Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Αρχιζει το ματς!


Εχουμε ηδη φτασει Βαρσοβια και ετοιμαζομαστε να βγουμε στην πολη. Ειμαι περιεργος να δω ποσοι Ελληνες εχουν ερθει. Το 2004 στο Porto στην πρεμιερα με την Πορτογαλια ειμασταν 3.500. Το 2008 στο Salzburg στον πρωτο αγωνα με τη Σουηδια λιγο περισσοτεροι. Το 2012 εν μεσω κρισης φοβαμαι οτι θα ειμαστε λιγοτεροι, αλλα ελπιζω το κεντρο να ειναι γεματο πυροβολημενους τυπους που θα φωναζουν οτι "ολη η Βαρσοβια ειναι μπλε, ειναι μπλε, ειναι μπλε-ε-ε!!!".
Εχω ερθει με εναν Τσαμπικο και τους Ελληνοπολωνογερμανους γιους μας, οι οποιοι αυτη τη φορα αποφασισαν να υποστηριξουν την Πολωνια. Δεν ειναι οι πρωτοι Ελληνοπολωνοι. 
Εχει υπαρξει η Σοφια Μινεϊκο, η πρωτη γυναικα του Γεωργιου Παπανδρεου, του Γερου της Δημοκρατιας που λεμε ηλιθιοδως, μια και μιλαμε για τον Πρωθυπουργο του Εμφυλιου, γνωστο και στην εποχη του ως παπατζη, γιατι η πολιτικη του ηταν τελειως τζογος. Η Σοφια ηταν η μητερα του Ανδρεα Παπανδρεου και γιαγια του ΓΑΠ, η οικογενεια της οποιας εγκατασταθηκε απο την Πολωνια στην Πατρα στις αρχες του αιωνα.
Υπαρχει ο Jerzy Iwanow-Szajnowicz, Ελληνοπολωνος κατασκοπος, απο τους διασημοτερους του Β΄Παγκοσμιου Πολεμου. Απιστευτος τυπος! Αν διαβασετε εδω τι εχει κανει, θα παθετε πλακα. Η αληθεια ειναι οτι μου φαινονται υπερβολικα, αλλα και τα μισα να ισχυουν, ειναι πραγματικα απιστευτα. Δεν ειναι τοσο αγνωστος οσο νομιζετε. Αν βλεπετε μπασκετακι ή ειστε οπαδος της Γριας (του Ηρακλη δηλαδη) ξερετε σιγουρα οτι ο Ηρακλης παιζει στο Ιβανωφειο. Ετσι ονομαστηκε το κλειστο του μπασκετ προς τιμην του. Ο Iwanow ηταν εξαιρετικος αθλητης ποδοσφαιρου, πολο και κολυμβησης, καταπληκτικος σαμποτερ και εκτελεστηκε απο τους Γερμανους στην Αθηνα το 1943. Ο αδριαντας του υπαρχει καπου στη Θεσσαλονικη.

Και στον πιο εμπορικο δρομο της Βαρσοβιας, τη Nowy Swiat, βρισκεται το σπιτι του.



Υπαρχει ο σαγωνιας. Ο Γκμοχ. Ο οποιος μεσα σε ενα χρονο ειχε μαθει καταπληκτικα ελληνικα, αλλα στα επομενα 30 χρονια δεν τα βελτιωσε καθολου. Χαρακτηριστικη ατακα του: "Οπωσδήποτα!" 
Για τον Krzysztof δεν εχουμε λογια εμεις οι βαζελοι...
Εδω το γκολ στο Αμστερνταμ.

Υπαρχει και ο Teo Vafidis ο οποιος μαλλον ψηνει σουβλακια καπου στη Βαρσοβια.
 Στην οποια συνυπαρχει το παλιο με το καινουργιο.

Το ωραιο ομως ειναι το παλιο. Stare Miesto σημαινει Παλια πολη.

 Παλια ειναι και η πιο δημοφιλης μπυρα, η Zywiec.
To σημειο αναφορας της παλιας πολης ειναι η κολωνα του Zygmund.
Του Σουηδου βασιλια της Πολωνιας. 
Σουηδος βασιλια της Πολωνιας? Ναι!
Ο δικος μας ηταν Ελληνας μηπως? Νομιζετε πως η Ελισαβετ της Αγγλιας που γιορτασε τα 60 χρονια στο θρονο προχθες ειναι Αγγλιδα? Γερμανιδα ειναι. Και ο αντρας της, ο Φιλιππος, ειναι Ελληνας!
Αριστερα ειναι η παλια πολη, που καταστραφηκε ολοσχερως απο τους Γερμανους στον πολεμο και ξαναχτιστηκε απο την αρχη.
 Δεξια, το παλατι.

 Και πισω δεξια το γηπεδο.
Αν απο την κολωνα του Zygmund συνεχισετε ολο ευθεια, θα βγειτε μετα απο καμμια 250αρια εκκλησιες (πιστος λαος οι Πολωνοι) στην παλια πλατεια. Που ειναι πανεμορφη. 


 Και τη στολιζει η Syrenka. Η γοργονα συμβολο της πολης.
Τις τελευταιες μερες, οι Πολωνοι ψηφισαν και το επισημο τραγουδι του Euro. Πατηστε το κουμπακι και κλειστε και αυτια και ματια. Το τραγουδι ειναι απιστευτο!!!
Τα σχολια στο youtube (στα πολωνικα) θα κανουν και νταβατζη να κοκκινισει. Βεβαια το ιδιο πραγμα καταφερνει και το τραγουδι...
Κι αφου το ριξαμε στο ποδοσφαιρικο τραγουδι και το ματς αρχιζει οπου να ΄ναι, αντε να βαλω κι εγω ενα παλιο τραγουδι. Για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι. Απο τις εκπομπες της ΕΡΤ για το Mundial του Μεξικου. Τοτε που ξυπναγαμε νυχτα και χτυπουσαμε φραπε στις 04:00 το πρωι για να δουμε παιχνιδαρες σαν το ΕΣΣΔ – Βελγιο. Τοτε που ο διαιτητης ειχε σφαξει την εκπληκτικη ομαδα της Ρωσιας. Ρωσια ετοιμασου! Θα ερθει κι η σειρα σου!










Θιωπη! Αρχιδει το ματθ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου