Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Πυραμιδες Saqqara & Dahshur

Επομενος σταθμος λοιπον, η Saqqara και μετα το Dahshur. Μερικες μερες πριν, το πρωτο βραδυ στο Κάιρο, μπαλκονισμενοι στον 21ο οροφο του ξενοδοχειου που κατοικει μονιμα τα τελευταια 2 χρονια ενας Ιταλος συναδερφος, μου ελεγε για εναν Ελληνα Αιγυπτιωτη, που εχει ενα ιστιοπλοϊκο και οργανωνει κρουαζιερες στο Νειλο. 
_Με 400$ (USD) παμε μια παρεα 20 ατομων και ο τυπος εχει γαμω τα service. Φαγητα, ποτα, μουσικη, και ολα αυτα μεσα στο ποταμι. Πρεπει να το κανονισουμε πριν φυγεις.
_Καλη ιδεα, αλλα δε νομιζω να το προλαβουμε. Θελω οπωσδηποτε να παω Πυραμιδες. Αληθεια τις βλεπεις απο το Νειλο?
_Οχι ειναι μακρυα!
_Μα εχω δει εικονες που το πλοιο με το νεκρο Φαραω αραζει και ξεφορτωνει το σωμα του για να ταφει στις Πυραμιδες.
_Ναι... Οντως... Εχει ενα καναλι πολυ κοντα στις Πυραμιδες. Αλλα ειναι απιστευτο σκουπιδαριο. Αυτο που θα δεις δε θα το πιστεψεις.

Και οντως δεν το πιστευα!

Και οι δυο οχθες του καναλιου, τιγκα στο σκουπιδι. Και γλαροι να βοσκανε. 
Εβλεπα γυναικες να βγαινουν απο τα σπιτια τους με εναν καδο στο χερι, και να αδειαζουν τα σκουπιδια τους στην οχθη. 10 μετρα μπροστα απο το σπιτι τους. Και τι γινεται μετα? 
Βαζουνε φωτια που και που και τα καινε. Και στο δρομο πετυχα πολλες φωτιες και εκλεισα τη μυτη μου (κυριολεκτικα ομως), ουκ ολιγες φορες. 
Σκουπιδια, βρωμα, αυθαιρετα, χαλια αρχιτεκτονικη, κακομοιρια... Και φυσικα τζαμια στη θεση των εκκλησιων. 
Πριν βιαστειτε να βγαλετε συμπερασματα για τους Αιγυπτιους, θυμηθειτε πως ηταν ο Κηφισσος, πριν τον καλυψoυν, ειδικα εκει γυρω στου Ρεντη, στην Αγ. Αννης και μετα σχολιαστε τους βρωμικουλες Αιγυπτιους. 
Αν googlαρετε τις λεξεις "κηφισος σκουπιδια" και ψαξετε για εικονες, αυτο θα βρειτε...
Αν και η φωτο δεν ειναι απο τον Κηφισο.
Μη χαιρεστε. Ελλαδα ειναι.

Βεβαια, οταν αυτοι χτιζαν Πυραμιδες, οι αλλοι σκαρφαλωναν στα δεντρα για να μαζεψουν βελανιδια, σαν το σκιουρακι στο Ice Age. Αλλα η καμηλα ποτε δε βλεπει τη δικη της καμπουρα. Παντα της αλληνης την καμπουρα κοιταει. Μια που ανεφερα τις καμηλες... Μιλαμε για πολυ καμηλα στο δρομο. Πηγαμε να τρακαρουμε και μερικες. 

Και καθε λογης οχημα με καθε λογης φορτιο συναντουσαμε στον πηγαιμο για την Ιθακη, αλλα δεν ευχομασταν να ειναι μακρυς ο δρομος, για να παραφρασουμε και τον ποιητη εξ΄Αιγυπτου (απο Αλεξανδρεια ομως). By the way (θα επρεπε να γραψω "παρεμπιπτοντως" ή "ειρησθω εν παρόδω", ειδικα τωρα που εγινε υπουργος ο Μπαμπινιωτης, αλλα νομιζω οτι το “By the way“ ειναι πιο κατανοητο, ακομα κι απ΄αυτους που δεν εχουν lower ή higher). Περηφανο τέκνο του Καΐρου ειναι και η Νορα Βαλσαμη. Αν κοιταξετε στο Wikipedia για τα τέκνα της Αλεξανδρειας, η συντριπτικη πλειοψηφια ειναι Ελληνες. Δειτε και το Agora του Alejandro Amenabar για τη ζωη και το (μαρτυρικο) θανατο της Ελληνιδας φιλοσοφου Υπατιας, που εκανε το λαθος να ειναι φιλοσοφος, επιστημονας και γυναικα την εποχη των Πρωτοχριστιανων. Που μου θυμιζουν σιγα σιγα τους Αγανακτισμενους....


Για να μπουμε στη Σακάρα, επρεπε να περασουμε απο check point, οπου Αιγυπτιομπατσοι με αυτοματα οπλα και βλοσυρα και πεινασμενα βλεμματα μας κοιταζαν καχυποπτα για το καλο μας. 
Ειδατε οτι εγραψα το ονομα "Σακάρα" στα ελληνικα. To ekana για να μη με χαρακτηριζετε ανθελληνα, προδοτη, δωσιλογο, πισωγλεντη και ελιτιστη. Οχι πως δεν ειμαι, αλλα μην το κανουμε και τουμπανο. Mονο κρυφο καμαρι.
Διπλα και στον αρχαιολογικο χωρο ηταν και μια οαση.


Βαζω και το Caravans του Mike Batt για μουσικη υποκρουση. Ετσι ονομαζεται στα Αρχαια Ελληνικα η λεξη soundtrack. Εψαχνα να βρω και το Marco Polo της Loreena McKennit στο youtube, αλλα το youtube αναγνωριζει τη γερμανικη IP μου και δε μου επιτρεπει να το δω. Να θυμισω ιστορικα οτι ο Marco Polo ηταν ο Βενετος εμπορος (μην το μπερδευετε με το Σάυλοκ, τον Εμπορο της Βενετιας του Sexpir) που ταξιδεψε στην Κινα το 13ο αιωνα και περιεγραψε τα ταξιδια του στο βιβλιο “Το εκατομμυριο“. Ο ομωνυμος τρισεγγονος του Marco Polo, συνεταιριστηκε με τον Ralph Lauren και αρχισε να πουλαει υπερτιμημενα κινεζικα μπλουζακια Polo Ralph Lauren στους περηφανους κατοικους της Αιγυπτου. Οι οποιοι παρασυρθηκαν απο τον εκδοτη Ibrahim Bin Kostopoul (βλεπε περιοδικα Al Klik, Al Max, Al Nitr), (πισω)κολλητο φιλο του Μουμπαρακ, εκμαυλισθηκαν απο τη γερμανικη Siemens και χρεωθηκαν στις τραπεζες υπερογκα ποσα για να αγορασουν τα εν λογω μπλουζακια. Προκειμενου να αντιμετωπισουν τα χρεη τους, ζητησαν απο τους Bησιγοτθους και τους Οστρογοτθους να πληρωσουν πολεμικες αποζημιωσεις, επειδη πριν απο 3,5 εκατομμυρια χρονια ειχαν καταστρεψει τους Καρχηδονιους γειτονες τους. Τελικα αφου τους γραψαν ολοι στ΄αρχιδια τους κι εμειναν στην ψαθα, αποφασισαν οτι για ολα φταινε οι Μασωνοι, οι Εβραιοι, και οι αγορες. Και γιαουρτωσαν τον τραγουδιστη Hassan Al Dalar για να ξεχαρμανιασουν. Πατηστε το κουμπακι.


Φτανεις λοιπον στη Saqqara και βρισκεσαι μπροστα απο ενα εντυπωσιακο κτιριο, το οποιο δειχνει να ειναι ανακατασκευη. "Ειναι! Αλλα με τα γνησια υλικα. Υπαρχουν και νεα υλικα, αλλα τα πιο πολλα ειναι γνησια κομματια." μου ειπε ο ξεναγος. "Και πως ξεραν πως ηταν και το ξαναστησαν?" ηταν η απορια μου. "Βρηκαμε τον παπυρο με το σχεδιο!". Τελικα παντου ειχαν αφησει κι απο εναν παπυρο τα γατονια οι Αιγυπτιοι. 
Ετσι ειναι το εσωτερικο του κτιριου. Αναμεσα στις κολωνες υπηρχε και απο ενα ιερο για καθενα απο τους θεους, στους οποιους θα επρεπε να προσευχηθει ο Φαραω, πριν περασει τη δοκιμασια των 30 ετων. 
Μετα απο 30 χρονια βασιλειας, ο Φαραω επρεπε να τρεξει μια αποσταση περιπου 6,5 χιλιομετρων για να αποδειξει οτι ηταν ικανος να παραμεινει Φαραω για αλλα 30 χρονια. Ελπιζω να μην το σκεφτει κανεις στην Ελλαδα, αλλα εδω που τα λεμε και με το που τους ψηφιζαμε καθε 4 χρονια, δε νομιζω να καταφεραμε και πολλα πραγματα... Ασε που ο μονος που θα το καταφερει θα ειναι ο ΓΑΠ. Και με το κανω μαλιστα...
Αυτη ειναι η κλιμακωτη Πυραμιδα του Djoser, της 3ης Δυναστειας. Χτιστηκε μεταξυ 2667–2648. Η Μεγαλη Πυραμιδα της Γκιζας χτιστηκε 100 χρονια μετα. Οταν ειχε ωριμασει η τεχνικη και δε χρειαζοταν να χτιζουν σε βαθμιδες.
Εδω ηταν ο χωρος προετοιμασιας του Φαραω πριν τη δοκιμασια. Τα καμαρινια του.
Και επρεπε να τρεξει γυρο απο αυτα τα 2 "D". Υπηρχαν και αλλα 2 απεναντι σε αποσταση περιπου 100 μετρων. Και επρεπε να τρεξει γυρω τους (100+10+100+10) 30 φορες. Δηλαδη περιπου 6,5 χιλιομετρα.
Τα καταφερνε, παρεμενε Φαραω. Δεν τα καταφερνε, τον σκοτωναν. 
"Και καλα, θα σκοτωναν το Φαραω???" ρωτησα τον ξεναγο.  "Ναι!" μου ειπε "Οι νομοι τοτε εφαρμοζονταν! Ακομα και στο Φαραω. Οχι οπως σημερα.". 
Ασε ρε φιλε! Ποιος θα πλησιαζε να σκοτωσει το Φαραω? Οποιος τολμουσε να πλησιασει, θα του εριχνε ο Φαραω ενα αγριο βλεμα και θα του ελεγε: "Ξερεις ποιος ειμαι εγω?". Σε αλλες χωρες δουλευε μεχρι προσφατα.  
Και η θεα προς τις Πυραμιδες του Dahshur, προς το Νοτο. Που τριζει ο θανατος κλπ κλπ.

Και προς τη Γκιζα στο Βορρα.
Και μπηκαμε και σε ταφους που δε μπορω πια να κατονομασω. Τα ξεχασα ολα. Δε νομιζω να σας χαλαει και πολυ. Απολαυστε ομως.
Σημαντικο ειναι οτι ολα αυτα τα εφτιαξε ο Imhotep (Ἰμούθης στα ελληνικα). Ο εθνικος εργολαβος του Φαραω Djoser που ηταν πολυμαθεστατος. Πρωθυπουργος, αρχιτεκτονας, μηχανικος, γιατρος και ιερεας (της διαπλοκης μαλλον). Και φυγαμε συνεχιζοντας το ταξιδι προς το Νοτο και περνωντας απο εντυπωσιακα τοπια και σκηνικα... 
Δεν ειναι δεντρο. Γυναικα  ειναι που κουβαλαει χορτα. Απο το Αμστερνταμ...
Τουκ-τουκ.
Και περασαμε μεσα απο το χωριουδακι πριν το Dahshur. Μιλαμε για πολλη φτωχεια...
Και μετα απο ενα ακομα check point (φωτος των Αιγυπτομπατσων δεν ετολμησον να βγαλω εννοειται), ειδαμε την Κοκκινη Πυραμιδα. Της Αλεκας.
2 τουριστριες απο τη Μαλαισια. Δεν τις αναγνωρισα απο εδω. Τους πηρα συνεντευξη μετα.
Εννοω, μετα που ανεβηκα κι εγω στην εισοδο. Με την εκπληκτικη θεα. Προς τα αριστερα (δυτικα).  
Προς τα δεξια. Ανατολικα.
Και προς τα βορεια. 
Οπου διακρινονται η Saqqara και το Maadi. Νοτιο προαστιο του Καΐρου. Και ενα στρατοπεδο μπροστα μας.

Μετα απο τη μακρυτερη καθοδο, φτασαμε στο εσωτερικο. Με τον πολυ εντυπωσιακο και πολυ ψηλο θολο. Σε σχεση με τις αλλες τουλαχιστον, που ηταν κλειστοφοβικες και ομοφοβικες. Και πολυ πολυ ζεστη...
Και απο κει φυγαμε να παμε στη στραβη Πυραμιδα. Περιπου 1,5 χιλιομετρο πιο κατω. Οπως ειπαμε και σε προηγουμενο post, και οι δυο εγιναν για τον ιδιο Φαραω. Τον Sneferu (Σορις στα ελληνικα). Πατερα του Χεοπα. 4η Δυναστεια. Πεθανε το 2.589 π.Χ. Ξαναπατηστε στο βιντεακι αν τελειωσε.
Τρομερο ετσι? Και επιστροφη στο Κάιρο. Με βουκολικα σκηνικα...  
Αλλα και με αστικα...
Ξερετε γιατι οταν δινουμε το χερι μας, δινουμε το δεξι? Και οχι το αριστερο?
Σαν την Δεξια του Κυριου που ελεγε φωτισμενος ηγετης πτωχης πλην τιμιας χωρας.
Γιατι παλια στις αραβικες χωρες, με το αριστερο σκουπιζανε τον κωλο τους. Χωρις χαρτι. 
Ναι, σκουπιζαν τον κωλο σου χωρις χαρτι. Μονο με νερο. Και μετα επλεναν το χερι. Το αριστερο. 
Γιαυτο δε δινεις ποτε το αριστερο, και ειδικα σε αραβικες χωρες. Ειναι προσβολη. 
Η χειραψια με το δεξι ηταν λοιπον αραβικο εθιμο και εμεινε.  
Ηταν? 
Ακομα και σημερα, ακομα και στα καλα (ισως μονο στα καλα) ξενοδοχεια, εχουν το λαστιχο διπλα στη λεκανη.


Καλα, τωρα σοβαρα, με τετοιο θεμα και τετοια φωτογραφια θα κλεισουμε τις Πυραμιδες?  
Οχι βεβαια. Ξαναπαρτε! 

 Salam aleikum!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου