιστροφη του πολυτονικου συστηματος! Μιλαμε για τρελα νουμερα!
Επισης, περι του τυλιχθεντος μετα σημαιας ανυπαρκτου φασιστοευζωνα διαβαστε εδω και εδω
Την ταινια Joan of Arc του Luc Besson μην τη δειτε. Απλα δε βλεπεται. 


Αφησαμε πισω μας τη γραφικη Ορλεανη 

και οδηγωντας σε επαρχιακους δρομους 


φτασαμε στο Château Laloin που θα μεναμε τις επομενες μερες. 
Ενα ξενοδοχειο-πυργο (δεν ειμαστε και τυχαιοι να μενουμε σε καμπινγκ αμα λαχει να ΄ουμε) που μας το ειχε προτεινει ενας φιλος Γαλλος. 

Το προτεινω ανεπιφυλακτα. http://www.chateau-laloin.fr






Για να μη δημιουργουνται εντυπωσεις και ψαχνετε να με βρειτε στην επομενη λιστα μεγαλοκαταθετων, σημειωνω οτι η τιμη για 4 ατομα μαζι με πρωινο δεν υπερβαινει το ποσο που απαιτει ο ιδιοκτητης ξενωνα της κακιας ωρας με 2 ραντζα και τουαλετα α λα τουρκα στην Ανω Μακρυμουνιτσα παραμονες Δεκαπενταυγουστου πριν το πανηγυρι της Παναγιάς της Μεγαλοκαταθετριας.
Απο το συγκεκριμενο καστροξενοδοχειο, τα πιο πολλα καστρα ηταν σε αποσταση μισης ωρας με αυτοκινητο.
Και φτασαμε στο πρωτο και γνωστοτερο, το Chambord.
Δεν την εβγαλα εγω οταν εκανα βολτα με το ελικοπτερο μου
Και πετυχαμε και ενα πουλμαν με Ελληναρες. 
Η φτωχεια θελει καλοπεραση!







Η εισοδος στο Chambord ειναι ψιλοτσουχτερη. 10 ευρωπουλα το ατομο αν θυμαμαι καλα.
Ειναι ακριβο σπορ ο τουρισμος, ειδικα ο ατομικος και ειδικοτερα ο οικογενειακος. 

Ποσα καστρα εχει γενικα η περιοχη? Ειναι καμμια 20αρια. 
Και ποσα αξιζει να δεις? Ισως ολα.
Αλλα επειδη καπου μετα το 7ο ή 8ο θα αρχισεις να βαριεσαι να βλεπεις το ελαφι κρεμασμενο στον τοιχο 

και το 526o δωματιο που ο πριγκηπας κουτουπωνε την πριγκηπισσα, την κυρια των τιμων, τη μαγειρισσα, το μαγειρα, τον ιπποκομο και το κυνηγοσκυλο του, νομιζω οτι αν δεις 3 εισαι ενταξει.
Κι εμεις πηγαμε στα γνωστοτερα που ειναι το Chambord και το Chenonceau, και στο Clos-Lucé.
Θα τα δουμε ενα-ενα. 
Το Chambord λοιπον ειναι το δημοφιλεστερο. Χτιστηκε μεταξυ 1519 και 1547 ως κυνηγετικο παλατι για το βασιλια François I, προκειμενου να βρισκεται κοντα στην ερωμενη του την Claude Rohan - Comtesse de Thoury, συζυγο του Julien de Clermont, ενος ευγενους, του οποιου το παλατι Château de Muides, ηταν πολυ κοντα.
Κυνηγετικο παλατι και πουτσες μπλε... Γαμηστρωνας ηταν στην ουσια. Πολυτελειας ομως.
Και ο βασιλιας δεν περασε συνολικα πανω απο 7 εβδομαδες στο παλατι αυτο. Ερχοταν να κυνηγησει, να γαμησει και να φυγει. Αν υπολογισουμε το κοστος κατασκευης και το χρονο παραμονης του βασιλια σε αυτο, μαλλον πρεπει μιλαμε για τα πιο ακριβα γαμησια της Παγκοσμιας Ιστοριας. Ισως περισσοτερο κι απο αυτα του αλλου διασημου Γαλλου μαρκησιου, του Akí de Tsohadzó, ο οποιος βεβαια προτιμουσε το Four Seasons στο Παρισι. 

Το κτιριο δεν ηταν παντα σε αυτην την κατασταση. Αναπαλαιωθηκε μετα τον Β΄ Παγκοσμιο Πολεμο γιατι μετα την επανασταση το κτιριο αρχισε να ρημαζει, οπως το ΠαΣοΚ μετα το Μνημονιο. Τη Γαλλικη Επανασταση εννοω παντα και οχι αυτην της 21ης Απριλιου που ηταν και γαμω τις επαναστασεις, γιατι εκεινη την εποχη ο λαος περναγε ζωη και κοτα και και το χρεος της χωρας ηταν μηδενικο.
Αλλο καταπληκτικο επιχειρημα των Χ.Ε. ειναι οτι η Επανασταση της 21ης Απριλιου ηταν τελικα καλη γιατι ειχε μηδενικο χρεος. Οταν ακους τετοια επιχειρηματα, δε νομιζω οτι αξιζει τον κοπο να συνεχισεις την κουβεντα. Απλα σχολιαζεις τη γκολαρα του Μητρογλου και τις ευρωπαικες επιτυχιες του Γαβρου.




Σημαντικο ειναι να αναφερουμε οτι μεσα στο καστρο ειχαν κρυψει οι Γαλλοι πολλα εργα τεχνης για να τα προστατευσουν απο τους Ναζι στο Β΄ Παγκοσμιο Πολεμο.





Το πιο εντυπωσιακο κομματι του κτιριου, που ενταξει, γενικα ειναι εντυπωσιακο, ειναι η διπλη παραλληλα ανελισσομενη σκαλα, που αποδιδεται σε σχεδια του Leonardo Da Vinci, που εζησε τα τελευταια χρονια της ζωης του στην περιοχη.




Εδω, οπως τελειωνει απο μεσα,

και απο εξω.
Σε βγαζει στην ταρατσα του πυργου.
Οπου εκτος του οτι γινεσαι θεαμα,

απολαμβανεις την καταπληκτικη τοποθεσια. 

Καταπληκτικη ειναι και η πανιδα και η χλωριδα αλλα και η μουνιδα στα περιξ του καστρου.





Και μετα απο καμμια ωριτσα (ισως και λιγο παραπανω) βγαινεις.

Εδω το εστιατοριο με θεα το καστρο.

Και το γεφυρακι.




"Και ποιος μαλακας εκτος απο σενα ενδιαφερεται να παει να δει τα σκατοκαστρα των βρωμογαλλων?" 
θα μου πειτε. 

Well, το Chambord συγκεντρωνει περιπου 700.000 επισκεπτες το χρονο. 
Περιπου οσα εισιτηρια κοβονται σε ολα τα γηπεδα της Super League σε εναν χρονο...

1 σχόλιο:

  1. Θυμηζει James Bond Moonraker, ιδιαιτερα η φωτογραφια απο το ελικόπτερο. O Roger Moore ελειπε :-)
    Καλα Χρηστουγεννα
    Χηστος Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή