Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Singapore 1

File:Flag of Singapore.svg

Η λεξη Singapore ειναι η αγγλικη εκδοχη της λεξης Singapura που στη γλωσσα Malay, δηλαδη τα Μαλαισιανα η Μαλαισιωτικα η Μαλεβιζιωτικα σημαινει Πολη του Λιονταριου. Κατα πασα πιθανοτητα, δεν εζησαν ποτε λιονταρια εκει, αλλα ο πριγκηπας Sang Nila Utama που ιδρυσε την πολη το 1324 ειδε μαλον μια τιγρη, αλλα επειδη ειχε πλακωθει στα ουζα και εκανε και ζεστη, την περασε για λιονταρι και εδωσε το ονομα στην πολη. Αλλωστε εχει και πιο πολυ αιγλη ετσι.

Εχω παει σε παρα πολλες πολεις, αλλα λιγες με εχουν εντυπωσιασει οσο η Σινγκαπουρη.
Ειναι πεντακαθαρη. Λενε πως απαγορευεται να μασας τσιχλα. Δεν ισχυει. Απαγορευεται ομως να πουλας τσιχλες! Εκτος αν η συγκεκριμενη τσιχλα που πουλας εχει θεραπευτικες ιδιοτητες.
Ειναι σουπερ μοντερνα πολη. Ουρανοξυστες, λεωφοροι, αυτοκινητοδρομοι, τραινα, μετρο, αεροδρομιο.
Ειναι καταπρασινη! Ειναι 6 φορες πιο μικρη απο την Αττικη και ενω εχει πανω απο 5 εκατομμυρια κατοικους, ειναι πνιγμενη στο πρασινο.
Ειναι ασφαλης. Οτι ωρα και να βγεις στο δρομο, εχει κοσμο και αρκετη αστυνομευση. Ουτε καν οι ταριφες δεν προσπαθουν να σε κοροιδεψουν.
Ειναι fun. Εχει πολυ ωραια νυχτερινη ζωη, οπως ολες οι Ασιατικες μεγαλουπολεις, παρκα, κοσμο, και γενικα ωραια ατμοσφαιρα.

Προσγειωθηκα στις 6 το πρωι μετα απο 12ωρη πτηση απο Φρανκφουρτη και η αληθεια ειναι οτι ημουνα κομματια, μια και δεν κοιμαμαι στο αεροπλανο. Οχι απο νευρα. Απλα δε χωραω. Ουτε στο Boeing 747 της Singapore Airlines. Θεωρειται απο τις καλυτερεςαεροπορικες εταιριες στον κοσμο. Ηταν η πρωτη  που ειχε ατομικη οθονη τηλεορασης σε ολες τις θεσεις απο τη δεκαετια του '90. Και δυνατο service. Και δυνατες αεροσυνοδους. Ολες μοντελα. Βεβαια μου βγαλαν την ψυχη για να μου φορτισουν το laptop. "No sir! It is not possible!" "Δε θελω να  γαμησω τον πιλοτο απο τ' αυτια. Να μου βαλετε το laptop σε μια πριζα θελω, γαμω τον Κομφουκιο, γαμω!" "No sir! It is not possible!". Τελικα αφου τις ζορισα, μι ζορισαν, τις ζορισα, στο τελος νικησε ο ιπιμενων (που ελεγε κι ο Μηλιωκας).
Ειδα 4-5 καινουργιες ταινιες, ολες μαλακιες, χαλια ηχος. Και εφαγα ενα ωραιο πρωινακι πριν την προσγειωση.

Ξεπεταξα γρηγορα το immigration (δε μου εχουν ξαναβαλει πιο ωραια σφραγιδα στο διαβατηριο) και βγηκα για ταξι. Δε μπαινεις σε οποιο γουσταρεις. Σε βαζει ο ... ταξιθετης. Με το που βγαινεις απο την πορτα του αεροδρομιου εξω, ερχεται και σε βουταει και σε αγκαλιαζει αυτη η πουτανα η ασιατικη υγρη ζεστη, την οποια δε μπορω να υποφερω με τιποτα...
Ο ταριφας μιλαγε αγγλικα. Ειναι μια απο τις επισημες γλωσσες μαζι με τα Malay, τα κινεζικα, και τα Tamil. Ταμιλ δεν ειναι μονο οι γνωστοι τρομοκρατες (Τιγρεις Ταμιλ) απο τη Σρι Λανκα. Ειναι και μια απο τις δυο κοινοτητες του νησιου (η αλλη ειναι οι Σινγγαλεζοι).
Ο πατερας της νεωτερης ειναι ο Sir Stamford Raffles ο οποιος την (επαν)ιδρυσε το 1819 σαν εμπορικο κεντρο για λογαριασμο της East India Company (Εταιρία Ανατολικών Ινδιών). Ηταν Βρετανικη αποκια μεχρι το 1959 που αυτονομηθηκε και μετα ανεξαρτητοποιηθηκε, με ενα μικρο διαλλειμα Ιαπωνικης κατοχης στο 2ο Παγκοσμιο Πολεμο. Ειναι το μονο μερος της Βρετανικης Αυτοκρατοριας μαζι με το Hong Kong, που κατακτηθηκε στο 2ο Παγκοσμιο και παραδοθηκε στο στρατηγο Nasuskisho Tokolaraki.
Το πολιτικο της συστημα δεν ειναι και το πιο φιλελευθερο στον κοσμο, αλλα ειναι δημοκρατια. Ο εκαστοτε υπουργος οικονομικων δεν εχει σταθερο μισθο, αλλα bonus συνδεδεμενο με την οικονομικη αναπτυξη της χωρας. Αν δουλευει το συστημα φαινεται...
Εχει το 3ο (ναι τριτο) μεγαλυτερο κατα κεφαλην εισοδημα στον κοσμο μετα το Καταρ και το Λουξεμβουργο.

Η διαδρομη για την πολη εντυπωσιακη.
Πηγα ξενοδοχειο, εκανα μια βουτια στην πισινα μεχρι να μου ετοιμασουν το δωματιο και μετα βουρ για γραφειο.

Η διαδρομη για το γραφειο ακομα πιο εντυπωσιακη. Παντου πρασινο, κηποι, παρκα...



Και φτανω στο γραφειο στον 19ο οροφο. Θεα γαματη.


Μεχρι τα συνορα με τη Μαλαισια.

 Και γυρω γυρω σχολεια, κτιρια, λεσχη polo (Ralph Lauren), βιλες.



Και μετα το μεσημεριανο φαι,

βολτα στο εμπορικο κεντρο της πολης. Την Orchard Road.



Πολυς κοσμος...


Αυτη ειναι η ουρα για το ...ταξι... Υπομουνηηηη. Παρτε και τον αποικιακο ανεμιστηρα στο ταβανι.
  


Τελος πρωτου μερους. 
Η συνεχεια εδω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου