Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Tel Aviv 1: Εισαγωγη


Καιρος να γραψω και για την αγαπημενη μου πολη, το Tel Aviv. Που στα εβραικα σημαινει "Λοφος της Ανοιξης". Το ονομα βεβαια ειναι απατη, γιατι ουτε λοφους ειδα, ουτε ανοιξη. Το σωστο ονομα της πολης ειναι "Παραλια του Ατελειωτου Καλοκαιριου". 
Εχω βουτηξει στην παραλια του Τελ Αβιβ ακομα και το Δεκεμβρη. Και δεν ειμαι χειμερινος κολυμβητης.
Μια απιστευτη (και αγνωστη στην Ελλαδα) πολη, που θυμιζει:
- Νεα Υορκη, λογω των αντιθεσεων και του εναλλασομενου συνδυασμου ομορφιας/ασχημιας, τους ουρανοξυστες και τους Αμερικανους businessmen και τουριστες,
- Λονδινο λογω πολυπολιτισμικοτητας και χαζοχαρουμενης ατμοσφαιρας
- Ριο ντε Ζανειρο, λογω της παραλιας και του ανεμελου σκηνικου γυρω απ΄αυτη με διαφορα events, beach parties, beach soccer, beach volleayball, beach bitches, με τη Σαρα, τη Μαρα και το κακο συναπαντημα,
- Αθηνα, με την εντονη νυχτερινη ζωη της, την κακη αρχιτεκτονικη και τα μποτιλιαρισματα,
- Μοσχα, με τους χιλιαδες Ρωσοτουριστες, Ρωσοεβραιους, Ρωσοποντιους που κανουν καραμπαμ απο χιλιομετρα.
- Βαρκελωνη, με τις ορδες τουριστων που την κατακλυζουν και μετακινουνται απο τα μουσεια στην παραλια, απο την παραλια στα εστιατορια, και απο τα εστιατορια στα clubs, παντα με τα ιδια ρουχα

Εφτασα στο Τελ Αβιβ πωτη φορα μια Αυγουστιατικη νυχτα. Ειχα πτηση απο Φρανκφουρτη μεσω Κωνσταντινουπολης με την ανανεωμενη και wanna-be ανερχομενη airline Turkish Hava Yolari (turkish airlines σε απλα ελληνικα). 
Hava σημαινει αερας. Το χαβα τους οι αδερφοι Τουρκοι. Αν κρινετε απο τις διαφημισεις που κανουν παντου, σε Euroleague, Champions League, F.C. Barcelona κλπ. θα νομισετε οτι ειναι η μεγαλυτερη αεροπορικη εταιρια στην Ευρωπη, αλλα να σας πληροφορησω, για να ειστε εθνικα υπερηφανοι, οτι η παγκοσμιως αγνωστη Aegean ειναι πολυ καλυτερη. 
Χωρια που οι αεροσυνοδες ειναι moonαρες, οχι σαν τα χανουμακια της Turkish, που μου θυμιζαν τον Ονουρ με μακρυ μαλλι.
Η αναχωρηση απο Φρανκφουρτη ειχε 1 ωρα καθυστερηση, και η μετεπιβαση στην Πολη ηταν λιγο περιπετιωδης. Ετρεχα σαν το μπουστη στο αχανες Kemal Atatürk αεροδρομιο να προλαβω την επομενη πτηση. Πολυ μεγαλο το νεο αεροδρομιο. Ειναι αυτο το τουρκικο DNA και η τουρκικη ψυχη που κανει θαυματα ρε παιδι μου. Γενικα οι Τουρκοι πιστευουν οτι ειναι εκλεκτος λαος και οτι ολοι οι Δυτικοι ειναι χαζοι, ξενερωτοι και διεφθαρμενοι, δε δινουν σημασια στο θεσμο της οικογενειας και της θρησκειας, τους ζηλευουν (οι Δυτικοι τους Τουρκους) για τον τροπο ζωης τους και τη χαρουμενη διαθεση τους, και επειδη τους ζηλευουν εχουν οργανωμενο σχεδιο για να τους κανουν κακο. Νεφελιμ και Ελοχιμ δεν παιζουν, ισως γιατι τους λειπει ενας Bubuk efendi, βιβλιοπωλης/βουλευτης.
Στο αεροδρομιο παλι, "havalimani" λεγεται στα τουρκικα, φτανω τρεχοντας στην πυλη. Οχι στην Υψηλη Πυλη του Σουλτανου. Στην κανονικη, της πτησης. 
"Ουφ, ενταξει. Προλαβα. Η βαλιτσα ομως τα καταφερε να μπει στο αεροπλανο?" 
Πηγα κατευθειαν στον τυπο στην πυλη και του μιλησα σε απταιστα τουρκικα που εχω μαθει απο τα τουρκικα σηριαλ που παρακολουθω στην τηλεοραση με τον Ονουρ και τη Μπιχτερ και το κακο συναπαντημα. 
Επιτελους, καποιος μαθαινει στους Νεοελληνες ποια ειναι η πραγματικη καταγωγη τους και ο πραγματικος πολιτισμος τους. (εδω βριζετε)
Γραφω και το διαλογο στα τουρκικα, ετσι για να μεταδιδω λιγο γνωση, ρε παιδι μου.
_Arkadas θα μπει στο αεροπλανο η βαλιτσα μου? (Arkadas valic baoul tamam hava toutou)
_Απο που ερχεσαι? (Sücük lüküm imam baildi?)
_Φρανκφουρτη. (Frankfürt sehir)
_Για να δω στο κομπιουτερ... Μην ανησυχεις. Φορτωνεται. (Compüter banistir... Huzur rahat. Baul yavas-yavas tamam)
_Ωραια. Μη βρεθω στο Ισραηλ χωρις σωβρακο και γινουμε ρομπα ξεκουμπωτη οικογενειακως. (Tamam. Israel büyürüm, tsutsun paravan yok, burnuz xekubot anadam babadam.)
_Καλο ταξιδι παιδι μου! Να περασεις καλα! (Ay sihtir coglan! Tsibuk Bihter Onur ahman mas gaman!)
_Ευχαριστω! (Yaurtlu kebab!)
Η πτηση ηταν σχετικα αδεια. Ειχαν προηγηθει και τα γεγονοτα με το ρεσαλτο του Εθνικοσοσιαλιστικου στρατου του Ισραηλ στο στολισκο του Mavi Marmara και οι σχεσεις του γειτονα κουμπαρου με τους Ισραηλινους δεν ηταν πια και οι καλυτερες. Νομιζω οτι ημανε ο μοναδικος Ευρωπαιος στην πτηση. Yalanci Ευρωπαιος  μεν, αλλα στα χαρτια τουλαχιστον. (εδω ξαναβριζετε)

Προσγειωση στο Ben Gurion 01:00 τη νυχτα. O David Ben Gurion ηταν ο πρωτος πρωθυπουργος του Ισραηλ. Και μαχητης της ιδρυσης του κρατους. 
File:BGsculptureS.jpg
Αλλιως της "απελευθερωσης" του κρατους απο τους Αραβες εισβολεις. Εξαρταται πως το βλεπει κανεις. Σκοτωσε και μερικους εκατονταδες Αραβες με τα χερακια του. Ετσι ειναι συνηθως οι ελευθερωτες. "Ben" στα εβραικα ειναι αντιστοιχο του "Bin" ή "Ibn" στα αραβικα, που σημαινει "γιος". "Ibn Saoud" = "ο γιος του Saoud" και "Bin Laden" ειναι ο "γιος του Laden". Στα ελληνικα θα ητο "Λαντενοπουλος", στα τουρκικα "Ladenoglu" και στα σουηδικα "Ladenson". Οι γλωσσες εβραικα και αραβικα ειναι συγγενεις και λεγονται σημιτικες. Και οι λαοι Εβραιοι και Αραβες ειναι συγγενεις. Ειναι σημιτικοι. Καμια σχεση με οπαδους του κοντου εκσυγχρονιστη πολιτικου, γνωστου και ως Ταπερμαν (οπως τον βαφτισε η Μαλβινα). Ο Σημιτης δεν ειναι Εβραιος οπως σιγουρα εχετε διαβασει σε blogs που απευθυνονται σε καθυστερημενους (σαν το δικο μου δηλαδη, αλλα λιγο πιο δεξια). Λεγεται ετσι γιατι καποιος προπαππους του ηταν κουλουρτζης. Το κουλουρι στα τουρκικα δεν λεγεται kulur ή külür, αλλα simit.
Εντυπωσιακο αεροδρομιο το Ben Gurion. Πολυ περπατημα μεχρι το Immigration
Ειχα ετοιμασει και τα εντυπα. Τα δινω σε μια ωραια, αλλα αυστηρη Εβραια. Με κοιταει με καχυποψια. Με ρωταει μερικα βασικα. ΟΚ περασα. Παμε για βαλιτσες.
Αρχιζουν να βγαινουν στον ιμαντα. Των αλλων ομως. Η δικια μου yok. Περιμενω, περιμενω, περιμενω.... Τιποτα. Φευγει ολος ο κοσμος και μενω εκει μαλακας, νυχτα, στο Ben Gurion χωρις βαλιτσα. Παλι σαν τραγουδι των Πυξ Λαξ ακουγομαι ρε πουστη...
Παω στην  κοπελα του Lost & Found, το οποιο ειναι ενας ευφημισμος. Τι θα πει Lost & Found? Σκετο Lost ειναι. Της λεω το προβλημα και τη ρωταω με την ελπιδα να ειναι καπου εκει η βαλιτσα. Μηπως βγηκε σε καμια αλλη εξοδο αποσκευων. Μηπως την πηρε κανεις κατα λαθος? Μηπως με περασατε για Αφγανο τρομοκρατη γιατι το τουτο μου φερνει λιγο απο Bin Laden?
_Απο που ηρθες ? με ρωταει.
_Istanbuloglou.
_Ε, εκει ειναι και η βαλιτσα!
_Και που το ξερεις εσυ μωρη Ραχηλ Μπεν Μουναρ?
_Ξερεις ποσες βαλιτσες μενουν στο Istanbul οταν εχει καθυστερηση η Turkish?
_Εισαι σιγουρη?
_Οσο σιγουρος εισαι εσυ οτι ο γαβρος θα παρει το Europa League!
_ΟΚ. Θα μου τη φερετε τη βαλιτσα στο ξενοδοχειο?
_Sure.
_Τι ωρα?
_Κατα τις 6.
_Α ωραια, σε 4 ωρες δηλαδη!
_Χαχαχα. Στις 6 το απογευμα!
_ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ????
_Ναι. Πιο νωρις δε γινεται.
_Tamam! Και τι κανω τωρα? Πρωι πρωι εχω ραντεβου σε πελατη. Τι θα φορεσω?
Και μου βγαζει ενα τσαντακι μαυρο.
_Τι ειναι αυτο? Εχει μεσα 1.500$ για να παω να ψωνισω απο του Armani μεχρι να ερθουν τα Lakis Gavalas που εχω στη βαλιτσα?
_Οχι! (γελια). Ειναι μερικα ειδη βασικης αναγκης.
Αχα. Ανοιγω τη βαλιτσα και βγαζω ελαφρα μεταχειρισμενες, αλλα φρεσκοσιδερωμενες καποτες μεγεθους XS (που το πετυχαν το νουμερο μου?), οδοντοκρεμα τυπου Kolynos, οδοντοβουρτσα τυπου για να καθαριζεις παπουτσια, τσατσαρα μαυρη τυπου παππου για απλωνει το μπριγιολ, φανελακι ασπρο με τιραντουλες τυπου παππου κι αυτο (κι ο παππους με το φανελακι?) μεγεθους XXXXXL ομως. Βγαζω το φανελακι και το φοραω πανω απο το σακακι. Οι γκομενες απο το Lost & Found ειχαν πεσει κατω απο τα γελια. 
_"Κοριτσια, κι εσεις χωρατε εδω μεσα. Τωρα χωρις πλακα ομως. Αυριο πρωι 9 η ωρα πρεπει να ειμαι σε γραφειο. Εχουμε και meeting (που λεει και η διαφημιση της Aegean). Ποτε θα ερθει η πουτανα η βαλιτσα?"
_"Ειπαμε. Το απογευμα!!!"
Γαμω την πουτανα μου γαμω! 
Βγηκα εξω στην αιθουσα αναμονης. Πολυς κοσμος για το προχωρημενο της ωρας. Ωραιο αυτο. 
Η εξοδος του Terminal 3 με τις εντυπωσιακες κολωνες. Φωτο απο το Google.
Μου θυμιζε Ελλαδα. Γενικα πολυ κινηση στο Ben Gurion. Ηταν περιοδος διακοπων. Μερικοι τυποι ειχαν κρεμασει ενα πανώ με ενα σφυροδρεπανο. 
Να περιμενουν την Aleka Ben Paparig? Η να ειναι του Ισραηλιτικου ΠΑΜΕ? Βγαζω την καμερα να τους αποθανατισω. Τραβαω και μια το χωρο του αεροδρομιου με τις τεραστιες κολωνες. Τσααακ. Μου ερχεται ενας τυπας. "Security" μου λεει και μου κολλαει μια καρτα στο κουτελο. Ελεγχο καμερα, διαβατηριο. Ευγενεστατος ομως. "Sorry για τον ελεγχο, αλλα ξερεις εδω ειναι Ισραηλ. Η ασφαλεια ειναι πολυ σημαντικη". "ΟΚ" του λεω, "μην το παιρνεις κατακαρδα φιλαρακι. Συμβαινουν στις καλυτερες οικογενειες".
Εκανα μια βολτα να βρω κατι να αγορασω. Κανενα ΑΤΜ δε μου εδινε λεφτα. Δοκιμασα ΟΛΕΣ τις καρτες που ειχα σε ΟΛΑ τα μηχανηματα. Τιποτα. Και ολα εχουν μονο εβραικα συμβολα. Πως λεμε "Δεν καταλαβαινα λεξη". Εκει δεν καταλαβαινα γραμμα! Τελικα αλλαξα μερικα Ευρωπουλα που ειχα.
Βγαινω να παρω ταξι. Μου την πεφτει ενας τυπος. Κατι μου λεει που δεν καταλαβαινω και υποθετω οτι θελει να μου πουλησει κατι. Τον προσπερναω αδιαφορα. Επιμενει. 
"Δε θελω ρε φιλε! Ουτε ταξι, ουτε ξενοδοχειο, ουτε τιποτα. Εχω απ΄ολα."
"Security" μου λεει και μου κολλαει μια καρτα στο κουτελο. Να γαμησω ρε πουστη, 3 η ωρα το πρωι, καβλες που εχετε. Ελεγχει τα χαρτια και φευγω. Μπροστα στα ταξι υπαρχει ταμπελα με ενδεικτικες τιμες διαδρομων, ωστε να ξερεις ποσο περιπου στοιχιζει η διαδρομη. Οι ταριφες ειναι τα ιδια μουνια παγκοσμιως...
Μπαινω στο ταξι και ο τυπος με ρωταει αν θελω fix price η ταξιμετρο. 
"Σε συμφερει fix" μου λεει. 
"Α ωραια. Βαλε ταξιμετρο λοιπον." Σας ξερω ολους εναν εναν, κουφαλα Ben Tarif! 
Τελικα πανω κατω η ιδια τιμη ειναι. Οσα θα μου επαιρνε και με fix. Γενικα οι ταριφες εχουν ενα βιβιλιαρακι και σου λενε τη σταθερη τιμη και συνηθως σε συμφερει για μεγαλες αποστασεις. Οι Εβραιοταριφες, οπως και ολοι οι Εβραιοι γενικα εχουν φοβερο ενδιαφερον. Και ειναι πολυ συζητησιμοι. Ειναι μια πανσπερμια φυλων και δε μπορω να πιστεψω οτι ο μαυρος (καταμαυρος) Αιθιοπας Εβραιος που με πηγαινε στο Downtown Tel Aviv εχει την παραμικρη φυλλετικη σχεση με την καταλευκη γαλανοματα ξανθια Πολωνορωσιδα μουναρα της reception του ξενοδοχειου. Ειναι απο ολο τον κοσμο οι πουστηδες. Εχω γνωρισει Εβραιους και Εβραιες απο την Αγγλια, τη Γερμανια, την Ινδια, την Πολωνια, τη Ρωσια, το Ιρακ, την Αιθιοπια, τη Βραζιλια, την Υεμενη, την Κορεα (ναι, Κορεα!!!), το Μεξικο, το Μαροκο, τη Ρουμανια και οπου αλλου θελετε. Και ολοι αισθανονται Εβραιοι. Και μιλανε την ιδια γλωσσα. Ειναι τα Εβραικα (Hebrew), τα οποια ειναι μια γλωσσα που (ξανα)ομιλειται εδω και περιπου 100 χρονια. Πριν 100 χρονια δεν τη μιλαγε κανεις. Ειναι η γλωσσα των Ιερων Κειμενων. Την οποια την αναβιωσε ο Eliezer Ben-Yehuda.
 
και την προωθησε ως νεα γλωσσα του νεου λαου που ηθελε να δημιουργησει ενα νεο κρατος. Και το κρατος δημιουργηθηκε μερικα χρονια μετα. Καπως ετσι ιδρυθηκε και το ελληνικο κρατος. Που για να δημιουργηθει, επρεπε πρωτα να δημιουργηθει το ελληνικο εθνος μεσα απο ενα συνονθυλευμα απο ελληνοφωνους (και τουρκοφωνους) Ρωμιους, απο αλβανοφωνους, ελληνοφωνους (και τουρκοφωνους) Αρβανιτες (δηλαδη Αλβανους), απο σλαβοφωνους, ελληνοφωνους (και τουρκοφωνους) Σλαβους, και απο τουρκοφωνους Χριστιανους (υπηρχαν και τετοιοι). Και για να δημιουργηθει το εθνος επρεπε να βρεθει το κοινο συστατικο. Η θρησκεια και η κοινη γλωσσα. Με τη θρησκεια ηταν ευκολο. Πας Χριστιανος Ορθοδοξος = Ελληνας. Αυτο αποφασισε η Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου που ξεκινησε το Δεκεμβρη του 1821 οριζοντας οτι "Οσοι αυτόχθονες κάτοικοι της Επικρατείας της Ελλάδος πιστεύουσιν εις Χριστόν, εισίν Έλληνες, και απολαμβάνουσι άνευ τινός διαφοράς όλων των πολιτικών δικαιωμάτων."
Αρκουσε αυτο? Ισως. Αλλα σημαντικη ηταν και η γλωσσα. Η νεα γλωσσα του νεου εθνους επινοηθηκε απο τον Κοραη.
Ονομαστηκε Καθαρευουσα, γιατι επρεπε να ειναι "καθαρή", δηλαδη απαλλαγμενη απο τουρκικες και σλαβικες λεξεις.  Ηταν βασισμενη στην Κοινη Αλεξανδρινη, τη γλωσσα των Ευαγγελιων (νατα παλι τα Ιερα Κειμενα), που ηταν η Lingua Franca της Ανατολικης Μεσογειου απο την εποχη του Χριστου. Κατι σαν τα σημερινα Αγγλικα. Πανω λοιπον στην Κοινη Αλεξανδρινη με τη συνδρομη των Αρχαιων Ελληνικων και της Δημοτικης, χτιστηκε η Καθαρευουσα. Η ακαταλαβιστικη τεχνητη γλωσσα που ζαλιζε τ' αρχιδια των Νεο-Ελληνων μεχρι να αντικατασταθει απο τη Δημοτικη το 1974. 


Παμε παλι στους Εβραιους. Τι μιλουσαν λοιπον μεχρι να αναστησουν την αρχαια γλωσσα τους? Εξαρταται απο τους Εβραιους. Εδω πρεπει να ξεκαθαρισουμε και τους διαφορους τυπους Εβραιων. Διαφορετικα μοντελα. 
Οι Εβραιοι της Κεντρικης και Ανατολικης Ευρωπης ειναι οι ονομαζομενοι Ashkenazi ή AshkenazimAshkenaz σημαινει "Γερμανια" στα μεσαιωνικα Εβραικα. Και η γλωσσα που μιλουσαν (και πολλοι μιλουν ακομα) λεγεται Yidish. Προερχεται απο το γερμανικο Jüdisch και σημαινει Ιουδαιος. Ειναι στην ουσια γερμανικα, η μαλλον καλυτερα μια γερμανικη διαλεκτος. Στα ελληνικα τους λεμε Εσκεναζυ
 Οπως η Ροζα Εσκεναζυ (η θρυλικη τραγουδιστρια) 
και ο Αλμπερτο Εσκεναζυ. 
Ο πρωταγωνιστης απο το “Φως του Αυγερινου“. 
Το σηριαλ που βλεπαμε ολοι το βραδυ που εγινε ο σεισμος στην Αθηνα το 1981.
Οι  Ashkenazi, ενω αποτελουν περιπου το 0,16% του παγκοσμιου πληθυσμου, εχουν παρει περιπου 27% των βραβειων Nobel σε φυσικες επιστημες. 
Πριν βιαστειτε να βγαλετε συμπερασματα, να ξεκαθαρισουμε οτι αυτο δε σημαινει τιποτα  βιολογικα ή φυλλετικα. Δεν ειναι θεμα DNA. Θεμα κουλτουρας ειναι.

Η δευτερη μεγαλυτερη κατηγορια Εβραιων ειναι οι Σεφαρδιτες. Το ονομα Sephardim προερχεται απο τη λεξη "Sefarad". Ετσι ονομαζαν οι Εβραιοι την Ιβηρικη Χερσονησο. Και το ονομα Ισπανια ισως να προερχεται απο το εβραικο "i-shfania" που σημαινει "Χωρα των Λαγων". Οι Σεφαρδιτες εκδιωχθηκαν απο την Ισπανια, μετα τη "Reconquista" ("ανακαταληψη") της Αραβοκρατουμενης Ισπανιας απο τους Χριστιανους το 1492. Οι  Σεφαρδιτες μαζι με τους μουσουλμανους εγκατελειψαν την Ιβηρικη χερσονησο για να εγκατασταθουν στα εδαφη της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας οπου ο Σουλτανος τους δεχτηκε με ανοιχτες αγκαλες. Ειπαμε (ξερω πως δε θελετε να το ακουτε, αλλα ειναι αληθεια) οτι η Οθωμανικη Αυτοκρατορια ηταν υποδειγματικα ανεξιθρησκη (για την εποχη της). Εγκατασταθηκαν κυριως στη Θεσσαλονικη. Και η γλωσσα που μιλουσαν ηταν μια Ισπανικη διαλεκτος με εβραικες, αραβικες και αργοτερα ελληνικες λεξεις, που ονομαστηκε Ladino.
Οι "Ελληνες" Εβραιοι ονομαζονται Ρωμανιωτες. Στη Θεσσαλονικη, την συν-μπρωτευουσα των μπαληκαριων και των ανθρωπων που αντιστεκονται ηρωικα στο σαπιο κρατος της Αθηνας και στους φραπεδομαγκες λουγκροαθηναιους, ζουσαν μεχρι πριν τον πολεμο 55.000 Εβραιοι. Και αν παμε λιγο πιο πισω, λιγο πριν την “απελευθερωση“ απο τους Τουρκους, το μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου ηταν Εβραιοι. Mετα Τουρκοι. Kαι μετα Ελληνες. Απο τους 55.000 Εβραιους επεζησαν το Β´ Παγκοσμιο Πολεμο το πολυ 1.500. Τους υπολοιπους τους εξολοθρευσαν στα στρατοπεδα συγκεντρωσης οι φιλοι μας οι Γερμανοι και τις περιουσιες τους τις μοιραστηκαν μεταξυ τους οι Ελληνες γειτονες τους. Δικαια ομως, γιατι ειμαστε δικαιος λαος. First come, first serve. Οποιος ηρθε πρωτος, πηρε οσο πιο πολλα μπορουσε. Και οσοι επεζησαν και δεν ειχαν πια τιποτα, εφυγαν για Παλαιστινη. Εκει που ηδη ειχαν αρχισει να μαζευονται οι Εβραιοι απο τις αρχες του αιωνα.

Πισω στο Τελ Αβιβ. 
Εφτασα λοιπον στο ξενοδοχειο Renaissance κατα τις 03:30. Το "Renaissance" γραφεται "רנסנס" στα εβραικα κι αυτο γιατι οπως και στα αραβικα γραφουμε μονο τα συμφωνα και οχι τα φωνηεντα. Δηλαδη "Rnsns". Η κοπελα στη ρεσεψιον μου ειπε οτι δε θα προλαβαιναν να μου πλυνουν τα ρουχα πριν το μεσημερι και της ζητησα απορρυπαντικο να τα πλυνω μονος μου. Πηρα δωματιο ψηλα με θεα ("χεσε ψηλα κι αγναντευε" που λενε) και ανεβηκα να βαλω λαντζα. Μολις γεμισα το νιπτηρα νερο και εριξα το υγρο μεσα, εβαλα το ασπρο πουκαμισο που αμεσως εγινε κιτρινο! Σαν την φανελα της ΑΕΚ. Φρικαρα σαν τη νοικοκυρα στη διαφημιση του ROLL. Οχι ρε πουστη μου! Σαν το Μανωλα θα ειμαι αυριο ντυμενος... Τελικα το πουκαμισο ξανα-ασπρισε στο ξεβγαλμα και μαζι με σωβρακο και καλτσες τα απλωσα στο μπαλκονι. Δεν ημουν καθολου νυσταγμενος, ενω η ωρα ειχε παει 04:00. Εκατσα λιγο στο μπαλκονι να απολαυσω τη θεα.

Σηκωθηκα στις 07:00. Και ειδα αυτο το θεαμα!  
Στο βαθος δεξια η Jaffa. H αραβικη γειτονια με τη χριστιανικη εκκλησια.

 Η παραλια ειχε ηδη κοσμο. Που εκανε γυμναστικη.
 Απλα ξαπλωνε περιμενοντας τον ηλιο.
 Περπαταγε.
Εκανε ποδηλατο.
Και παρασυρμενος απο τη θεα και το ξενοδοχειο απεναντι (Sheraton) θυμηθηκα, στη χωρα που γεννηθηκε ο Χριστος, ενα Χριστουγεννιατικο τραγουδακι της εξεδρας του ΜΠΑΟΚ. 
"Ω Ελατον, ω Ελατον, της μανας σας το Sheraton."
 Και τα ρουχα οχι απλα δεν ειχαν στεγνωσει, αλλα ηταν ακομα πιο υγρα απο πριν... To be continued...

3 σχόλια:

  1. χαχαχα!! εξαιρετικός για ακόμα μια φορά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΟΥ ΣΚΑΤΑ ΒΛΑΜΜΕΝΕ ΦΑΦΛΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να γράψεις βιβλίο - αν έχεις γραψει θέλω να το αγοράσω (καλύτερα σε e-book) και ο θεός να σε φυλάει απο κομπλεξικους μικροτσουτσουνους σαν τον ανωνυμο πιο πάνω ! Μπραβο Νίκο με όλα τα επίθετα (όπως τα περιγράφεις παρακάτω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή