Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Tel Aviv 2: Life is a beach

 "Η ζωη ειναι καριολα" λοιπον. Το μεταφραζω απο τα αγγλικα για να μαθαινετε ξενες γλωσσες. 
Στην παραλια του Τελ Αβιβ δρα και ο μεγαλυτερος Ισραηλινος ηρωας, ο μυθικος Zohan!
Στο trailer ειχα πεθανει στο γελιο. Η ταινια ειναι χοντρομαλακια!
Η παραλια ειναι ενιαια και αδιαιρετη σαν την Αγια Τριαδα, σαν τον Ελληνισμο και την Ορθδοξια, σαν τον γαυρο και την προκριση στον επομενο γυρο του Champions League. Χωριζεται ομως σε διαφορετικα τμηματα, που παιρνουν το ονομα τους συνηθως απο τον καθετο δρομο που ξεκινα απο το συγκεκριμενο κομματι και οδηγει προς τα ενδοτερα της πολης.
Προσθεσα και το τραγουδι του Chris Rea ετσι για να γουσταρετε λιγο.
Γιατι φευγει ο Φλεβαρης. Που αν φλεβισει, καλοκαιρι θα μυρισει.
Το Rennaisance βρισκεται στο βορειο τμημα λιγο πιο κατω απο το Hilton. Μαζι με το Crowne Plaza και αλλο ενα ξενοδοχειο που μου διαφευγει το ονομα στεκονται κολητα το ενα διπλα στο αλλο πανω στην παραλια
Αριστερα το Crowne Plaza. Κεντρο Rennaissance. To τριτο (και οχι απαραιτητα μακρυτερο) αριστερα δε φαινεται.  Πιο δεξια ειναι το Sheraton
Εχει την πιο καλη θεση απο τα τρια, γιατι εχει φοβερη θεα αν παρεις δωματιο που κοιταει προς το Νοτο. "Που τριζει ο θανατος κι η αγαπη κανει κροτο", οπως λεει κι ο Μαχαιριτσας. Τωρα πως μπορει να κανει κροτο η αγαπη δε μπορω να καταλαβω. Εκτος κι αν ριξει δυναμιτακια το βραδυ της Αναστασης.  Τετοια ακουει και ο Mikeius και ξεσαλωνει για το εντεχνο.

Κατω απο το ξενοδοχειο το πρωτο απογευμα, που ηρθε και η βαλιτσα (αυτη που μου ειχαν κρατησει οι αδερφοι Τουρκοι στην Πολη), ειχαν στησει ενα μικρο παρτυ στην παραλια. 
Bitch party
Bitch volley
Bitch soccer
Και Bitch γαμος...
Παντρευοταν ο Aaron τη Svetlana.
 Το Τελ Αβιβ ειναι τιγκα στις Ρωσιδες. Και Ρωσοεβραιες και Ρωσοτουριστριες.
Μετα τα Εβραικα, η επομενη γλωσσα ειναι τα ρωσικα.



Ακριβως πανω απο το Rennaisance ειναι η μαρινα. 
Λιγο πιο πανω απο τη μαρινα, πολυ κοντα στο Hilton, βρισκεται η Nordau beach. Η παραλια των ευσεβων και καθωσπρεπει ανθρωπων (συνομωταξιας Ανθιμος-Χριστοδουλος-Εφραιμ), που εχει διαφορετικες ημερες (!) λειτουργιας για αντρες και γυναικες. Κυριακη, Τριτη Πεμπτη για ανδρες. Δευτερα, Τεταρτη, Παρασκευη για γυναικες. Σαββατο κλειστα! Μη γελατε. Εχουμε να πουμε πολλα για τη θρησκοληψια των Εβραιων. Μπροστα τους ειμαστε απιστοι ελβετοψυχοι Γερμανοαυστριακοι.
Και πιο πανω, ειναι το Namal, το λιμανι. Που να το ξεκαθαρισουμε, δεν εχει καμια σχεση με αυτο που λεμε "Γαβροι, Ρουφιανοι, γαμιεται το λιμανι". Εδω ειναι το κεντρο της νυχτερινης ζωης. Εδω γινεται χειμωνα-καλοκαιρι της πουτανας το καγκελο και του μουνιου το πανηγυρι. Υπο αλλες συνθηκες θα ζητουσα συγνωμη για τις χυδαιες εκφρασεις, αλλα νομιζω οτι με εχετε συνηθισει πια. Πρεπει να σημειωσω εδω οτι δεν ημουν παντα ετσι αισχρος. Παλια ημουν καλο παιδι και αξιο παληκαρι. Γαιδαρου κωλο φιλησα για ενα εικοσαρι. Να τα λεμε ολα. Και κατηχητικο πηγαινα και παπαδακι εχω κανει. 
Εγω κουβαλησει τοσο θυμιατο και εξαπτερυγο που κανονικα θα επρεπε να μου εχει κοψει συνταξη ο Αγ. Αντωνης στο Περιστερι. Ουτε επινα, ουτε εβριζα, ουτε εκανα κακες παρεες. Οπως λεει κι ο Πανουσης: "Ολη μερα, αυνανισμο-προσευχη, αυνανισμο-προσευχη". Μετα με κατεστρεψε η συναναστροφη με τους κομμουνιστας και φυσικα η ναζιστικη Γερμανια. Που δε δινει χωρις εγγυησεις μερικα δισεκατομμυρια Ευρω για να τα διαχειριστουν οι Ελληνες πολιτικοι. Γιατι αραγε? Εμεις δηλαδη που τους αφηναμε τοσα χρονια να τα διαχειριστουν για το καλο μας, μαλακες ειμαστε? 
Πριν απαντησετε στο παραπανω ερωτημα, θυμηθηκα οτι υπαρχει ενα πολυ σημαντικοτερο. Τι εγινε με τα λερωμενα, τ' απλυτα, τα παραπεταμενα? Ξεχασατε οτι ειχαμε σταματησει το προηγουμενο post στα βρεγμενα σωβρακα? Κι επειδη τωρα που σας το θυμησα, εχετε αγωνια να μαθετε αν πηγα στο meeting φορωντας μεσα απο το κουστουμι, φανελακι παππου τιραντοειδες χωρις πουκαμισο, μαυρο παπουτσι χωρις καλτσα και φοδρα παντελονιου χωμενη στον κωλο λογω ελλειψης σωβρακου, θα σας καθησυχασω. Ολα πηγαν καλα. Πηρα τηλεφωνο τη ρεσεψιον. Ηρθαν μου τα πηραν, τους τα πασαρα γυμνος κρυμμενος πισω απο την πoρτα. Τα στεγνωσαν και μου τα επεστρεψαν σε κανα εικοσαλεπτο. Και πηγα καλοντυμενος και φρεσκοσιδερωμενος στο γραφειο. Και με ειδαν και οι Ωβραιες και γουσταραν πολυ. Γενικα οι Εβραιες γουσταρουν τους Ευρωπαιους. Κανουν αμαν για καλοντυμενους κυριλατους wanna be φραγκατους. (Ποιες μου θυμιζουν? Ποιες μου θυμιζουν?) Τρελαινονται για Ελληνες. Τωρα, αν εισαι Ευρωπαιος, ιδιως Ελληνας, καλοντυμενος wanna be γιαπης/Λιαπης/αραπης, και δεν καταφερεις να χτυπησεις γκομενα ή εισαι πολυ μαλακας ή βαζελος ανθελληνας γερμανοτσολιας μπουρδολογος. Η και τα δυο μαζι. 



Για παραλιες ειχαμε ξεκινησει να λεμε και ξεφυγαμε. 
Στην ουσια μια παραλια ειναι οπως ειπαμαν, απλα χωριζεται σε τμηματα που τα ορια τους δεν ειναι διακριτα σε ματια που δεν εχουν την εμπειρια. Περιπου οπως τα προαστια της Αθηνας. Πανω πανω λοιπον, ειναι η Nordau beach. Καπακι απο κατω ειναι η Hilton beach, μπροστα απο το ομωνυμο ξενοδοχειο. Η ανεπισημη παραλια των gay. Εδω μαζευονται αδερφες και παληκαρια (και γινονται μαλλια κουβαρια) και αναπολουν τις ωραιες μερες και εντονες νυχτες της Μυκονου, που βρισκεται καπου στο βαθος του οριζοντα. Επισης εδω μαζευονται για πεπρατημα οι ζωοφιλοι με τα σκυλακια τους. Μαζευονται και αρκετοι surfers. Τωρα αν ειστε gay surfer με σκυλο, this is the place to be!
Απο κατω η Gordon beach και η Frishman beach. Εχουν παρει το ονομα απο τους δρομους που τελειωνουν μπροστα τους. Συνεχιζοντας προς τα κατω, φτανουμε στη Drummers beach η αλλιως Chiky beach. Εδω μαζευονται καθε Παρασκευη απογευμα λιγο πριν τη δυση του ηλιου (λιγο πριν αρχισει το Sabbath δηλαδη) οι ντραμερς και παιζουν οτι κρουστο φανταζεστε. Απο τυμπανα, τουμπελεκια και μπονγκο μεχρι κουτακι κοκα-κολας. Διπλα στην παραλια βρισκονται και τα εριπια του Dolphinarium. Του κλαμπ που το 2001 εγινε συνωνυμο του τρομου οταν ενας νεαρος Παλαιστινιος αυτοανατιναχτηκε και σκοτωσε καμια 20αρια 20χρονους.
Η επομενη παραλια λιγο πριν την αραβικη γειτονια, τη Jaffa (αραβικα) ή Yafo (εβραικα) 
ειναι η Alma beach.
Για οσους δεν προσεξαν τα beach bitches στην προηγουμενη φωτο, τα βαζω σε μεγεθυνση 

Ειναι καθαρο το νερο? 
Λοιπον την πρωτη φορα που βουτηξα, ειχε πολυ κυμα. Και οι ναυαγοσωστες ουρλιαζαν απο τα μεγαφωνα σε οποιον απομακρυνοταν απο την ακτη. Και το νερο μου φανηκε χαλια. Οταν ομως επεσε ο αερας, ομολογω οτι εντυπωσιαστηκα, γιατι ειναι ωραιο και καθαρο. Δεν ειναι και το αιγαιοπελαγιτικο χρωμα, μαλον προς Λουτσα σε καλες μερες φερνει. Αλλα, δεδομενου οτι εισαι στο κεντρο της πολης, ειναι super! Σαφως καλυτερα απο τις παραλιες του Φαληρου και του Αλιμου.
Το ωραιο βεβαια στην παραλια ειναι οταν πεφτει το βραδυ...
Και αρχιζουν τα ωραια κολπα.
Οταν καπνιζει ο λουλας, εσυ δεν πρεπει να μιλας...
Ακους απο ροκ...
...και κλασικη μουσικη... 

...εως Χαρε Κρισνα.
Και φυσικα Brazil! 
 Δεν ειμαστε στο Ριο. Στο Τελ Αβιβ ειμαστε.
Καλα, δεν ειναι επικινδυνα?
Ξερω γω? Ειναι? Εχετε δει μια πολη σε πολεμο μεχρι τωρα?
Πιο πολυ κινδυνο αισθανομαι παντως οταν διασχιζω το δρομο μπροστα απο το σπιτι μου που ενωνονται τρεις λεωφοροι...
1 μπυρονι = 30 Sheqel = 7 €υρωπουλα! 
Η πολη ειναι αρκετα ακριβη σε σχεση με τις Ευρωπαικες πρωτευουσες, αλλα αν πατε απο Αθηνα δε θα σας κανει εντυπωση. Περιπου ιδιες piasecolo τιμες σε ποτα και πιο πολυ σε φαΐ. Το λεω αυτο γιατι το φαΐ ειναι σχετικα φθηνο στην Αθηνα. Σε σχεση με τις τιμες των ποτων παντα. Αυτο ομως που ειναι πανακριβο ειναι στο Τελ Αβιβ ειναι τα ακινητα. Και στο ενοικιο και στο κοστος αγορας σπιτιων. Ειδικα οσο πλησιαζεις την παραλια οι τιμες γινονται βαπορισιες.



To φωτακι στον ουρανο ειναι αεροπλανο. Παει για προσγειωση στο Dov Hoz, το αεροδρομιο που εξυπηρετει τις εσωτερικες πτησεις και βρισκεται πανω απο το λιμανι. Φερει το ονομα του Dov Hoz, σιωνιστη ηγετη. Αδερφος του Kol Hoz που διατηρουσε κτηνοτροφικες μοναδες στην πρωην Σοβιετικη Ενωση.

Beach bar στη Hertzliya. Τη Silicon Valley του Ισραηλ. 10 χιλιομετρα βορεια του Τελ Αβιβ. 


Sabbath
Το αδιαχωρητο γινεται στις παραλιες τις Παρασκευες και τα Σαββατα. 
Elvis lives
Η ημερα αργιας των Εβραιων ειναι το Σαββατο. Αλλωστε η λεξη ειναι εβραικη και λεγεται Sabbàth. To Σαββατο δεν ξεκιναει οπως ολες οι μερες απο τα μεσανυχτα, αλλα την Παρασκευη με τη δυση του ηλιου. Και τελειωνει το Σαββατο με τη δυση του ηλιου. Απο την Παρασκευη το μεσημερι αρχιζουν να ευχονται μεταξυ τους Sabbàth Shalòm! Αυτα που εχετε ακουσει περι Σαββατου για τους Εβραιους οτι δε δουλευουν, οτι η οποιαδηποτε απασχοληση ειναι αμαρτια κλπ. ειναι λιγα

Εκει που ελεγα Δεν ειναι δυνατο να ειναι τοσο κολλημενοι, παντα καταφερναν να με εντυπωσιαζουν πιο πολυ. Μιλαμε παντα για Τελ Αβιβ, που ειναι η πιο μοντερνα πολη και οχι για Ιερουσαλημ και αλλα μερη που ζουν οι ουγκα ουγκα. Στο ξενοδοχειο, Σαββατο πρωι παρατηρησα οτι ο μπουφες ηταν εντυπωσιακα πιο φτωχος απο την προηγουμενη. Παρηγγειλα εναν espresso στη Ρωσιδα που σερβιρε. "Sorry" μου ειπε, "Αλλα δε δουλευει το μηχανημα σημερα. Ειναι Σαββατο". 
"Δηλαδη δε θα με χρεωσετε πρωινο σημερα? Τι ωραια?" Χαμογελασε και εφυγε. 
Χωρις πλακα! Οι ορθοδοξοι Εβραιοι, δεν κανουν τιποτα απο Παρασκευη μεχρι Σαββατο βραδυ.
Οχι απλα απαγορευεται να δουλεψεις. Απαγορευεται να ξεκινησεις τη λειτουργια οποιουδηποτε μηγχανηματος. Αν θες φαΐ για το Σαββατο, θα μαγειρεψεις πριν τη δυση του ηλιου την Παρασκευη. Μπορεις να το φας οποτε γουσταρεις, αλλα δε θα το μαγειρεψεις Σαββατο. Απαγορευεται να αναψεις τα φωτα. Θα τα αναψεις πριν ξεκινησει το Sabbath αν τα χρειαζεσαι.
Απαγορευεται να πατησεις το κουμπι για να ερθει το ασανσερ! Και τι κανεις οταν ειναι Σαββατο και εχεις να ανεβεις 50 οροφους? Οπως για παραδειγμα στο ξενοδοχειο Crown Plaza του πιο εντυπωσιακου κτιριου της χωρας, του Azrieli Tower. 
Επειδη ειστε εξυπνα παιδια και εξοικειωμενα με την τεχνολογια σιγουρα σκεφτηκατε οτι μπορεις να χρησιμοποιησεις εναν αισθητηρα που αναγνωριζει την παρουσια ανθρωπων και χωρις να πατησεις το κουμπι, ερχεται το ασανσερ και σε παιρνει. Αμ δε! Ο νομος απαγορευει την εκκινηση λειτουργιας μηχανηματος που την προκαλει η παρουσια του ανθρωπου. Ακομα κι οταν δεν υπαρχει φυσικη επαφη, σεξουαλικη επαφη ή παρα φυσιν επαφη... 
Πλακα κανεις!
Not at all! Οι Εβραιοι ομως εχουν για ολα μια λυση. Και η λυση ειναι απλη. Το Sabbath elevator. Το ασανσερ που σταματαει σε καθε οροφο!!! Αργεις λιγο, αλλα δεν αμαρτανεις...
Ακομα και το "εξυπνο" συστημα που ζυγιζει το βαρος των ανθρωπων ωστε να εξοικονομει ενεργεια το ασανσερ, απενεργοποιειται τα Σαββατα. 
Α! Και η EL-AL δεν πεταει Σαββατα. Και αν κυκλοφορησετε Σαββατο με αυτοκινητο στην Ιερουσαλημ, υπαρχουν γειτονιες που ειναι πολυ επικινδυνες. Σε παιρνουν κυριολεκτικα με τις πετρες. Τετοιες μαλακιες εκανε και ο Bruno και δειτε τι επαθε...

3 σχόλια:

  1. Εκπληκτικός τρόπος γραφής...Μπράβο Νικολάκη μας...documentary and comedy...Alles zusammen mein Freund...Das war wieder super!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΟ ΝΙΚΟΛΑ! ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΛΑΦΥΡΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ... ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νικόλα,θέλω να σε ρωτήσω κάτι! Επικοινώνησε μαζί μου στο airesyoun@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή