Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Cairo: Ο Τουτ και οι πρωτες εντυπωσεις

Π.Κ. (Προ Καΐρου)
Μια μερα πριν φυγω για Κάιρο ημουν στη Φρανκφουρτη, στην εκθεση με τα αντικειμενα που βρηκε ο  αρχαιολογος Howard Carter στον ταφο του Τουτανγχαμων.
Ολα τα εκθεματα ηταν ρεπλικες. Τα γνησια ειναι στο Αρχαιολογικο Μουσειο του Καΐρου, αλλα ολα ηταν πολυ πολυ πολυ εντυπωσιακα! Ηταν η πρωτη φορα που ειχα επαφη με την Αρχαια Αιγυπτο και ομολογω οτι ηξερα ελαχιστα πριν παω στην εκθεση. Τα εισιτηρια ηταν ακριβα (19€ ενηλικες, 10€ παιδια, 48€ το οικογενειακο), αλλα αξιζε. Σα να πηγαινεις 2 φορες σινεμα οικογενειακως. 

Μια που λεμε για σινεμα, να δειτε το Hugo του Martin Scorcese. 
http://www.hugomovie.com/#home
Η πιο μαγικη ταινια που ειδα φετος. Το ειδα με το Γιωργο και μας αρεσε και στους δυο, αλλα πιο πολυ σ΄εμενα. Το trailer δεν ειναι πολυ καλο. Μη σας αποθαρρυνει ομως.
Ηταν το καλυτερο 3D που εχω δει ποτε, παρολο που δεν ειμαι fan του 3D. Στο Avatar για παραδειγμα (που οσονουπω βγαινει και το Νο2) μου ειχε σπασει τ΄αρχιδια το να εχω ενα τερας μπροστα απο τη μυτη μου ολη την ωρα. Φοβερη φωτογραφια και φοβερη μουσικη. Την ωρα που το διαβαζετε, μπορει να εχει σηκωσει και κανα αγαλματιδιο.
Ωραια ηταν και το Descendants και το Artist, αλλα αυτο που μου αρεσε παρα πολυ ηταν το Anonymous του Γερμανοναζι Roland Emmerich. 

Που εχει κανει τις απιστευτες χοντρομαλακιες Stargate, Independence Day, Patriot, 2012 κλπ. Εδω ομως δινει ρεστα.

Επιστρεφουμε στη Φρανκφουρτη και στην εκθεση.
Το πιο εντυπωσιακο ηταν οτι μετα απο την εισοδο που μαθαινεις τα βασικα για την ιστορια της Αιγυπτου, μπαινεις σε μια αιθουσα που προβαλεται ενα φιλμ (πολυ καλοφτιαγμενο) για τις περιπετειες του Carter. Το φιλμ σταματαει στη στιγμη που ο Carter ανακαλυπτει τον ταφο και κοιταζει μεσα. Αναβουν τα φωτα και περνας στην επομενη αιθουσα, οπου βλεπεις το εσωτερικο του ταφου, οπως ακριβως το βρηκε ο Carter. Δηλαδη ετσι:
Οτι χρειαζεται ο Φαραω στον αλλο κοσμο. Τα ασπρα που μοιαζουν με καρβελια ψωμι, ειναι φαγητα.
Εδω βρεθηκε η σαρκοφαγος.


 To ονομα Τουτ-Ανχ-Αμουν αποτελειται απο 3 λεξεις.
Αυτο ειναι το ονομα στα Ιερογλυφικα. 
"Τουτ" που σημαινει "εικονα". 
"Αμουν" που ειναι ο Θεος του ανεμου και της γονιμοτητας. (Θυμαστε τον Αμμων-Δια?) 
Και "Aνχ" που σημαινει "ζωη".
Ολο μαζι ειναι η "Ζωντανη Εικονα του Αμουν".
Το συμβολο για τη λεξη Ανχ ειναι πιθανοτατα εμπνευσμενο απο το Δελτα του Νειλου. Ο Νειλος δινει ζωη. Κυλαει απο την Ανω Αιγυπτο (Νοτια - κατω μερος του Ανχ) προς την Κατω (Βορεια), εκβαλει στο Δελτα (θηλεια - πανω μερος του Ανχ), και δεξια και αριστερα ειναι οι οχθες του. 
Αν το συμβολο Ανχ σας θυμιζει κατι, ναι δεν εχετε αδικο. Θυμιζει το συμβολο του Χριστιανισμου. Απλα στο Χριστιανικο σταυρο λειπει η θηλια. Μα θα μου πειτε, ο σταυρος ειναι το συμβολο του Χριστιανισμου, γιατι εκει σταυρωσαν το Χριστο. 
Χα! Νομιζετε! Οι σταυροι που χρησιμοποιουσαν οι Ρωμαιοι (και οχι μονο) ειχαν σχημα Τ! 
Μηπως αν τον κρεμαγανε, θα γινοταν συμβολο του Χριστιανισμου η κρεμαλα? Και θα καναμε την κρεμαλα μας αντι να κανουμε το σταυρο μας? 
Η αν τον λιθοβολουσαν, θα πεταγαμε πετρες ο ενας τον αλλον την Ανασταση? 
Κατα πασα πιθανοτητα, οι Χριστιανοι οικειοποιηθηκαν το συμβολο ως δικο τους. Το αλλαξαν βεβαια λιγο, για να μην κανει καραμπαμ η κλοπη. Ετσι κι αλλιως ολες οι θρησκειες κατι εχουν "κλεψει" απο τις αλλες. Η Αφροδιτη δεν ειναι Ελληνιδα. Ishtar την ελεγαν και ηταν απο τη Βαβυλωνα.
Δε σχολιαζω τις κουκουβαγιες διπλα για να μην ανοιξουμε κι αλλο θεμα

Στην Ελλαδα εγινε Ασταρτη και μετα Αφροδιτη. Ο κλεψας του κλεψαντος. Εδω εκλεβε ο Καλδαρας ινδικα τραγουδια, θα μου πειτε. Οι πραγματικα πιστοι απο σας (δηλαδη οι οπαδοι του Εφραιμ, του Ανθιμου και του Καλδαρα), στο σημειο αυτο εχετε το δικαιωμα να στραβωσετε και να με μπινελικωσετε.


Ο Τουτ-Ανχ-Αμουν ανηκε στη 18η δυναστεια, και εζησε απο το 1332 εως το 1323. Αν κανετε την αφαιρεση θα δειτε οτι εζησε μονο 19 χρονια. 
Και γιατι ειναι ο πιο γνωστος Φαραω? Προλαβε να κανει τοσα πολλα? 
Βασικα δεν εκανε απολυτως τιποτα. Δεν προλαβε. 
Απλα ο ταφος του ηταν μοναδικος. Ασυλητος και γεματος εντυπωσιακα αντικειμενα. Και η μουμια του σε εξαιρετικη κατασταση. Τα ταφικα αντικειμενα ειναι απο τα πιο σημαντικα εκθεματα του Αρχαιλογικου Μουσειου στο Καϊρο. Η μουμια του ειναι στον ταφο του, στην Κοιλαδα των Βασιλεων και η επισκεψη μονο για τη μουμια θελει εξτρα εισιτηριο γυρω στα 15€.     
Βρηκα και μια φωτο στο Ιντερνετ. Εννοειται πως δεν πηγα.
Ειναι 720 χιλιομετρα μακρυα απο το Καϊρο.
Ο Τουτ πεθανε απο διαφορες ασθενειες, οι οποιες ειχαν προκληθει απο το γεγονος οτι η οικογενεια του ειχε γαμηθει τελειως. Στην κυριολεξια ομως ειχε γαμηθει. Οι Φαραω της Δυναστειας του, ηθελαν να κανουν το Φαραωιλικι κλειστο επαγγελμα σε πεισμα των Γερμανοναζι που τους επεβαλαν να το ανοιξουν. Κατι σαν τους ταριφες και τους συμβολαιογραφους δηλαδη. Και αποφασισαν να προστατεψουν την καθαροτητα της οικογενειας τους δια της αιμομειξιας. Το τι εγινε, δεν περιγραφεται. Μεχρι και παππου να παντρευεται εγγονη ειδαμε! Και οπως γινεται σε τετοιες περιπτωσεις αρρωστησαν και εξαφανιστηκαν. Η εξελιξη βρισκεται παντα στη μπασταρδοποιηση και στις ανταλλαγες, δηλαδη τις αλλαξοκωλιες. Οι "καθαροι" εξαφανιζονται. Δειτε τι παθαν οι Σπαρτιατες. Ειχαν απαγορευσει τους γαμους με αλλοφυλλους και απλα εξαφανιστηκαν. Ενω οι Αθηναιοι. Πηγαν παντου και πηδηξαν το συμπαν. Αναμιχθηκαν με ολους. Επετρεπαν τους γαμους με ξενους και επετρεπαν σε ξενους να γινουν Αθηναιοι πολιτες. Δε μπορει. Κατι Αθηναϊκο θα εχουμε ολοι στο DNA μας. Εκτος απο τον Πανικα, που ξερει να αντιστεκεται στους φραπεδομαγκες του σαπιου κρατους των Αθηνων. 
Τελικα, με φοβερη ανυπομονησια να βρεθω στην πατριδα των Φαραω, αφησα πισω μου την ηλιολουστη, αλλα παγωμενη Φρανκφουρτη με τους -10° και εφτασα στο Καϊρο των +20°.

Κάιρο
Οσο το αεροπλανο προσεγγιζε το αεροδρομιο, εγω ειχα καρφωθει στο παραθυρο και κοιταζα το Νειλο και την απιστευτη, εφιαλτικη θα ελεγα, εικονα της πολης. Τεραστια και με μια ρυμοτομια που παρομοια δεν ειχα ξαναδει ποτε. Λες κι ενας γιγαντας σηκωσε κοκκινους κυβους και τους πεταξε στη μεση της ερημου. Μια ατελειωτη θαλασσα απο κυριως κοκκινα (λογω χρωματος τουβλων), καφε και γκριζα σπιτια, χωρις ευδιακριτους δρομους αναμεσα τους (κατι σαν Αθηνα απο ψηλα, αλλα πολυ πολυ χειροτερο) και τεραστιες λεωφορους με ατελειωτα μποτιλισαρισματα...  
Στο αεροδρομιο αφου περασα απο τους ουγκα ουγκα που με ρωταγαν αν θελω ταξι εφτασα στον οδηγο που με περιμενε. Ημουν σιγουρος πως δε με περιμενε λιμουζινα, αλλα τετοιο αυτοκινητο δεν ειχα ξαναδει. Τρακαρισμενο απο ολες τις πλευρες. Το πορτ μπαγκαζ δεν εκλεινε. Ο τυπος εμοιαζε με γιδοβοσκος. Μπορει και να ηταν. Με πηρε μαζι με εναν αλλο Αγγλο να μας παει στο ξενοδοχειο, οταν ξαφνικα ανακαλυψε στη μεση του αυτοκινητοδρομου οτι δε μενουμε στο ιδιο. Σταματησε. Εκανε μερικα τηλεφωνα. Και εκανε επιτοπου οδηγωντας αναποδα κανα χιλιομετρο για να μας παει σε καποιον που μας προτεινε να μας χωρισει, αλλα επειδη με τον Αγγλουλη παππου ειχα αρχισει μια ιδιαιτερη ρομαντικη σχεση, αποφασισαμε να παμε με το ιδιο οχημα (ο Αλλαχ να το κανει οχημα). Ο τυπος εκανε .... και τι δεν εκανε. Ουτε εγω δεν οδηγουσα ετσι οταν ημουν 18 χρονων. Η ζωνη δεν εκλεινε και ειχα πιαστει απο οτι εβρισκα μπροστα μου. Μπορει να ηταν και η τσαπου του παππου (του Αγγλου). Κορνες, φωτα, μπινελικια και Amr Diab. Βαλτε να ακουτε για να μπαινετε στο κλιμα.
 Πολυ αγαπημενος ο Amr. Εχει τραγουδησει και ντουετο με τη Θεα την Αντζελα! Οχι τη Merkel, ρε παιδια. Ελεος!
Αιγυπτια ηταν και η μεγαλυτερη τραγουδιστρια του Αραβικου κοσμου. Η Umm Kulthum. "Umm" σημαινει στα Αραβικα "μητερα" και ειναι ανιστοιχο του "Abu" που σημαινει "πατερας". Μετα τη γεννηση του πρωτοτοκου γιου X, ο πατερας γινεται "Abu X" και η μητερα "Umm X". Αρα Umm Kulthum ειναι η μητερα του Kulthum. Η αληθεια ειναι οτι η Umm Kulthum δεν ειχε παιδια, αλλα ο ιμαμης πατερας της, της εδωσε το ονομα της ομωνυμης εγγονης του Μωαμεθ. Μην τυχον και μπαϊλντισει ο ιμαμης. Imam bayildi σημαινει στα τουρκικα "Ο ιμαμης λιποθυμησε". Μαλλον απο την υπεροχη γευση του ομωνυμου πιατου. 
To "μεγαλυτερη τραγουδιστρια" ειναι μαλλον πολυ λιγο για να χαρακτηρισει την αγαπη των Αραβων ανεξαρτητου χωρας προς την Umm Kulthum. Μιλαμε για ενα φαινομενο που δεν εχει αντιστοιχο παγκοσμιως. Η κηδεια της, το Φλεβαρη του 1975, πηγαινε απο αναβολη σε αναβολη γιατι οι αρχες δεν ηξεραν τι να κανουν με τον κοσμο. Υπολογισαν οτι τελικα παρεβρεθηκαν 3 με 4 εκατομμυρια ανθρωποι!!!
Μια που λεμε για κηδεια, ειχα αρχισει να ψαχνω τα τηλεφωνα γραφειων μουμιοποιησης, γιατι ο γιδοβοσκος ταξιτζης συνεχιζε να πηγαινει γαμιωντας και να προκαλει το Χαρο. Ανεβηκε σε μια γεφυρα, ανακαλυψε οτι μπροστα εχει μποτιλιαρισμα (εγω δεν το ειδα) και εκανε καμμια 500αρια μετρα οπισθεν πανω στη ραμπα για να ξαναβγει με τον κωλο στον κεντρικο δρομο. Απο κει μας εβαλε σε ενα τουνελ το οποιο ειχει τιγκαρει. Πρεπει να μειναμε μεσα τουλαχιστον κανα μισαωρο για να διανυσουμε μπορει και 2 χιλιομετρα. Αρχισε να ποναει το κεφαλι μου απο τα καυσαερια. Ξερω. Εχω γινει τελειως λουγκρα στη ναζιστικη Γερμανια. Σε χαλαγε πολυ να περιμενεις πανω στη γεφυρα ρε πουστη μου? Πιο καλα ειναι εδω μεσα? Τελικα καποια στιγμη βγηκαμε στην επιφανεια, περασαμε μια γεφυρα και βρεθηκαμε στο Zamalek. Ενα νησακι στη μεση του Νειλου. 
Ειναι το Κολωνακι του Καΐρου. Μαλλον με Περιστερι μοιαζει βεβαια, αλλα τελος παντων. 
Τωρα που το ξαναβλεπω, μαλλον με το Manhattan μοιαζει.






Ειχαμε χρειαστει περιπου μιαμιση ωρα για να φτασουμε...  Ηθελα να παρω το πρωτο αεροπλανο και να γυρισω πισω. 


Ζητησα ενα δωματιο με θεα και ανεβηκα. Ανοιξα τις κουρτινες και ειδα μπροστα μου μια πολυκατοικια. Πηρα τηλεφωνο τη ρεσεψιον και ειπα του μαλακα οτι οταν ενας ανθρωπος ζηταει δωμαιο με "θέα", δεν εννοει θέα σε πολυκατοικια! 
"Εχω ενα αλλο, αλλα εχει μικρο μπαλκονι" μου ειπε. "Το θελετε?".
"Οχι ρε μαλακα! Θα κρατησω αυτο για να απολαμβανω τη θεα στον τοιχο καθισμενος στο μεγαλο μπαλκονι μου. Φυσικα και το θελω". 
Και μου εδωσε ενα δωματιο με θεα το Νειλο. Βγηκα να φαω ενα Falafel. Στη Γερμανια το σαντουιτς στοιχιζει απο 2,5€ εως 3,5€. Εκει ηταν λιγο πιο μικρο και λιγο πιο φθηνο. Στοιχιζε 1,5EGP = 0,18€!!!
Μετα με καλεσαν για βραδυνο στον 21ο οροφο του ξενοδοχειου. Ενας Ιταλος συναδερφος μαγειρεψε μακαρονια, εκανε σαλατα και εβγαλε αιγυπτιακες μπυρες, ιταλικο limoncelo και γερμανικο Schnaps. 

Ημασταν 5-6 ατομα, φαγαμε, ηπιαμε, γελασαμε.
Επεσα κουρασμενος για υπνο. Το πρωι που σηκωθηκα ειδα τον θεο Ρε ή Ρα να εχει ανεβει ψηλα και να φωτιζει το Νειλο. Το Ανχ του Τουτ-Ανχ-Αμουν.
To be continued.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου