Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Πυραμιδες Γκιζας

Απο νωρις ξεκινησα μ΄εναν παλιο μου φιλο, και με φελαχο ταξιτζη περασαμε το Νειλο.
Που δυστυχως δεν εχει ουτε ρετσινα δροσερη, ουτε και ομορφα κοριτσια, που να σε ξετρελαινουνε με ναζια και καπριτσια. Το μονο σεξυ θηλυκο που μπορειτε να δειτε στο Κάιρο ειναι θηλυκη καμηλα με αξυριστα ποδια. Και μετα απο μια βραδυα με πολλες μπυραμιδες,  
ξεκινησαμε να δουμε τις κανονικες πυραμιδες. 
Η Μεγαλη Πυραμιδα του Χεοπα (Khufu), ειναι το μονο απο τα 7 Θαυματα του Αρχαιου Κοσμου, που διασωζεται σημερα. Ενταξει, οχι το μονο. Υπαρχει και ο Μικυ Θεοδωρακης. Βρισκεται στη Γκιζα, εκει που τελειωνει η πολη του Καΐρου και αρχιζει η ερημος Σαχαρα. Αν αφησετε πισω σας την πολη και τις Πυραμιδες και αρχισετε να ταξιδευετε προς τα δυτικα, θα φτασετε μετα απο 6.500 χιλιομετρα στον Ατλαντικο Ωκεανο χωρις να εχετε συναντησει, πολη, χωριο, δεντρο ή ανθρωπο. Αντε να πετυχετε κανενα καραβανι και καμια οαση. Εκει λοιπον διαλεξε ο Χεοψ ή Khufu στα Αιγυπτιακα (Χεοψ ειναι το ελληνικο του ονομα) να φτιαξει τον ταφο του. Διπλα ακριβως εχτισε ο γιος του ο  Χεφρηνος (Khafre) και λιγο πιο περα ο εγγονος του ο Μυκερινος (Menkaure). Θυμιζει λιγο ελληνικη οικογενεια, οπου ολοι μενουν κοντα για να τσακωνονται πιο συχνα και να μη μιλανε ο ενας στον αλλον. Απο σεβασμο, η Πυραμιδα του νεοτερου, δεν ειναι ποτε μεγαλυτερη απο αυτη του παλαιοτερου. Γιατι μπορει ο νεος να ειν΄ ωραιος, αλλα ο παλιος ειναι αλλιως. Γιαυτο η του Χεοπος, ειναι η μεγαλυτερη απο τις 3 μεγαλες. Στη Γκιζα υπαρχουν και αλλες μικροτερες 6 πυραμιδες, ανεβαζοντας το συνολο σε 9. Σε ολη την Αιγυπτο υπαρχουν συνολικα 110. 
Εδω (και στην αποπανωνε) ειναι η εισοδος στο εσωτερικο της Μεγαλης Πυραμιδας
Κι εδω η θεα απο την εισοδο της Πυραμιδας...
Η εισοδος της Μεγαλης Πυραμιδας (1η αριστερα) ειναι απο την πλευρα που βλεπει προς την πολη.
Αναμεσα στη 2η Πυραμιδα και την πολη βρισκεται η Σφιγγα.
Η πολη ειναι εκνευριστικα κοντα, γιαυτο ενω το μερος ειναι μαγικο, μια ματια προς τη λαθος κατευθυνση καταστρεφει τη μαγεια. Το ιδιο κανουν και οι δεκαδες μικροπωλητες που προσπαθουν να πουλησουν στους τουριστες εισιτηρια, καρτ ποσταλ, θεσεις παρκινγκ, σουβενιρ, φωτογραφιες, φωτογραφιες με καμηλα, βολτες με καμηλα, σεξ με την καμηλα, σεξ χωρις την καμηλα, παπυρους, παπαρους και διαφορες αρχιδοπαπαριες φαραωνικης εμπνευσεως. 
Σε μια χωρα 85 εκατομμυριων κατοικων με μεσο μισθο κατω απο 100€ και καμια προοπτικη βελτιωσης της οικονομικης τους καταστασης για τα επομενα 200 χρονια (μεχρι να μπει η Αιγυπτος στη Ε.Ε. και να πεσουν τα πακετα), μπορω να πω οτι και λιγοι μικροπωλητες ηταν εκει. Ο τουρισμος απο την περσινη επανασταση και μετα ειναι σε αθλια κατασταση. Κι εμας, ως ελαχιστους εκπροσωπους των ηλιθιων τουριστων, μας κυνηγουσαν με το ντουφεκι για να μας πουλησουν κατι. Για σας που τρομαζετε με τον Αιγυπτιακο μεσο μισθο αυτο, να σας υπενθυμισω οτι τη δεκαετια του ΄80, 30.000 Δραχμες ηταν ενας μεσος (οχι καλος, αλλα μεσος) μισθος. Λιγο πριν το Ευρω, ενας μεσος μισθος ηταν λιγο πιο κατω απο 200.000 Δραχμες (ουτε καν 600€). Το σημειωνω οχι γιατι θελω να γυρισουμε εκει, αλλα για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεωτεροι. Και απο τοτε μεχρι προσφατα, λιγο πριν την κριση δηλαδη, δεν αλλαξαν τοσο πολυ τα προϊοντα και οι υπηρεσιες που καταφερναμε να παραγουμε. Αλλαξαν ομως πολυ οι καταναλωτικες μας συνηθειες. Απο παπακι με κομμενη εξατμιση (για να σπαει αρχιδια) πηδηξαμε στη BMW με στερεοφωνικο υπερπολλαπλασιων Watt απο αλογα HP (για να σπαει αρχιδια). Βεβαια η κλασσικη ερωτηση “Ποσο παει μια BMW  στη Γερμανια?“ επανερχεται στο προσκηνιο, οχι ομως πια απο ενδιαφερομενους αγοραστες, αλλα απο ενδιαφερομενους πωλητες.
Πολυ στραβοχυμενη ειναι η Πυραμιδα. Ειπαμε οτι οι Αραβες εκλεψαν την εξωτερικη επιστρωση απο λευκη σοκολατα και αμυγδαλα για να κανουν αφρολουτρο. "Στασου! Μυγδαλα!" μου φωναζε οπως με κυνηγουσε ενας αυτοχθων πωλητης γιδοβοσκος με το ονομα Yahabibi-Yaleleli-Horepsemoutsifteteli. Τωρα να μου πουλησει ηθελε? Να μου τον ακουμπησει ηθελε? Επειδη φοβομουν οτι ηθελε να μου πουλησει κατι, τον εδιωξα ευγενικα με τις 2 σημαντικοτερες αραβικες λεξεις που πρεπει να κατεχει καθε τουριστας σε αραβικη χωρα: "La! Sukran!" (Οχι! Ευχαριστω!). Eυτυχως ειχαμε φροντισει να παρουμε εναν ξεναγο, πρωτον για να αποθαρρυνει τους πεφτουλες και δευτερον και σημαντικοτερο για να μας πει 5 πραγματα για οτι βλεπαμε. Μας ψιλοεπιασε τον κωλο, καθως ζητησε “μονο“ 300EGP (36€) για 3 sites και ολοκληρη μερα, αλλα μας πηρε άλλα 700EGP για εισιτηρια που (κακως) τα αγοραζε εκεινος για μας. Μας εδωσε μεν τις αποδειξεις, αλλα ειμαι σιγουρος οτι μας πασαρε και μερικες που δεν ειχαμε αναγκη. Π.χ. τον κοβω κομματια οτι η επισκεψη στη Σφιγγα συμπεριλαμβανεται στα 60EGP που στοιχιζει η εισοδος στο συγκροτημα της Γκιζας. Βεβαια η μπαζα του πρεπει να ηταν κανα 10€ ανα ατομο, οποτε χαλαλι του. Σιγουρα δε χαραμισαμε την ωρα μας μαζι του.

XΑΛΑΛ - ΧΑΡΑΜ
Ευκαιρια να εξηγησω τι σημαινει "χαλαλ" και τι "χαραμ". Μου τα εχει μαθει ενας φιλος Αιγυπτιος. Καλο παιδι και ευσεβης μουσουλμανος. Πριν πολλα χρονια τον εστειλα μηνα του μελιτος στη Μυκονοκονο. Οχι, δεν το εγραψα λαθος. Ετσι μου το λεει ακομα. Μυκονοκονος! 
Πρεπει να του εχει μεινει βαθια χαραγμενη η Μυκονοκονος, γιατι εκει μαλον ανακαλυψε το σεξ. Οχι, δε βρηκε καναν ψωλοβροντη Ελληνα, αλλα σαν ευσεβης μουσουλμανος δεν ειχε ακουμπησει ποτε γυναικα πριν το γαμο. Φοβαμαι πως ουτε καν δεν ειχε "χτυπησει φραπε" μεχρι τοτε, και φοβομουνα ωρες-ωρες μη μου παθει τιποτα, δηλαδη να εκραγει καποια στιγμη και να πεταχτουν τα φλοκια παντου!
Ενα μεσημερι πριν πολλα χρονια, πηγαμε για φαΐ στην καντινα της δουλειας. Ο τυπος εξερευνουσε τα φαγητα. 
_Ελα μαλακα! Μοσχαρι ειναι αυτο τι το κοιτας? Δε δαγκωνει! Δεν ειναι χοιρινο.
_Ναι, το βλεπω πως ειναι μοσχαρι, αλλα ειναι χαλαλ?
_Χαλαλι σου ρε φιλε! Φατο να φχαριστηθεις! Αληθεια, τι ειναι το χαλαλ?
_"Χαλάλ" στα αραβικα σημαινει "επιτρεπτό". O ισλαμικος νομος (γνωστος και ως Sharia) επιτρεπει να φας το κρεας, οταν το ζωο εχει σφαχτει "σωστα". Δηλαδη κοβοντας το λαιμο χωρις ομως να κοψεις τη σπονδυλικη στηλη, να αφησεις το αιμα να στραγγιξει, και να πεις (του ζωου) τη φραση "Bismillah" (="Στο ονομα του Αλλαx"). Τοτε ειναι χαλαλ! 
Αν δεν το κανεις ετσι ακριβως, τοτε ειναι "Χαράμ" ("απαγορευμενο")! Και δεν κανει να το φας!
_Χαραμι παει το ζωακι δηλαδη! Και δε μου λες, αν αυτος που το σφαζει ειναι μουγκος, λεμε τωρα, κι επειδη εσεις οι μουσουλμανοι ειστε φιλευσπλαχνοι (οπως και οι δικοι μας οι ουγκα ουγκα), και του δωσετε τη δουλεια του μουγκου, πως θα το πει το  "Bismillah"? Μη στραβωνεις, απλα θελω να διευρυνω τους οριζοντες μου!
(Στραβωνει λιγο, αλλα γουσταρει τετοιες ερωτησεις γιατι παντα εχει απαντηση) 
_Αν το πει απο μεσα του ειναι ΟΚ!
_Και πως ξερεις γενικα οτι αυτος που σφαζει, το λεει? Η οτι ο μουγκος το λεει απο μεσα του?
_Οι μουσουλμανοι δεν παιζουν με αυτα. Και σε τελικη αναλυση, η αμαρτια ειναι δικη του και οχι δικη μου. (Με κοιταει και λιγο αγριεμενα που τονε τζαρτζαρω συνεχεια. Εγω φυσικα δεν ενδιδω)
_Και δε μου λες και κατι αλλο? Αν ειναιρε παιδι μου super-duper σφαγειο και γινεται της πουτανας απο δουλεια κλπ. μπορουν να βαλουν ενα play back να παιζει και να λεει συνεχεια "Bismillah",  "Bismillah",  "Bismillah", κι αλλοι να σφαζουν απροσποκτοι? Αυτο ειναι ενταξει?
_Τωρα θες να μιλησουμε σοβαρα ή να με κοροϊδεψεις?
_ΟΚ. Ας φαμε θα βρω κατι αλλο μετα να σε τσιγκλισω.  
Τη λεω την ιστορια σε ενα φιλο Ελληνα. 
_Ειναι πολυ μαλακες οι μουσουλμανοι. Φανατικοι τελειως.
_Και δεισιδαιμονες ε?
_Ουουου!
_Σωστα. Ενω εμεις δεν ειμαστε, ε?
_Οχι βεβαια.
_Σταυρουδακι φορας?
_Τι σχεση εχει αυτο?
_Φορας?
_Φοραω. Σε ενοχλει?
_Καθολου. Χρυσο ετσι?
_Εμ τι τσιγκινο?
_Γιατι δε φορας ξυλινο? Μαραγκος ηταν ο Χριστος. Δεν ηταν χρυσοχοος! Και ο σταυρος του ξυλινος ηταν! (Και σε σχημα Τ οπως μαθαμε. Αυτο δεν το ηξερα τοτε. Οχι πως θα με πιστευε. Θα μου πειτε τωρα, ουτε εσεις με πιστευετε...)
_Ολο μαλακιες λες!
_Σιγα το νεο! Δε μου λες? Οταν περνας απο εκκλησια κανεις το σταυρο σου?
_Φυσικα και κανω! Κακο ειναι? 
_Οχι. Κακο δεν ειναι... Ειναι ομως καλο?
_Ειναι κακο ρε μαλακα???
_Ειναι καλο δηλαδη?
_Μα τι μαλακιες ρωτας???
_Απλη ερωτηση κανω. Δεν ξερεις αν ειναι καλο η κακο, παντως για καλο και για κακο, κανεις το σταυρο σου. Δεν ξερεις τι μπορει να παθεις. Σωστα?
_Εμ? Μονος σου τα λες!
_Νηστευεις?
_Εεεε ,οχι... Μεγαλη Βδομαδα μονο.
_Ολη?
_Πεμπτη με Κυριακη.
_Μεγαλη Παρασκευή δεν τρως κρεας?
_Οχι! 
_Μονο θαλασσινα τρως. Παω στοιχημα! Εγω που τρωω κρεας, ειμαι αμαρτωλος? 
_Οχι δικαιωμα σου ειναι! Τρως αληθεια κρεας Μ. Παρασκευη?
_Φυσικα! Ανελλιπως εδω και σχεδον 20 χρονια καθε Μεγαλη Παρασκευή χτυπαω σουβλακια! (Καρντασια, εννοω πιτες με σουβλακια η αλλιως σαντουιτς με σουβλακι οπως λετε και στην Β. Ελλλλλλλαδα).
  
_Και που τα βρισκεις τα σουβλακια ρε μαλακα Μ. Παρασκευή?
_Ενταξει! Στη φονταμεταλιστικη πατριδα μας, δεν ειναι ευκολο να βρεις, ακομα και στην Αθηνα. Αλλα αν θες βρισκεις.
_Καλα! Δε ντρεπεσαι ρε μαλακα? Σουβλακια ρε μαλακα Μ. Παρασκευή? 
_Εσυ ρε μαλακα ΑΝΕΚΤΙΚΕ, που κοροιδευες τον Αιγυπτιο μου ειπες "Δικαιωμα σου". Δε μου ειπες?
_Ειπα ρε μαλακα! Αλλα υπαρχουν και ορια! Σουβλακια Μ. Παρασκευή! Αντιχριστε!
_Ναι ρε μαλακα! Τωρα που το σκεφτομαι εχεις δικιο. Ειμαι Αντιχριστος. Αν ημουν καλος χριστιανος, θα πηγαινα σε κυριλε ουζερι να χτυπησω αστακομακαροναδες, γαριδες, καλαμαρακια, σουπιες, σαγανακια και να κατεβασω και μερικα ουζακια και κρασακια! 
Σεμνα και τραπεινα! Που ελεγε κι ο καταλληλοτερος! Ετσι για να συμπασχω κι εγω με τα παθη του Χριστου. Γιατι ειναι γνωστο οτι πανω στο σταυρο, ο Χριστος παρηγγειλε χαβιαρι και σαμπανια, γιαυτο ειναι νηστισιμα.

Επιστρεφω στις Πυραμιδες, λιγο πριν ξεκινησω την καθοδο, στο Φαραωνικο Αδη. Δε γινεται να μη μπεις μεσα. Η επισκεψη στα εσωτερικα της Μεγαλης Πυραμιδας στοιχιζει 100EGP (= 12€). Πιο πολυ κι απο την εισοδο στο συγκροτημα. Ο ξεναγος μας ειπε να προτιμησουμε τη 2η πυραμιδα, γιατι ειναι πολυ πιο φθηνη (40EGP), εχει λιγοτερο εως καθολου κοσμο, το κατεβασμα ειναι πιο ευκολο, και μεσα ειναι ολοιδια με τη μεγαλη. Κι εμεις μετα απο βαθυστοχαστη σκεψη διαρκειας 0,2’’ συμφωνησαμαν.
Διπλα στις Πυραμιδες ειναι και το παλατι του βασιλια Φαρουκ. Ο Φαρουκ εκτος απο Αιγυπτιος, ηταν Αλβανος και Τουρκος.
File:Kingfarouk1948.jpg
Ο προ-προ-προ.....προπαππους του, ο Μωχαμεντ Αλη, ο ιδρυτης της Δυναστειας (ο Φαρουκ ηταν ο 10ος βασιλιας της δυναστειας του Μωχαμεντ Αλη) ηταν Αλβανος απο την Καβαλα και η μητερα του Τουρκαλα. Ο προγονος του, ο Μωχαμεντ Αλη  καποια στιγμη παραιτηθηκε απο το θρονο του για να κανει καριερα πυγμαχου με το ψευδωνυμο Casius Clay, αν και δεν αποκλειεται να ειναι απλη συνωνυμια. Ο Φαρουκ λοιπον, ο κυριαρχος της Αιγυπτου και του Σουδαν, πηρε το μπουλογλου απο το θρονο το 1952. Τον ανετρεψε ο στρατηγος του, ο Νασερ. 
Το Νασερ διαδεχτηκε ο  Σαντατ, ο οποιος δολοφονηθηκε κατα τη διαρκεια μιας στρατιωτικης παρελασης το 1982 απο Ισλαμιστες κομαντος του στρατου του, βαση μιας φετβα που ειχε εκδοσει ο Αιγυπτιος Ισλαμιστης Σεΐχης Omar Abdel-Rahman.
Αυτη τη δολοφονια τη θυμαμαι ακομα πολυ εντονα. Ηταν απο τις πρωτες μου δολοφονιες. 
Δεν εννοω πως την οργανωσα εγω, αλλα ηταν οι πρωτες που ειχα δει στην τηλεοραση. Και θυμαμαι πολυ εντονα εναν αντιπαθεστατο και κακομουτσουνο τυπο που ηταν αναμεσα στο πληθος και ειχε γλυτωσει απο τις σφαιρες των δολοφονων. Και ημουν σιγουρος οτι αυτος ηταν ο εγκεφαλος πισω απο τη δολοφονια. 
 
Τελικα ο τυπος εγινε ο επομενος προεδρος. Και πρεπει να ηταν τρομερα αγαπητος στο λαο. Στις εκλογες που γινονταν καθε 6 χρονια επαιρνε γυρω στο 98% των ψηφων. Ουτε ο ΓΑΠ στο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ δεν επαιρνε τετοια ποσοστα...
Το παλατι του Φαρουκ ειναι ενα εκπληκτικο ερειπιο διπλα σε ενα εκπληκτικο μνημειο. Διπλα ακριβως ηταν και η εισοδος της Πυραμιδας του  Χεφρηνου (Khafre). 
Στην εισοδο, μου ηρθε στο μυαλο η ατακα του Woody Allen: “Η τελευταια φορα που μπηκα σε γυναικα ηταν οταν επισκεφθηκα το Αγαλμα της Ελευθεριας“! Γελασα μονος μου σα μαλακας και αρχισα να κατεβαινω την αποτομη ραμπα. 
Η καταβαση δεν ειναι τοσο ευκολη ειδικα αν εισαι αψηλο παλουκαρι και πρεπει να προσεχεις να μη χτυπησεις το κεφαλι αλλα και να μη γλυστρισουν τα ποδια. Μετα απο μερικα βηματα γυρισα 180° και συνεχισα το κατεβασμα περπατωντας προς τα πισω. Ηταν πιο ευκολο. Ευτυχως παντως που δε διαλεξαμε τη Μεγαλη Πυραμιδα, γιατι απο την ωρα που μπηκαμε μεχρι να βγουμε, δεν εμφανιστηκε κανεις. Δε θα ηθελα να ημουν εκει καλοκαιρι με ζεστη και πολυκοσμια.
Και στο τελος ανακαλυψαμε οτι δεν ημασταν μονοι εκει μεσα.
Σιγουρα ετσι ονειρευεται τον ταφου του ο Dominique Strauss-Kahn!
Πλακα ηταν ρε παιδια. Μονοι μας ημασταν.
Ειπαμε οτι οι Πυραμιδες δεν ηταν ετσι αγριες στην επιφανεια οπως ειναι σημερα. Υπηρχε μια επιπλεον στρωση πετρας η οποια ηταν λεια, την ειχαν τριψει καλα οι συμβασιουχοι του Φαραωνικου δημοσιου, ενω οι μονιμοι απο κατω ξυναν την καραπουτσαρα τους και περιμεναν το εφαπαξ. Αυτη η στρωση εξαφανιστηκε οταν εμφανιστηκαν οι Αραβες εισβολεις και αρχισαν να την αφαιρουν για να χτισουν τα σπιτια τους
Το ξαναγραφω για να το εμπεδωσετε. Ετσι ακριβως εκαναν και τα Χριστιανοταλιμπαν στην Ελλαδα με τους αρχαιους ναους, τους οποιους “εσωσαν“ με το να χρησιμοποιουν τα υλικα τους για να χτιζουν Χριστιανικους ναους.
Για καποιον απροσδιοριστο λογο, στην Πυραμιδα του Χεφρηνου δεν εκλεψαν ολη την κουβερτουρα και μπορουμε να δουμε πως ηταν οι Πυραμιδες πριν αφαιρεθει η επιστρωση.
Στην κορυφη καθε Πυραμιδας, υπηρχε μια μικρη Πυραμιδα καλυμενη απο χρυσο η οποια γυαλιζε στον Ηλιο απο χιλιομετρα μακρυα. 
Αυτες οι “μυτες“ βρισκονται σημερα στο Αιγυπτιακο Μουσειο. Αλλα δεν καταλαβα αν ηταν οντως απο τις Πυραμιδες της Γκιζας. Θα μου εκανε τρομερη εντυπωση το οτι δεν "εξαφανιστηκαν"...
Λιγο πιο περα, μπηκαμε στον ταφο του Καρ. Ιερεα και δικαστη μαζι, κατι σαν Χριστοδουλο και Καλουση μαζι. 
Ο Προεδρος Obama που ειχε επισκεφθει τον ταφο προσφατα, ανακαλυψε κατι εντυπωσιακο και ειπε: "That looks like me! Look at those ears!”. Και απο τοτε ο ταφος λεγεται "Obama Tomb"!
  Και φωτογραφιζεται ασταματητα.
Εξω στο φως, οι πεφτουλες με τα αλογοκαμηλα κυκλοφορουσαν προς αγραν τουριστων. 
Ξενους δεν μπορουσαν να βρουν και την ειχανε πεσει στους ντοπιους.

Ενταξει, υπηρχαν και εξαιρεσεις. Το σκηνικο δεν το προσεξα την ωρα που φωτογραφιζα, αλλα τωραπου διαλεγα φωτος. Ο καμηλιερης βοηθαει την τουριστρια να φωτογραφισει, αλλα ο λογος που ειναι κοντα της ειναι προφανης. Της εχει κατεβει το παντελονι κατω απο τη χωριστρα και πηγε να κανει ματι ο λιγουρακος. Παντως, δε νομιζω να του εκατσε αργοτερα η γκομενα του καυλιαρη καμηλιερη, ο οποιος μαλλον θα ξεκαυλωσε το βραδακι με την καμηλα... 
Οχι την γυναικα του Καρολου της Αγγλιας. Την κανονικη.
Κατω απο τη 2η Πυραμιδα, υπαρχει ενα παραξενο κτιριο. Θυμιζει αυτα τα θερμοκηπια στην Κρητη που καλλιεργουνε μπανανες, ντοματες και χασισοδεντρα. Το κτιριο αυτο στεγαζει ενα μουσειο με ενα εκθεμα. Το πλοιο του Χεοπα. Στα αγγλικα λεγεται Khufu shipΣτην εισοδο του μουσειου, υπαρχει μια επιγραφη με την αρχαια αιγυπτιακη παροιμια "Stu Khufu tiborta, partiborta kaifyge". 
  File:Gizeh Sonnenbarke BW 2.jpgΤο πλοιο βρεθηκε διπλα στον ταφο σε 1.224 κομματια. Συναρμολογηθηκε ξανα και ειναι πλευσιμο. Φτιαγμενο απο κεδρο Λιβανου. Στο μουσειο δε μπηκαμε (αρα καταλαβαινετε οτι η φωτο ειναι απο το ιντερνετ), γιατι δεν ειχαμε πολυ χρονο, αλλα ουτε και πολυ χρημα, καθοτι χρειαζομασταν εξτρα εισιτηριο. Βλεπετε οι Αιγυπτιοι, οπως και ολοι οι δοξασμενοι λαοι με σημαντικους προγονους, το μονο που εχουνε να εμπορευτουν ειναι η κληρονομια των Αρχαιων προγονων τους. Αφου δε μπορεσαν να μπουνε στην Ευρωπαϊκη Ενωση για να τους διαφθειρουν με Ευρω οι διεφθαρμενοι Ευρωπαιοι, απλα τους βαζουν να πληρωνουν υπερτιμημενα εισιτηρια. Για την εισοδο στο συγκροτημα οι Αιγυπτιοι πληρωνουν 2EGP (ναι δυο). Οι λοιποι Αραβες 10EGP. Οι πλουσιοι κουτοφραγκοι πληρωνουν 60EGP. 


Λιγο πιο περα βρισκεται η Σφιγγα. Η Σφιγγα ηταν ενα μυθικο ον. Κατι σαν τον Αλεφαντο, αλλα οχι τοσο μυθικο. Σωμα λιονταριου και κεφαλι ανθρωπου. Η δυναμη και σοφια μαζι. (Για τη Σφιγγα λεω. Οχι για τον κυρ Νικο). 
Το πισω μερος του κεφαλιου της Σφιγγας. Στο βαθος η πολη.
 Εδω, μπροστα απο το αγαλμα, ηταν τα δωματια που γινοταν η μουμιοποιηση των Φαραω. 
Και απο δω ξεκινουσε η πομπη που εφερνε τη μουμια στον τελικο της ποορισμο. Εκει που θα αναπαυοταν για αιωνες, μεχρι να την ανακαλυψουν οι αρχαιοκαπηλοι, οι αρχαιολογοι και οι τουριστες. Οι αρχαιοκαπηλοι βεβηλωναν τους ταφους με την ελπιδα να βρουν χρυσαφι. Τις μουμιες τις πεταγαν εξω και στο τελος τις τρωγαν τα σκυλια και οτι αλλο ζωο κυκλοφορουσε στην περιοχη. Σημειωτεον οτι το πιο εντυπωσιακο θεαμα στο Μουσειο ειναι η αιθουσα με τις μουμιες. Θα το δουμε πιο περα ομως.
Η μυτη της Σφιγγας, καταστραφηκε απο αγνωστη αιτια. Για πολλα χρονια χρονια κυκλοφορουσε η φημη οτι την κατεστρεψαν οι Γαλλοι στρατιωτες του Ναπολεων οταν εκαναν εξασκηση με τα οπλα τους. Η αληθεια ειναι οτι ο Ναπολεων, ηταν λατρης της ιστοριας και δε θα επετρεπε ποτε κατι τετοιο, αλλα οι λαοι που ειναι καθυστερημενοι και ανικανοι να προστατεψουν την πολιτιστικη τους κληρονομια, καταφευγουν συχνα σε τετοιου ειδους δικαιολογιες. Θα μου πειτε τωρα τι σχεση εχουν οι σημερινοι Αιγυπτιοι με τους Αρχαιους? Σωστη ερωτηση. Αλλα μην τη γενικευσετε και για αλλους λαους.
Θα ηθελα πολυ να εμενα παραπανω, αλλα μας περιμεναν και οι Πυραμιδες της Saqqara, που φαινονται στο βαθος του οριζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου